Akutekanan

Sinonim

Cina: Zen Jui; Tuina; An-Mo (tekanan cakera) lat. : acus = jarum dan perdana = tekan

Definisi / pengenalan

Akupresur adalah bahagian penting dari perubatan Cina tradisional. Melalui disasarkan urut at akupunktur titik, kesan penyembuhan dicapai untuk gangguan dan penyakit ringan dan sederhana. Oleh itu, berbeza dengan akupunktur, orang awam juga boleh merawat dirinya sendiri. Ini menjadikan akupresur sesuai untuk rawatan "sakit dan rasa sakit" kecil.

Sejarah

Sejarah akupresur seiring dengan perkembangan akupunktur. Kedua-dua bentuk terapi adalah sebahagian daripada TCM (perubatan Cina tradisional) dan telah digunakan di sana selama lebih dari 6000 tahun. Oleh kerana akupresur adalah kaedah yang lebih lembut (tidak menyengat), diandaikan bahawa mungkin juga merupakan kaedah yang lebih lama.

In China itu disebut "An-Mo" atau "Tuina". Prinsip panduan akupresur didasarkan pada idea bahawa semua tenaga (Qi) badan mengalir dalam saluran tenaga, yang disebut meridian. Sekiranya ketidakseimbangan atau ketidakharmonian berlaku disebabkan oleh faktor luaran atau dalaman seperti kesejukan, ketegangan, tekanan dan lain-lain, badan menjadi sakit. Akupresur bertujuan untuk memulihkan mengimbangi dengan memberi tekanan lembut dari titik-titik tertentu pada meridian ini dan untuk memastikan bahawa tenaga mengalir semula.

Diagnosa

Sebelum rawatan diri dengan rawatan akupresur, diagnosis yang tepat mesti dibuat oleh doktor yang merawat untuk mengelakkan penyakit serius atau malignan dari bertopeng atau tidak dikenali. Oleh itu, sebarang masalah untuk pertolongan diri harus dibincangkan terlebih dahulu dengan doktor yang hadir. Akupresur juga bukan pengganti rawatan akupunktur atau terapi konvensional, tetapi a menambah dan sokongan kaedah penyembuhan lain.

Ahli terapi akupresur memperoleh diagnosis yang boleh dipercayai sama ada dengan menggunakan kaedah TCM atau dengan menggunakan alat elektrik, yang tersebar luas di Eropah. Sama ada cara - diagnosis harus dibuat sebelum rawatan. Akupresur digunakan terutamanya untuk kesakitan keadaan dan penyakit sistem lokomotor.

Bidang aplikasi selanjutnya adalah: Teknik akupresur adalah mudah, cepat dipelajari dan dengan sedikit latihan, ia menjadi rutin. Sebilangan besar titik disebut titik pencetus (kesakitan titik otot yang tegang). Untuk rawatan diri, lebih baik berbaring di tempat yang tenang (di tempat tidur atau di sofa).

Tetapi anda juga boleh terus duduk. Kemudian anda mencari kesakitan- Titik sensitif pada badan anda dan tekan dengan lembut tetapi tegas dengan badan anda hujung jari mengenai perkara ini. Pergerakan pekeliling harus dilakukan.

Anda harus menekan dengan kuat tetapi perlakukan titik yang sangat sensitif hanya dengan lembut. Sekiranya tidak ada kawasan yang sensitif terhadap kesakitan, gunakan kawasan yang dinyatakan. Sekiranya anda mendapat titik yang salah, tidak ada salahnya.

Hanya boleh berlaku bahawa rawatan tidak memberi kesan yang diinginkan kerana akupresur bebas daripada kesan sampingan. Tempoh rawatan berbeza-beza. Kamu patut urut satu titik di rumah sekurang-kurangnya 30 saat.

Ahli terapi akupresur terlatih merawat titik dekat di kawasan penyakit selama 30-60 saat setiap titik dan titik jauh di lengan dan kaki selama 1-2 minit. Secara keseluruhan, rawatan akupresur memakan masa sekitar setengah jam dan boleh diulang beberapa kali seminggu. Secara amnya, kesan akupresur tidak begitu mendalam seperti akupunktur, tetapi keberkesanannya telah dibuktikan oleh kajian, terutama untuk sakit kepala.

Tidak ada keraguan tentang pengaruh bermanfaatnya pada organ dalaman dan kekuatan penyembuhan diri. Walaupun begitu, akupresur tidak boleh digunakan pada keadaan yang rosak tulang, otot atau organ, atau pada bahagian kulit yang berpenyakit dan radang kardiovaskular. - Sakit Kepala / MigrainMigrain

 • Aduan berkaitan tekanan seperti gangguan tidur, keletihan, keletihan
 • Cegukan
 • Penyakit sinus paranasal, mimisan
 • Aduan sendi dan otot
 • Gangguan penghadaman
 • Masalah peredaran darah
 • Penyakit metabolik
 • Penyakit saluran pernafasan / paru-paru
 • Sakit Belakang
 • Sakit sendi
 • Kesakitan kronik