Actonel®

Actonel® tergolong dalam kumpulan bisphosphonates dan oleh itu adalah salah satu ubat yang digunakan untuk membina dan meningkatkan jisim tulang. Mereka mengurangkan risiko patah tulang, yang boleh berlaku terutama di osteoporosis. Asid Risedronic, risedronate osteoporosis (contohnya kerana menopaus pada wanita), Penyakit paget, dalam terapi jangka panjang dengan glukokortikoid bisphosphonates mempunyai pertalian yang tinggi terhadap zat tulang, menghalang aktiviti osteoklas, yang bertanggungjawab untuk pemecahan bahan tulang.

Sebagai tambahan, pergantian tulang dihambat oleh penyambungan pada hidroksilapatit tulang. Tablet boleh didapati dalam dos berikut: 5 mg, 30 mg dan 35 mg. Mereka mesti diambil pada waktu pagi kosong perut dengan banyak air kira-kira 30 minit sebelum makan pertama.

Dos am:

  • 1 × 5 mg sehari untuk terapi osteoporosis,
  • 1x 30 mg sehari selama 2 bulan pada pesakit dengan Penyakit paget. Sekiranya perlu, terapi untuk Penyakit paget boleh diulang selepas 2 bulan. Dalam kebanyakan kes, Actonel® boleh diterima dengan baik, tetapi ubat ini tidak bebas daripada kesan sampingan.

Dalam 2-10% kes, gangguan saluran gastrousus (gastrointestinal) mungkin berlaku dalam bentuk loya, muntah, sakit perut dan cirit-birit atau sembelit. Bisphosphonates mampu membentuk kompleks dengan kalsium ion di dalam usus, yang kemudian membawa kepada hipokalsemia (terlalu sedikit kalsium). Dalam kes yang jarang berlaku, osteonekrosis (mati kerana tulang) di kawasan rahang boleh berlaku.

Sebilangan pesakit juga mengadu sakit kepala, aduan tulang dan otot. Pengambilan ubat atau makanan secara serentak dengan kandungan yang tinggi kalsium, magnesium, aluminium atau besi boleh menyebabkan pengurangan penyerapan bahan aktif. Ubat anti-radang bukan steroid seperti ibuprofen or diclofenak meningkatkan kemungkinan aduan gastrousus. Actonel® tidak boleh diambil pada:

  • Disfungsi ginjal, terutamanya jika pelepasan kreatinin di bawah 30ml / min
  • Mengandung dan menyusukan anak
  • Hypocalcaemia (kekurangan kalsium)
  • Rawatan pembedahan pergigian semasa
  • Gangguan metabolisme tulang dan mineral