Langkah-langkah terapi aktif | Terapi keradangan tendon Achilles

Langkah-langkah terapi aktif

Pilihan rawatan aktif untuk Tendonitis Achilles termasuk latihan berat untuk mengukuhkan Tendon Achilles dan menjadikannya kurang terdedah kepada tekanan masa depan. Peregangan latihan juga bermanfaat di sini. Pengukuhan Penting dan regangan latihan hanya boleh dilakukan sekali sahaja Tendon Achilles keradangan telah reda.

Terutama terlalu awal dan terlalu jelas regangan hampir selalu membawa kepada peralihan kepada kronik Tendonitis Achilles. Peregangan yang diucapkan selalunya merupakan terapi diri bagi ramai yang berhadapan dengan Tendonitis Achilles. Penting untuk memastikan fasa akut keradangan telah reda dan regangan normal mungkin berlaku sebelum peregangan dapat dimulakan semula.

Terlalu awal peregangan otot betis dan dengan demikian Tendon Achilles boleh berakhir dengan tendonitis Achilles kronik. Tendon Achilles adalah tendon terkuat dan tebal di badan kita. Oleh itu, tempoh proses penyembuhan tendon ini dilanjutkan sama.

Peregangan terlalu awal boleh memudaratkan pertumbuhan semula, kerana struktur yang baru saja terbentuk dapat dihancurkan. Bergantung pada penyebab penyakit, peregangan tetap dianjurkan, terutama sebagai profilaksis terhadap tendonitis Achilles. Otot betis yang diregangkan dengan baik dapat menyokong tendon Achilles dan dengan itu mencegah pemendekan dan keradangan.

Walau bagaimanapun, peregangan ini tidak boleh terlalu kuat dan hanya boleh dilakukan selepas aktiviti sukan. Peregangan yang tidak betul boleh, misalnya, jika otot "sejuk" diregangkan sebelum bersukan, menyebabkan radang tendon Achilles. Sebagai tambahan kepada pilihan rawatan konservatif, terdapat petunjuk untuk pembedahan, terutama dalam kasus tendonitis Achilles kronik selama lebih dari 6 bulan.

Pada pandangan penulis, operasi pada tendon Achilles hampir tidak pernah membawa kepada hasil yang diinginkan. Terdapat perbincangan kontroversial sama ada suntikan steroid tempatan (suntikan steroid) ke tendon Achilles bermanfaat. Walaupun ini sangat berkesan untuk melegakan kesakitan, juga disyaki bahawa suntikan menghalang penyembuhan dan mendorong kemungkinan terkoyaknya tendon Achilles.

  • Ultrasound rawatan, dengan bantuan yang mana satu cuba melegakan tendon Achilles. Di samping itu
  • Physiotherapy
  • Teknik urut sukan khas (terutamanya geseran silang) atau
  • Program pemulihan akan sangat membantu. Cortisone suntikan digunakan terutamanya untuk penghidap tendonitis Achilles kronik.

Dalam keradangan yang berpanjangan, sistem imun selalu sibuk melawan keradangan, yang menyebabkan semakin banyak sel-sel radang dibawa ke dalam tisu. Ini seterusnya menyebabkan banyak produk buangan, yang dapat meningkatkan keradangan. Oleh itu, seseorang cuba mematikan sementara sistem imun di tempat keradangan tendon Achilles dengan menyuntik kortison.

Ini membolehkan tisu pulih sedikit dan juga mengurangkan kesakitan. Lebih lanjut mengenai ini:

  • Cortisone
  • Jarum suntik kortison - kawasan aplikasi dan kesan sampingan

Keradangan tendon Achilles yang kronik atau berpanjangan biasanya mengakibatkan proses keradangan yang saling menguatkan pada tendon Achilles. Dengan terapi laser, cahaya bertenaga tinggi dapat diterapkan secara khusus pada tendon Achilles.

Ini mencetuskan apa yang disebut biostimulasi sel yang terlibat dalam keradangan. Melalui biostimulasi ini, metabolisme sel-sel ini diubah sehingga mereka mampu mengatasi keradangan dengan lebih baik. Seperti itu terapi laser biasanya dijalankan dalam beberapa sesi, pada mulanya selang beberapa hari, kemudian setiap minggu.

Oleh itu biasanya berlangsung selama beberapa minggu hingga berbulan-bulan. Ultrasound adalah gelombang yang berayun di luar persepsi manusia. Oleh kerana panjang gelombang spesifik mereka, ultrasound gelombang menembusi dengan baik ke dalam tisu dan dengan itu dapat memindahkan tenaga mereka secara langsung ke tulang, tendon, otot dan ligamen.

