Actinobacillus actinomycetemcomitans

Di seluruh dunia, salah satu penyakit yang paling biasa berlaku pada manusia kaviti oral selain itu karies is gingivitis (keradangan gusi) dan periodontitis (keradangan dan akhirnya pemusnahan periodontium) Actinobacillus actinomycetemcomitans adalah kuman yang berlaku di kaviti oral orang sihat atau sakit dan mamalia lain. Ia biasanya hanya disingkat A. actinimycetemcomitans. Ini adalah aerobik dan anaerobik, yang bermaksud bahawa ia boleh wujud dengan adanya oksigen dan juga dengan ketiadaan oksigen.

Topik ini juga mungkin menarik bagi anda: Nafas Nafas Jangkitan berlaku melalui hubungan fizikal seperti mencium, atau berkongsi apa yang disebut "sikat gigi keluarga" atau perkongsian alat makan. Antara lain kuman berlaku secara semula jadi di kaviti oral, A. actinomycetemcomitans adalah penyebab utama yang disebutkan di atas gingivitis, reaksi keradangan pada gusi, Serta periodontitis, keradangan dan pemusnahan periodontium. Semasa karies adalah penyebab kehilangan gigi yang paling biasa pada orang yang lebih muda, orang tua kehilangan gigi lebih kerap kerana periodontopati, iaitu penyakit radas periodontal, disebabkan juga oleh A. actinimycetemcomitans.

Di bawah mikroskop A. actinomycetemcomitans muncul sebagai batang bulat kecil. Kuman juga dapat dikesan di darah dengan menentukan antibodi. Ini menunjukkan bahawa patogen juga dapat disebarkan melalui aliran darah dan boleh merosakkan organ lain.

banyak bakteria, termasuk A. actinimycetemcomitans, kumpulkan di plak melekat pada gigi. Ini plak, yang secara perubatan disebut plak, terdiri terutamanya dari patogen yang paling pelbagai. Selain penghadaman gula bakteria bertanggungjawab untuk karies, A. actinomycetemcomitans bertanggungjawab untuk perkembangan reaksi keradangan gusi.

Tanda-tanda pertama reaksi keradangan adalah kemerahan pada garis gusi, kemudian pendarahan berlaku terutama setelah menggosok gigi. Sekiranya proses itu berterusan, poket gusi terbentuk di mana A. actinomycetemcomitans, antara lain bakteria, terasa selesa, tulang patah dan akhirnya gigi hilang. Terapi dan pada masa yang sama profilaksis terdiri daripada menghilangkan plak dengan memberus gigi dengan berus gigi dan ubat gigi dan menggunakan benang gigi untuk membersihkan ruang interdental.

Namun, jika prosesnya lebih maju, poket gusi mesti dibersihkan dengan teliti oleh doktor gigi. Ini akan membuang semua deposit dan bakteria. Walau bagaimanapun, tidak mungkin untuk memulihkan yang sudah musnah tulang.

Tetapi dengan membuang bakteria, penghancuran periodontium selanjutnya dapat dicegah. Penyebaran A. actinocetemcomitans oleh itu dapat dicegah dengan profilaksis dan, jika perlu, tindakan pembedahan.