Arthrosis diaktifkan

Apakah arthrosis yang diaktifkan?

Digerakkan arthrosis adalah bentuk arthrosis yang paling teruk (haus dan lusuh sendi). Ia berlaku apabila sendi yang sudah terkena arthrosis terlalu tertekan atau terlalu lama. Tanda-tanda khas keradangan adalah kesakitan, bengkak, kemerahan dan pergerakan terhad.

. kesakitan diaktifkan arthrosis biasanya kekal, bukan hanya dalam keadaan tertekan. Arthrosis sukar diobati, tetapi keradangan yang diaktifkan biasanya dapat "dinonaktifkan" lagi dan dibawa ke istirahat. Walau bagaimanapun, semakin kerap sendi mengalami arthrosis aktif, semakin pendek kesakitan- Selang percuma antara pengaktifan menjadi. Arthrosis yang diaktifkan adalah kebalikan dari arthrosis dorman yang disebut. Arthrosis dorman juga dikaitkan dengan kerosakan sendi, tetapi tidak ada tanda-tanda keradangan akut yang dapat dikesan.

Punca perkembangan

Penyebab arthrosis akut yang paling biasa adalah ketegangan pada arthrosis yang sudah ada. Dalam kes arthrosis, rawan lapisan pada sendi sentiasa dikurangkan dengan kelebihan beban. Arthrosis yang sudah ada kadang-kadang boleh menyebabkan sedikit ketidakselesaan dan oleh itu tidak dapat dikenali.

Sekiranya sendi rawan kemudian hampir keseluruhan atau bahkan benar-benar usang, tulang menggosok tulang dan sendi yang terjejas menjadi radang, arthrosis "mengaktifkan". Pencetus segera selalunya adalah beban berat pada sendi yang terjejas. Arthrosis itu sendiri boleh mempunyai pelbagai sebab, sila baca artikel kami mengenai arthrosis.

Anda dapat mengenali arthrosis yang diaktifkan oleh gejala ini: Arthrosis aktif ditunjukkan oleh tanda-tanda keradangan khas pada sendi. Sebilangan besar pesakit mula-mula menyedari rasa sakit, yang semasa arthrosis rehat sering hanya dirasakan semasa pergerakan pertama (apa yang disebut sebagai sakit permulaan). Walau bagaimanapun, dengan arthrosis yang diaktifkan, rasa sakit berlaku sekurang-kurangnya sepanjang keseluruhan beban, selalunya ketika rehat.

Selain itu, terdapat pembengkakan pada sendi, yang tidak selalu dapat dikesan dengan mata kasar, tetapi kadang-kadang dapat diraba. Ia disebabkan oleh pembentukan cecair keradangan pada sendi. Overheating sendi sering dapat dirasakan atau dirasakan.

Kemerahan juga boleh berlaku - tetapi sendi yang tidak kelihatan kemerahan tidak menolak arthrosis yang diaktifkan. Pesakit sendiri sering mengalami kekakuan dan / atau kelemahan otot sendi atau bersebelahan. Bunyi keretakan atau keretakan semasa pergerakan sendi yang terjejas juga boleh berlaku. Dalam kes yang sangat teruk, sering tidak dirawat selama bertahun-tahun, ubah bentuk sendi mungkin berlaku.

Diagnosis arthrosis diaktifkan

Diagnosis arthrosis yang diaktifkan sering dapat ditentukan dengan pemeriksaan doktor, terutama jika arthrosis sudah dikenal sebagai penyakit sebelumnya. Untuk diagnosis lebih lanjut, pencitraan juga boleh dipesan oleh doktor. Pemeriksaan termudah, yang sering dapat dilakukan dengan segera oleh doktor di lokasi, adalah sonografi (ultrasound).

Ini membolehkan cecair keradangan (efusi) pada sendi dapat dikesan. Kaedah pilihan untuk menilai rawan adalah pemeriksaan MRI (pengimejan resonans magnetik). Sekiranya penyakit ini sudah maju dan boleh juga mempengaruhi tulang, CT atau sederhana Sinar X peperiksaan mungkin juga diperlukan.