Actimel®

Pengenalan

Actimel® adalah minuman yoghurt dari syarikat Danone, yang telah diiklankan untuk "pengaktifan pertahanan badan" selama 20 tahun dan sering kali menjadi tidak bertanggungjawab untuk ini. Pengkritik memberi amaran bahawa Actimel® tidak mempunyai kelebihan berbanding yoghurt semula jadi biasa, tetapi jauh lebih mahal. Apa sebenarnya Actimel®, bagaimana dan sama ada ia benar-benar berfungsi, anda akan mengetahui dalam teks berikut.

Petunjuk Actimel®

Actimel® bukan alat perubatan dan oleh itu tidak mempunyai petunjuk yang jelas. Danone mengiklankan produknya dengan kemampuan untuk mengaktifkan sistem imun dan mencegah selsema. Syarikat ini mendapat kritikan berat selama bertahun-tahun.

Pada tahun 2009, mereka bahkan menerima "krim krim emas", penghargaan negatif dari jam tangan makanan organisasi nirlaba, yang mempromosikan kebenaran dalam iklan makanan - sehingga memanggil Actimel® sebagai pembohongan iklan yang sangat kurang ajar. Walau bagaimanapun, tanpa mengira sebarang kontroversi, Actimel® sebenarnya dapat memberi kesan, murni apa adanya - produk yoghurt. Yoghurt mengandungi apa yang disebut probiotik, yang merupakan asid laktik bakteria yang sebahagiannya tahan terhadap tubuh kita sendiri perut dan bile asid dan oleh itu dapat menyokong semula jadi flora usus.

Petunjuk yang mungkin untuk produk yoghurt probiotik adalah kronik sembelit dan serupa masalah gastrointestinal. Tidak ada bukti saintifik mengenai kesan peningkatan kekebalan produk yoghurt probiotik. Walau bagaimanapun, mereka dapat memberikan sumbangan penting untuk seimbang diet dan dengan itu menyokong sistem imun.

Bahan aktif / kesan Actimel®

Bahan-bahan Actimel® adalah: Yoghurt, susu skim, gula, dekstrosa dan Lactobacillus casei imunitass, bakteria asid laktik Bahan-bahan ini menjadikan Actimel® sebagai produk yoghurt probiotik. Probiotik dalam kes ini bermaksud bahawa bakteria asid laktik yang disebutkan di atas dapat menangkis tubuh kita sendiri perut dan bile asid dan boleh berfungsi bersama bakteria semula jadi kita flora usus dalam sistem pencernaan kita. Manfaat sebenar makanan probiotik adalah topik yang sangat kontroversial dalam perubatan dan mesti dibezakan dengan pemberian probiotik terapeutik sebagai ubat.

Keadaan kajian sangat bertentangan. Walaupun begitu, pengambilan produk yoghurt secara berkala nampaknya meningkatkan pencernaan. Beberapa ketegangan bakteria juga mempengaruhi sistem MALT yang disebut usus, yang bertanggungjawab untuk merangsang sistem imun.

Mekanisme tindakan yang tepat belum diketahui. Ringkasnya, produk yoghurt dapat digunakan sebagai bahagian yang seimbang diet. Bahwa Actimel® lebih unggul daripada yoghurt semula jadi konvensional tidak dapat dibuktikan sejauh ini.

Apa maksud "probiotik"?

Seperti disebutkan di atas, Actimel® adalah produk yoghurt probiotik. Probiotik dalam kes ini bermaksud bahawa produk tersebut mengandungi asid laktik tertentu bakteria. Ini mempunyai hak untuk bertahan melalui jalan melalui perut dan bile asid dalam kadar yang banyak dan dengan itu mempengaruhi tubuh sendiri flora usus. By the way, flora usus adalah komposisi mikro-organisma dalam kita saluran penghadaman - ini terdiri daripada jenis bakteria yang berbeza tetapi juga spesies kulat.