Actinomycin D: Kesan, Kegunaan & Risiko

Actinomycin D adalah sitotoksik antibiotik juga dikenali sebagai daktinomisin. Kerana ia adalah ubat sitostatik yang menghalang pertumbuhan dan pembelahan sel, Actinomycin D digunakan untuk merawat kanser. Dalam konteks ini, ia tersedia dengan nama dagang Lyovac-Cosmegen dan Cosmegen.

Apakah aktinomisin D?

Kerana Actinomycin D adalah ubat sitostatik yang menghalang pertumbuhan dan pembelahan sel, Actinomycin D digunakan untuk merawat kanser. Peptida antibiotik Actinomycin D berasal dari tanah bakteria Streptomyces parvulus. Bahan aktif terdiri daripada dua peptida siklik yang dihubungkan oleh sebatian phenoxazine. Ubat sitostatik pertama kali dijelaskan pada tahun 1949. Pada mulanya, para saintis berharap dapat menemui antibiotik untuk rawatan penyakit bakteria dalam Actinomycin D. Walau bagaimanapun, segera menjadi jelas betapa beracunnya. Namun, dengan cepat menjadi jelas betapa beracunnya ubat itu untuk sel manusia juga. Akibatnya, doktor segera mula menggunakannya untuk merawat pelbagai tumor. Ubat sitostatik direka untuk mencegah percambahan cepat kanser sel semasa kemoterapi pada orang dewasa dan kanak-kanak.

Tindakan farmakologi

Actinomycin D mengikat DNA (asid deoksiribonukleiksel, menghalang heliks berganda daripada terbuka. Pakar merujuk kepada proses ini, di mana ubat melekat molekul ke DNA dan memautkannya, sebagai interkalasi. Actinomycin D mengikat terutamanya pada residu guanin DNA. Dengan cara ini, Actinomycin D pada mulanya menghalang sintesis RNA pada dos rendah. Hasilnya, pengeluaran protein diminimumkan dalam sel. Pada dos yang lebih tinggi, replikasi DNA juga terjejas. Oleh itu, bahan genetik tidak lagi ditiru, yang bermaksud bahawa pembelahan sel juga tidak berlaku. Tumor dengan demikian dihambat tumbuh. Oleh kerana Actinomycin D tidak dapat menembusi darah-otak penghalang dalam tubuh manusia, tumor di otak dan saraf tunjang tidak boleh dirawat dengan ubat. Semua sel lain di dalam badan yang mengandungi DNA boleh terkena dadah. Ini kerana aktinomisin D tidak bertindak secara khusus pada tumor, tetapi sama pada sel tubuh yang sihat.

Aplikasi dan penggunaan perubatan

Bahan aktif Actinomycin D digunakan untuk pelbagai tumor pepejal. Antaranya, di Sarkoma Ewing, agak biasa kanser tulang pada kanak-kanak dan orang dewasa. Walau bagaimanapun, doktor juga menggunakan sifat sitostatik Actinomycin D pada tumor ganas pada tisu lembut (sarkoma tisu lembut dan rhabdomyosarcoma). Begitu juga, ubat ini digunakan pada kanak-kanak dan remaja semasa rawatan penyakit ganas buah pinggang tumor (nefroblastoma). Orang dewasa dengan karsinoma testis, karsinoma korionik, atau Sarkoma Kaposi juga boleh dirawat dengan Actinomycin D. Dalam semua kemoterapi ini, Actinomycin D digabungkan dengan sitostatik lain dadah. Ia juga diberikan beberapa kali pada selang waktu yang ditentukan dengan tepat dalam jangka masa yang lebih lama. Ini kerana sekitar 30 peratus bahan aktif diekskresikan dalam air kencing dan najis setelah hanya satu minggu. Kerana Actinomycin D sangat menjengkelkan, ia hanya diberikan secara intravena dan tidak dapat diambil secara oral. Kerana kerosakan tisu yang teruk, doktor mengawal tempat suntikan dengan sangat berhati-hati semasa rawatan.

Risiko dan kesan sampingan

Kerana aktinomisin D menghalang pertumbuhan dan pembelahan sel manusia, ia boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan. Sebagai contoh, ubat tersebut mengganggu perkembangan darah sel, antara lain. Ini boleh membawa kepada kekurangan sementara platelet dan putih darah sel. Yang terakhir ini seterusnya mengakibatkan peningkatan kejadian jangkitan yang disebabkan oleh bakteria, kulat dan virus. Sentuhan langsung dengan ubat boleh merosakkan teruk dan bahkan membunuh kulit dan mata serta tisu penghubung. Oleh itu, suntikan hanya boleh dibuat ke dalam vena dan tidak masuk ke tisu yang berdekatan. Kerosakan boleh menjadi sangat teruk selepas radiasi sebelumnya, sebab itulah Actinomycin D tidak boleh digunakan selepas radiasi terapi. Sangat kerap, loya dan muntah berlaku beberapa jam selepas Actinomycin D pentadbiran. Kerosakan mukosa yang menyakitkan (mukositis) di mulut, esofagus dan usus juga boleh berlaku. Ubat ini juga boleh menyerang hati. Oleh kerana Actinomycin D bersifat mutagenik dan embriooksik, ia boleh menyebabkan kerosakan pada bahan genetik dan tidak boleh mengandung.