Ultrasound terapi memanfaatkan fungsi ini. Di sini, gelombang ultrasound seharusnya memindahkan tenaga mereka ke tendon Achilles, yang menyebabkan pemanasan yang merangsang metabolisme dan darah peredaran dalam tendon. Oleh kerana kedudukan metabolik yang lebih aktif, tubuh dapat melawan keradangan tendon Achilles dengan lebih baik.

Pada masa yang sama, bertambah baik darah peredaran menyokong penyingkiran sisa produk yang dihasilkan semasa memerangi keradangan. Mungkin kaedah yang paling kuat dan terbaik untuk radang tendon Achilles adalah yang disebut kejutan terapi gelombang. The kejutan terapi gelombang adalah terapi tenaga yang rumit dan tinggi, yang hanya diterapkan dengan betul, membawa kejayaan yang diinginkan.

Oleh itu, seperti itu kejutan terapi gelombang hanya boleh dijalankan di pusat-pusat yang memfokuskan terapi ini. Terapi gelombang kejutan (juga: terapi gelombang kejutan ekstrasorporeal; ESWT) didasarkan pada penghasilan gelombang tekanan tenaga tinggi, yang sangat mirip dengan gelombang bunyi yang diketahui. Ia pertama kali digunakan untuk membuang buah pinggang batu tanpa pembedahan.

Sekarang ini digunakan di banyak bidang perubatan, dan terutama di ortopedik. Dengan bantuan gelombang tekanan ini, pelbagai penyakit mempengaruhi ligamen dan tendon sistem muskuloskeletal dapat dirawat. Untuk beberapa waktu sekarang, terapi gelombang kejutan juga telah digunakan untuk merawat radang tendon Achilles.

Kajian dari Amerika Syarikat menunjukkan bahawa, berbanding dengan cadangan terapi konservatif, terapi gelombang kejutan menunjukkan prestasi yang lebih baik. Bergantung pada kajian, kadar kejayaan terapi adalah hingga 80%. Gelombang kejutan mempercepat pertumbuhan semula tendon, yang secara signifikan dapat mempercepat proses penyembuhan dalam kasus tendonitis Achilles.

Kajian saintifik menunjukkan bahawa terapi meningkatkan darah mengalir di kawasan yang dirawat dan memulakan proses penyembuhan. Terapi gelombang kejut biasanya dilakukan dalam praktik perubatan ortopedik atau sukan, tetapi juga dalam fisioterapi. Cecair, biasanya gel, digunakan pada kawasan yang terjejas sehingga gelombang kejutan dapat menembus langsung ke kawasan yang terjejas tanpa kehilangan tenaga.

Rawatan dengan gelombang kejutan biasanya memakan masa 5-10 minit. Sebilangan besar mereka yang terjejas tidak merasakan rawatannya menyakitkan, walaupun gelombang kejutan jelas kelihatan dan tidak selalu dianggap menyenangkan. Pesakit dengan kecenderungan pendarahan yang meningkat harus memaklumkan kepada doktor atau ahli fisioterapi sebelum memulakan rawatan.

Pada prinsipnya, tendonitis Achilles pada awalnya dirawat secara konservatif, iaitu tanpa pembedahan. Hanya apabila pilihan rawatan konservatif telah habis, pesakit terpaksa menjalani pembedahan. Tujuan operasi seperti ini adalah terutamanya untuk membuang kawasan yang menimbulkan keradangan.

Ini termasuk, misalnya, bursa tendon Achilles, dari mana keradangan selalu timbul. Selalunya, pengoksidaan kecil pada tendon juga berlaku semasa proses keradangan tendon Achilles. Ini juga boleh dikeluarkan secara pembedahan.

Operasi itu sendiri boleh dilakukan di bawah tempatan atau umum anestesia. Prosedur bergantung terutamanya pada keadaan kesihatan orang yang berkenaan dan ukuran prosedur pembedahan. Operasi itu sendiri biasanya dapat dilakukan secara invasif, iaitu hanya melalui sayatan kulit kecil. Sekiranya terdapat keradangan yang sangat ketara, mungkin diperlukan pemotongan kulit yang lebih lama. Selepas operasi, yang terkena lebih rendah kaki biasanya tidak bergerak selama beberapa minggu, diikuti dengan rawatan dengan ubat penahan sakit dan fisioterapi.