Potensi tindakan di jantung | Potensi tindakan

Potensi tindakan di jantung

Dasar pengujaan elektrik jantung adalah apa yang disebut potensi tindakan. Ia mewakili perubahan voltan elektrik yang terhad secara biologi secara sementara membran sel, yang berakhir dengan tindakan otot, dalam hal ini degupan jantung. Dengan jangka masa sekitar 200 hingga 400 milisaat bergantung kepada masing-masing jantung kadar, iaitu jumlah degupan jantung per minit, yang potensi tindakan pada jantung lebih panjang daripada otot rangka atau sel saraf.

Ini melindungi jantung daripada kegembiraan berlebihan. Bermula dari potensi rehat tertentu, voltan asas kira-kira minus 90 milivolt, yang digunakan pada membran sel, potensi tindakan di jantung melalui empat fasa pembentukan pengujaan. Saluran ion yang berbeza bekerjasama untuk menukar voltan elektrik di bahagian luar sel.

Ini kebanyakannya pengangkutan protein yang terletak di kulit sel dan mengangkut zarah bermuatan terkecil yang berbeza ke seluruh membrannya. Ini mengubah voltan elektrik pada sel dan seterusnya mewujudkan potensi tindakan pada jantung. Pada fasa pertama, fasa depolarisasi yang disebut, kapasiti pengangkutan untuk dicas positif natrium zarah bertambah.

Ini sekarang mengalir ke bahagian dalam sel dan menyebabkan peningkatan voltan dari kira-kira minus 90 milivolt hingga ditambah 30 milivolt. Dengan mengalihkan cas elektrik ke julat positif, spesifik kalsium saluran di hati dibuka. Ini mengakibatkan kemasukan kalsium zarah ke dalam sel jantung.

Fasa kedua ini mewakili fasa dataran tinggi yang panjang khas untuk jantung. Di sini pengujaan dilakukan dan mencegah, antara lain, kemasukan potensi tindakan berlebihan yang berlebihan. Ia memastikan prestasi mengepam jantung yang terkawal dan melindungi dari aritmia jantung.

Pada fasa ketiga, fasa repolarisasi, voltan elektrik perlahan kembali ke arah potensi rehat minus 90 milivolt. Melalui proses yang memakan tenaga, aliran masuk natrium zarah secara aktif diangkut keluar dari sel terhadap kecerunan kepekatan di atas sel, dan aliran keluar kalium zarah diangkut kembali ke dalam sel. Proses ini berterusan sehingga potensi rehat semula jadi kembali tenang. Sel itu kini siap untuk potensi tindakan baru.

Potensi tindakan pada nod sinus

Asal kegembiraan dari potensi aksi di jantung adalah apa yang disebut nod sinus. Ini terletak di Atrium kanan jantung berhampiran persimpangan pihak atasan vena kava, yang mengangkut darah dari atas peredaran badan ke hati. The nod sinus terdiri daripada sel otot yang diubahsuai yang menghasilkan potensi tindakan yang diperlukan untuk pengujaan.

Oleh itu, mereka membentuk semula jadi perentak jantung hati kita. Ini adalah sel yang cepat terangsang dengan frekuensi semula jadi sekitar 60 hingga 80 denyutan seminit. Frekuensi semula jadi ini dapat didaftarkan dalam bentuk denyut nadi.

Dari situ, potensi tindakan yang dihasilkan berjalan melalui struktur anatomi tertentu untuk menyebabkan pengecutan, degupan jantung, pada otot jantung yang berfungsi. Bilangan denyutan seminit dapat disesuaikan dengan beban pada tubuh manusia. Yang bersimpati sistem saraf, sistem saraf autonomi yang diaktifkan terutamanya dengan peningkatan beban, menyebabkan peningkatan potensi tindakan masuk.

Sekiranya sebaliknya, yang disebut parasympathetic sistem saraf, diaktifkan, yang berperanan terutama dalam fasa rehat badan, jumlah potensi tindakan ke arah jantung berkurang. Denyutan jantung menjadi perlahan. Dadah dan badan sendiri hormon, seperti adrenalin, juga mempengaruhi sistem ini.