Akupunktur dan persiapan kelahiran

Sinonim

Perubatan: kehamilan atau mengandung, kelahiran Latin: gravitas - "the gravity" Bahasa Inggeris: kehamilanThe akupunktur untuk persiapan kelahiran dilakukan oleh pakar sakit puan atau bidan 1-2 kali seminggu dari minggu ke-36 mengandung. Kedua-duanya mesti telah menyelesaikan latihan yang sesuai dan lulus peperiksaan akhir. Sebanyak sekurang-kurangnya tiga rawatan harus dijalankan, biasanya empat.

Sekiranya tarikh akhir dilewati, sesi selanjutnya juga boleh dilakukan. Semasa akupunktur, wanita hamil berbaring di bilik yang tenang selama 20 hingga 30 minit dan berehat dengan ketara. Akupunktur mata digunakan terutamanya pada kaki dan lengan.

Kedudukan titik akupunktur ditentukan dengan tepat. Sebagai persediaan untuk kelahiran (kelahiran), 4 titik dirawat di setiap sisi badan:

  • Di bawah lutut,
  • Di kawasan pergelangan kaki dalam kaki,
  • Pada betis lateral atas
  • Dan di bahagian luar jari kelingking. Di samping itu, a kepala titik boleh ditusuk untuk bersiap sedia untuk kelahiran, yang mempunyai kesan yang menenangkan secara umum dan membantu dengan gejala kegelisahan.

Bidan atau pakar sakit puan berdebar di kawasan yang sesuai sehingga pesakit memberi isyarat sensitif terhadap tekanan kepadanya. Pada langkah pertama, jarum (jarum akupunktur) dibawa ke kedalaman sekitar 0.5 cm dengan cepat dan tanpa berpusing. Oleh kerana jarum standard hanya 0.3 mm tebal, penyisipan biasanya tidak menyakitkan.

Jarum diperbuat daripada keluli fleksibel, yang boleh dibengkokkan tetapi tidak pecah. Jarum kemudian digerakkan dengan gerakan putaran yang cepat hingga disebut "perasaan De-Qi". Ini boleh menjadi perasaan seperti kehangatan, mati rasa, tekanan, berat, kesemutan atau elektrik kecil yang tidak menyakitkan kejutan.

Walau bagaimanapun, ini berbeza dari pesakit ke pesakit. Kedalaman jahitan bergantung pada kedudukan titik dan boleh berbeza antara 5mm hingga beberapa sentimeter. Menurut perubatan Cina tradisional, kelahiran dicirikan oleh kekutuban yang kuat.

Di satu pihak antara kekuatan yang sangat kuat dari uterus, yang mengembangkan aktiviti pengusiran secara intensif selama persalinan, dan di sisi lain antara kekuatan struktur yin dari saluran kelahiran, yang belum cukup dibuka. Kekutuban antara kuat aktif yang dan menahan yin menghasilkan sti sementara qi dan darah, kedua-duanya berlimpah kerana ketiadaan tempoh, dan ini membawa kepada yang dominan kesakitan dalam buruh. Akupunktur persiapan kelahiran membantu pematangan serviks (serviks) dan menyelaraskan kekuatan Yin yang memegang dengan mempromosikan aliran Qi 4 minggu sebelum kelahiran. Hasilnya lebih disasarkan pengecutan pada fasa pembukaan, iaitu pada masa hingga serviks dibuka sepenuhnya.

Ramalan

Penyelidikan klinikal mengesahkan keberkesanan akupunktur dalam persiapan kelahiran dan fasilitasi dalam banyak kajian. Dalam kajian yang paling terkenal dari Hospital Wanita Universiti Mannheim menunjukkan bahawa 4-8 rawatan akupunktur dalam empat minggu terakhir mengandung mengakibatkan pelepasan kelahiran yang ketara. Pada 300 ibu pertama kali akupunktur, tempoh kelahirannya dipendekkan sebanyak 20% dari 10 hingga 8 jam.

Kumpulan kawalan 224 wanita tanpa terapi mempunyai tempoh kelahiran 10 jam. Penemuan klinikal menunjukkan "kematangan kelahiran" yang jauh lebih baik uterus pada wanita hamil yang dirawat dengan akupunktur. Walau bagaimanapun, kesan akupunktur pemendekan kelahiran hanya dicetuskan apabila tubuh wanita cukup matang untuk melahirkan secara semula jadi.

Oleh itu, rawatan tidak berpengaruh pada tarikh lahir dan tidak menyebabkan kelahiran pramatang. Kajian lain menunjukkan keberkesanan akupunktur dalam mengurangkan kesakitan, meringankan kelahiran anak dan berehat semasa melahirkan anak. Ia digunakan untuk gejala pertama yang lebih teruk; biasanya untuk a serviks pembukaan 4-5 cm.

. titik akupunktur untuk kesakitan kelegaan terletak di bahagian bawah abdomen atau belakang wanita. Ia juga digunakan untuk masalah dengan detasmen plasenta (yang disebut plasenta) selepas kelahiran anak. Hari ini dianggap pasti bahawa akupunktur tidak mempunyai kesan yang membahayakan kehamilan. dan bernafas semasa lahir