Bahan aktif / kesan Adalimumab | Adalimumab

Bahan aktif / kesan Adalimumab

Adalimumab tergolong dalam apa yang disebut biologi, kumpulan ubat-ubatan yang masih baru, yang mempunyai pengaruh peraturan pada tubuh kita sistem imun. Tegasnya, Adalimumab tergolong dalam tumor yang disebut nekrosis faktor-alpha inhibitor, yang umumnya digunakan untuk keradangan kronik, sistemik - iaitu mempengaruhi seluruh badan - penyakit di mana terapi standard telah gagal. Adalimumab menghalang tumor zat utusan badan sendiri nekrosis factor alpha, yang terlibat dalam perkembangan keradangan.

Keradangan berfungsi, misalnya, ketika patogen memasuki tubuh, untuk membunuhnya dan mencegahnya merebak ke peredaran badan. Dengan cara ini jangkitan buruk dapat dicegah oleh kita sistem imun, walaupun sebilangan sel tubuh sendiri mati dalam prosesnya. Walau bagaimanapun, boleh berlaku bahawa kita sistem imun tidak diatur dan tidak hanya menganggap sel asing sebagai ancaman, tetapi juga sel tubuh sendiri.

Sekiranya ini diserang oleh sistem kekebalan tubuh kita, keradangan akan timbul dan ini menyebabkan pemusnahan sel. Sebagai contoh, dalam penyakit reumatik, ini boleh menyebabkan kemusnahan sendi dengan teruk kesakitan dan pergerakan terhad. Dalam hal ini Adalimumab dapat campur tangan dalam pengembangan keradangan dengan menghambat salah satu zat utusan dan dengan itu dapat mengurangkan aktiviti keradangan. Dengan cara ini, sel-sel endogen yang sihat dapat dikekalkan dan kemajuan penyakit radang kronik dapat diperlahankan.

Ini adalah kemungkinan kesan sampingan

Adalimumab adalah ubat yang disertai dengan banyak kesan sampingan yang serius. Kesan sampingan yang paling penting adalah berkaitan dengan cara tindakan: Sistem pertahanan tubuh sendiri dihambat oleh Adalimumab - dalam konteks ini juga disebut imunosupresi. Kesan ini tentunya diinginkan pada penyakit keradangan kronik, yang disebabkan oleh hipersensitiviti sistem kekebalan tubuh terhadap sel-sel tubuh sendiri, tetapi ini juga bermaksud bahawa pertahanan tubuh sendiri terhadap patogen berkurang.

Oleh itu, pesakit lebih kerap jatuh sakit dengan jangkitan virus atau bakteria, yang juga boleh disertai dengan peningkatan komplikasi seperti radang paru-paru or darah keracunan (sepsis) kerana sistem imun yang lemah. Sekiranya pesakit mempunyai keadaan yang tidak aktif dan tanpa gejala batuk kering jangkitan, ia dapat diaktifkan semula dengan mengambil adalimumab. Selain daripada melawan patogen, sistem kekebalan tubuh juga bertanggung jawab untuk memerangi sel-sel tumor.

Setiap hari ia mengenali sel-sel yang merosot (iaitu sel-sel yang tiba-tiba mula membahagi secara berlebihan kerana kecacatan dan dengan itu boleh menyebabkan kanser) dan memusnahkannya sebelum tumor dapat berkembang. Namun, sejak adalimumab menekan sistem kekebalan tubuh, pesakit mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk berkembang kanser. Adalimumab juga mempunyai kesan terhadap perkembangan darah sel-sel.

Oleh itu, penurunan warna merah dan putih darah sel (yang disebut anemia dan leukopenia) boleh berlaku semasa mengambil Adalimumab. Jumlah darah platelet (trombosit), yang bertanggungjawab untuk pembekuan darah, juga dapat turun. Kecenderungan pendarahan yang meningkat adalah hasilnya.

Juga diketahui adalah kesan sampingan pada saluran gastrointestinal seperti loya, sakit perut dan muntah. Sakit kepala, sakit sendi dan sakit otot juga dijelaskan. Akhirnya, seperti ubat lain, a reaksi alahan boleh berlaku semasa mengambil adalimumab.

Ramai pesakit tertanya-tanya adakah mereka akan menambah berat badan di bawah terapi dengan Adalimumab. Selalunya pesakit pernah mengambil kortison, yang terkenal dengan selera makan yang meningkat dan dengan itu sering menambah berat badan. Dari sisi rasmi tidak ada kenaikan berat badan yang disenaraikan untuk Adalimumab dalam kesan sampingan.

Terutama kerana pengurangan dos sebanyak kortison dengan menggunakan adalimumab banyak pesakit melaporkan bahawa mereka dapat menurunkan berat badan lagi. Namun, harus diingat bahawa adalimumab dapat menyebabkan pengekalan air, yang disebut edema. Dalam kes ini, timbangan menunjukkan lebih banyak berat badan, tetapi kemudian hanya air dan bukan jisim lemak.

Adalimumab adalah ubat dengan banyak kemungkinan kesan sampingan, yang boleh berlaku, tetapi sama sekali tidak diucapkan pada setiap pesakit. Dalam pakej sisipan untuk Adalimumab, perubahan emosi disenaraikan sebagai kerap (mempengaruhi 1 dari 10 orang), yang juga boleh merangkumi kemurungan. Sekiranya anda melihat episod kehilangan minat, kesedihan atau keletihan yang lebih lama semasa terapi, anda tidak perlu takut untuk bercakap dengan doktor anda dan merawat kemungkinan episod kemurungan pada waktunya.

Keguguran rambut juga merupakan salah satu kesan sampingan yang lebih biasa dari Adalimumab. Sejauh mana keguguran rambut sangat berbeza. Sekiranya anda melihat permulaan keguguran rambut, juga disarankan untuk berbincang dengan doktor anda, agar dia dapat menjelaskan sebab sebenar dan membincangkan pilihan rawatan.