Actinomyces: Jangkitan, Penularan & Penyakit

Actinomyces berbentuk batang bakteria urutan Actinomycetales, juga disebut sinar jamur kerana ciri khas mereka di bawah mikroskop. The bakteria lebih suka menjajah vertebrata dan muncul secara parasit atau sebagai komensal. Jangkitan mengakibatkan aktinomikosis kaviti oral dan kadang-kadang paru-paru atau hati.

Apa itu actinomyces?

Actinomyzetaceae membentuk keluarga dalam urutan bakteria Actinomycetales, yang mengandungi lima subgenera. Actinomyces adalah salah satu genus dalam keluarga ini. Mereka mengandungi spesies yang paling banyak di dalam Actinomyzetaceae. Semua Actinomycetaceae secara khas terdiri daripada sel bercabang memanjang dan mempunyai sifat gram positif. Actinomyces mempunyai bentuk batang yang sedikit melengkung hingga lurus dan dengan itu dikelaskan sebagai berbentuk batang bakteria. Diameter sel berkisar antara 0.2 hingga 3.0 µm. Walaupun panjangnya boleh berbeza-beza, kebanyakan wakil genus berserat panjang dan panjangnya melebihi 50 µm. Dalam beberapa kes, mereka juga membentuk mycelia bercabang kecil. Bakteria tidak mampu bergerak aktif. Terdapat banyak wakil dalam genus bakteria Actinomyces. Manusia patogen misalnya, spesies Actinomyces israelii, naeslundii, viscosus dan odontolyticus atau Actinomyces meyeri dan pyogenes. Penyakit yang berkaitan dengannya termasuk bernanah keradangan sebagai tambahan kepada aktinomikosis. Kerana penampilan mikroskopik dan percabangan radial-filamen, bakteria genus Actinomyces kadang-kadang menyerupai kulat. Dalam konteks ini, deskriptif generik jamur sinar nama diperkenalkan.

Kejadian, taburan, dan ciri

Actinomycetes bersifat anaerobik. Oleh itu, mereka tidak memerlukan oksigen untuk metabolisme dan kelangsungan hidup. Semasa oksigen beracun bagi beberapa bentuk kehidupan anaerob, ini tidak benar untuk Actinomyces. Banyak spesies aerobik fakultatif dan dengan itu juga dapat digunakan oksigen untuk metabolisme. Hanya beberapa Actinomyces yang dimiliki enzim pemangkin. CO2 atau HCO3 yang tinggi kepekatan dalam medium kultur membenarkan sebilangan besar aktinomiset berkembang dalam keadaan aerobik. Hampir semua actinomycetes bergantung kepada bekalan nutrien yang kompleks untuk pertumbuhan. Dalam kebanyakan kes, mereka metabolisme tenaga laluan sepadan dengan metabolisme tenaga fermentasi. Karbohidrat dimetabolismekan menjadi organik asid dalam hal ini metabolisme tenaga mod. Habitat yang disukai bagi kebanyakan spesies sesuai dengan vertebrata berdarah panas, yang dijajah oleh bakteria sebagai patogen atau sebagai komensens. Komensal adalah organisma hidup yang hidup di sisa makanan dan sisa produk organisma tuan rumah dan oleh itu tidak membahayakan organisma tuan rumah. Sebaliknya adalah penjajahan parasit klasik, yang menghilangkan sebilangan besar bahan yang diperlukannya sendiri untuk bertahan. Penjajahan parasit membahayakan inang dengan sewajarnya dan diklasifikasikan sebagai patogenik. Penjajahan patogen parasit yang berkaitan dengan Actinomyces terutamanya merangkumi jangkitan dengan spesies Actinomyces israelii. Suhu optimum untuk pertumbuhan Actinomyces adalah antara 30 dan 37 darjah Celsius. Organisma hidup dengan suhu badan yang tetap dalam julat suhu ini memberikan bakteria tahap terbaik untuk alasan ini. Bakteria dari genus Actinomyces terutamanya terlibat dalam proses pembiakan. Pereputan ini sesuai dengan pemisahan menjadi sel pendek. Pembentukan endospor tidak diamalkan oleh bakteria. Actinomyces mempunyai struktur hyphal yang terpancar kerana pertumbuhannya bermula dari satu titik, dan kerana penampilan ini mereka keliru dengan kulat pada masa lalu sebelum diklasifikasikan sebagai bakteria. Bakteria ini tidak secara spesifik spesifik dalam penularan, tetapi boleh disebarkan dari satu spesies ke spesies lain. Penularan ini disebut sebagai zoonosis. Kerana bakteria secara koloni menjajah saluran gastrointestinal dan kaviti oral haiwan, penularan kepada manusia lebih khusus kepada zooanthroponosis. Di badan tuan rumah, beberapa spesies Acitomyces mungkin terlibat dalam penyebaran hematogen, mencapai paru-paru atau hati melalui darah. Walau bagaimanapun, penyebaran bakteria ini adalah bentuk yang agak jarang berlaku.

Penyakit dan penyakit

Actinomyces boleh menyebabkan beberapa penyakit. Dalam kebanyakan kes, penyakit ini adalah jangkitan campuran yang disebabkan oleh mikroerofilik, anaerob fakultatif atau anaerobik kuman yang mewujudkan keadaan persekitaran anaerobik. Oleh kerana bakteria anaerobik bergantung pada persekitaran anaerobik, maka mereka menciptakan persekitaran yang diperlukan. Dalam konteks ini, nanah lepuh berkembang dalam actinomycosis, yang dalam kebanyakan kes dikaitkan dengan pembentukan fistula. Abses melepaskan sulfur-kain drusen. Actinomycosis adalah pseudomycosis yang berkaitan terutamanya dengan abses di kaviti oral, paru-paru, dan saluran gastrousus. Dalam aktinomikosis, yang nanah koleksi biasanya menyebar dengan cepat ke tisu sekitarnya. Koleksi dikelilingi oleh tisu penghubung atau tisu granulasi dengan konsistensi kasar. Sebagai tambahan kepada abses pembentukan, aktinomiset juga boleh menyebabkan karies or periodontitis. Actinomycosis terbahagi kepada beberapa bentuk. Bentuk serviksofasial adalah yang paling relevan dan terutama disebabkan oleh Actinomyces israelii. Jangkitan sering kali disebabkan oleh kecederaan di dalam rongga mulut, sehingga seseorang dapat berbicara tentang jangkitan endogen. Yang dapat dibezakan dari bentuk ini adalah aktinomikosis toraks, yang boleh timbul dari aktinomikosis serviks dalam bentuk aspirasi air liur. Pada aktinomikosis perut, kecederaan pada usus atau kawasan genital wanita dianggap sebagai asal. Aktinomikosis kulit berlaku selepas kecederaan dengan air liur penularan. Dalam kes yang jarang berlaku, hati juga terkena jangkitan. Yang kurang biasa, tetapi mungkin, adalah penjajahan saluran air mata.