Keratosis aktinik

definisi

Istilah keratosis aktinik menggambarkan tahap kulit prakanker kanser (precancerosis) yang memerlukan rawatan dan dipicu oleh pendedahan kronik kepada cahaya matahari (sinar UV). Ini adalah percambahan sel kulit atipikal (keratinosit) di kawasan antara dermis dan epidermis, yang menampakkan dirinya sebagai gangguan kornifikasi. Keratosis kemudiannya boleh berkembang menjadi karsinoma sel squamous.

Orang yang berkulit terang dan bermata biru (orang dengan jenis kulit I dan II) dengan pendedahan cahaya matahari yang tinggi secara berterusan mempunyai risiko peningkatan keratosis aktinik. Sebaliknya, orang berpigmen gelap hampir tidak mempunyai risiko mengembangkan keratosis aktinik. Lelaki lebih kerap terkena penyakit daripada wanita.

Kumpulan pekerjaan seperti pelaut, pekerja jalan raya, pembinaan dan pekerja pertanian sangat terdedah kerana terdedah lama kepada cahaya matahari. Menurut kajian Amerika, kekerapan relatif kes penyakit (kelaziman) di kalangan kanak-kanak berumur lebih dari 20 tahun adalah 11% dan 25% di kalangan kanak-kanak berusia lebih 30 tahun. Kajian di Britain mendapati risiko 15% bagi mereka yang berusia lebih dari 40 tahun.

Sehingga 10 juta orang terjejas oleh keratosis aktinik. Di Australia, sebaliknya, prevalensi keratosis aktinik pada usia lebih dari 40-an adalah setinggi 45%. Di samping itu, jumlah kes baru (insiden) di Eropah telah meningkat dengan ketara dalam beberapa dekad kebelakangan ini kerana peningkatan kekerapan perjalanan ke negara-negara yang lebih tinggi Radiasi UV pendedahan dan pendedahan cahaya matahari yang lebih lama untuk aktiviti riadah, serta sinaran UV persekitaran yang lebih tinggi.

Akibatnya, istilah keratosis pikun agak ketinggalan zaman, kerana sekarang ini banyak orang muda juga jatuh sakit, misalnya, yang menghabiskan terlalu banyak waktu di bawah sinar matahari atau pergi ke solarium. Orang yang terdedah kepada penindasan kekal sistem imun (imunosupresi), seperti halnya transplantasi organ, misalnya, juga mempunyai risiko peningkatan penyakit ini secara signifikan. Tetapi juga penyakit seperti albinisme, Sindrom Rothmund-Thomson, sindrom Cockayne.

Xeroderma pigmentosum dan sindrom Bloom mewakili kecenderungan genetik terhadap perkembangan keratosis aktinik. Perubahan kekal (mutasi) yang disebabkan oleh sinar UVB berkembang setelah 10 hingga 20 tahun pada klon sel kulit yang terdedah kepada cahaya secara kronik sel-sel abnormal (atipikal) yang menunjukkan kerosakan yang tidak dapat dipulihkan pada DNA mereka (bahan genetik). Sel-sel bermutasi ini perlahan-lahan menembusi epidermis normal dan menyebabkan kehilangan stratifikasi kulit dan gangguan kornifikasi yang betul.

Sistem pembaikan kulit sebenarnya tidak dapat mencegah pembentukan sel kulit yang berubah secara patologi di bawah cahaya matahari kekal atau tinggi Radiasi UV. Terpengaruh dengan mutasi ini adalah gen telomerase yang disebut dan gen penekan tumor TP53. Gen ini adalah protein yang mengawal kitaran sel atau mencetuskan kematian sel-sel atipikal (apoptosis).

Sekiranya fungsinya dimatikan oleh perubahan bahan genetik (mutasi), sel-sel ganas dapat berkembang. Selanjutnya, perubahan juga boleh merebak ke tisu di bawah epidermis, dermis. Sekiranya membran bawah tanah antara epidermis dan dermis pecah, ini dikenali sebagai tumor invasif, invasif karsinoma sel squamous, yang berkembang pada 5-10% pesakit.

Oleh itu, keratosis aktinik mewakili tahap awal kanser (karsinoma in situ). Tetapi bukan sahaja sinar UVB sinar matahari dengan panjang 280-320nm boleh menyebabkan keratosis aktinik. Bentuk sinaran elektromagnetik seperti sinar UVA, seperti yang digunakan dalam terapi psoriasis, sinaran pengion atau sinaran inframerah juga boleh mencetuskan penyakit.