Kontraindikasi Akupunktur

maklumat am

Secara amnya, sekiranya akupunktur digunakan dengan betul, terdapat sedikit kesan sampingan. Beberapa kesan sampingan dan komplikasi dijelaskan di bawah. Kontraindikasi bermaksud secara perubatan ketika prosedur (di sini akupunktur) tidak boleh digunakan.

Kesan-kesan sampingan

Kesan sampingan yang paling biasa adalah: Siliconized akupunktur jarum boleh menyebabkan granuloma dengan memasukkan sejumlah kecil silikon ke dalam kulit. Kira-kira lapan peratus pesakit yang dirawat dengan akupunktur terjejas. Menurut penyokong akupunktur, a pneumothorax bukan kesan sampingan tetapi kesalahan rawatan kerana kekurangan pengetahuan dan jarum yang tidak betul.

 • Sekiranya jarum yang tidak disterilkan digunakan pada pesakit yang berlainan, patogen seperti hepatitis B-, -C- dan juga virus HI dapat menular. - Pembentukan a lebam pada tusuk tapak. - Sekiranya perak jarum akupunktur digunakan untuk jangka masa yang panjang, kajian saintifik menunjukkan bahawa ini boleh mengakibatkan perubahan warna kulit secara kekal (argyrosis).
 • Sekiranya jarum ("jarum kekal") dibiarkan di tempat untuk jangka masa yang lama, tanpa mengira bahannya, keradangan dapat terjadi lebih kerap. - Sesekali tetes darah boleh melarikan diri. - Pada titik atau kombinasi titik tertentu, pesakit mungkin merasa pening. - Kehilangan kesedaran jangka pendek boleh berlaku (sangat jarang, jika titik tidak dipilih dengan betul atau jika rangsangan terlalu kuat). - Kebas
 • Kecederaan organ, seperti pneumothorax (jarang berlaku) kerana kecederaan yang tidak disengajakan pada paru-paru.

Kontraindikasi

Terdapat pelbagai kumpulan orang yang dinasihatkan oleh beberapa doktor untuk mencegah rawatan akupunktur. Contohnya, orang yang rendah darah tekanan atau kecenderungan untuk runtuh harus berbaring semasa rawatan akupunktur dan berehat sebentar selepas itu. Elektro-akupunktur tidak boleh digunakan oleh epilepsi kerana arus elektrik boleh menyebabkan kejang.

Ini juga berlaku untuk orang yang mempunyai perentak jantung. Walaupun anda alah pada komponen jarum tertentu, seperti nikel, anda harus berhati-hati atau menggunakan jarum emas dan perak. Walau bagaimanapun, perlu ditekankan sekali lagi pada tahap ini bahawa risiko umum rawatan dengan akupunktur sangat rendah.

 • Orang yang menghidap penyakit kulit (ekzema, gatal-gatal, dermatitis, dll.) di kawasan yang terjejas secara tempatan
 • Orang dengan penyakit saraf tertentu dan gangguan kepekaan pada kulit (contohnya polyneuropathies dengan sensasi kesakitan yang terhad di kawasan yang terjejas secara tempatan)
 • Orang dengan gangguan mental yang teruk (contohnya, skizofrenia, mania, khayalan, tetapi mungkin berlaku dalam kemurungan, gangguan kecemasan)
 • Epilepsi (kerana bahaya serangan epilepsi)
 • Orang dengan penyakit berjangkit yang serius (seperti batuk kering)
 • Orang dengan jenis tumor tertentu
 • Orang dengan keadaan umum yang buruk (dalam kes seperti itu, doktor harus berunding)
 • Bayi dan anak kecil
 • Di kawasan keradangan akut, patah tulang, kecederaan segar, ischialgia akut
 • Sekiranya salap, krim, pewarnaan atau alat solek dll telah digunakan pada kulit, jarum akupunktur yang ditusuk pada saat ini dapat membawa sejumlah kecil produk yang digunakan di bawah kulit dan menyebabkan reaksi yang tidak diingini.