Akupunktur semasa Kehamilan: Apa yang boleh dicapai

Kehamilan: rawatan aduan

Aduan dan penyakit biasa kehamilan kadangkala memerlukan rawatan perubatan. Ubat selalunya merupakan terapi yang berkesan, tetapi hanya perlu diambil semasa kehamilan jika ia benar-benar diperlukan dan faedahnya melebihi potensi risiko.

Dalam banyak kes, seseorang juga boleh cuba mengurangkan gejala kehamilan dengan terapi alternatif dan bukannya ubat-ubatan. Ini juga terpakai kepada salah satu terapi alternatif yang paling penting - akupunktur. Kehamilan, seperti penyusuan susu ibu, adalah salah satu fasa kehidupan yang sensitif di mana kaedah alternatif yang diterima dengan baik itu menjadi semakin popular.

Kaedah alternatif mempunyai hadnya. Jika aduan berterusan dalam jangka masa yang lebih lama, tidak menjadi lebih baik malah menjadi lebih teruk walaupun mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Akupunktur semasa kehamilan

Aduan kehamilan seperti loya dan muntah, sakit berkaitan kehamilan atau sakit belakang selalunya dirawat dengan jarum halus. Ahli terapi juga menggunakan akupunktur untuk bersiap sedia untuk bersalin atau semasa bersalin, dalam kes keinginan untuk mempunyai anak yang tidak terpenuhi serta permanian bermanifestasi.

Dalam banyak kes, masih terdapat sedikit bukti saintifik tentang keberkesanan akupunktur. Jika simptom anda berterusan dalam jangka masa yang lebih lama dan tidak bertambah baik malah bertambah teruk walaupun telah mendapat rawatan, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Kehamilan: loya dan muntah

Ramai wanita hamil mengalami loya, muntah kering atau muntah. Selalunya, gejala berlaku antara minggu ke-6 dan ke-12 kehamilan. Sebanyak 20 peratus wanita hamil terus mengalami aduan ini selepas minggu ke-20 kehamilan.

Keberkesanan akupunktur dalam rawatan loya dan muntah selepas pembedahan atau semasa kemoterapi tidak dapat dipertikaikan. Kesan positif akupunktur dalam kehamilan untuk loya dan muntah, sebaliknya, setakat ini hanya disyaki - kajian saintifik mengenai keberkesanannya jarang berlaku. Sesetengah kajian menentang faedah akupunktur untuk loya dan muntah. Sebaliknya, ramai wanita hamil melaporkan pengalaman positif. Oleh itu, keputusan muktamad masih belum selesai. Walau bagaimanapun, anda harus berbincang dengan ahli terapi yang berpengalaman jika anda ingin menggunakan kaedah alternatif untuk memerangi loya dan muntah - mungkin akupunktur akan membantu anda.

Kehamilan: sakit belakang dan pelvis

Sebelum dan selepas kelahiran

Jarum akupunktur juga semakin banyak digunakan untuk persediaan bersalin. Ini kerana menetapkan jarum bukan sahaja dikatakan dapat membantu melegakan dan mengurangkan kebimbangan dan ketakutan sebelum bersalin: di samping itu, dikatakan bahawa kelahiran boleh dipendekkan dari sepuluh hingga lapan jam secara purata jika akupunktur digunakan dalam empat minggu terakhir kehamilan. "Jarum" juga mengurangkan kesakitan semasa bersalin. Dalam kes episiotomi dan jahitan perineum yang seterusnya, akupunktur juga membantu melegakan kesakitan.

Selepas kelahiran, kelemahan aliran susu boleh menyebabkan masalah penyusuan. Akupunktur boleh mencetuskan aliran susu dalam satu hingga dua sesi.

Sekali lagi, terdapat bukti keberkesanan yang tidak mencukupi. Bercakap dengan doktor anda tentang cara terbaik anda boleh menyokong terapi itu sendiri.

Rawatan kesuburan

Akupunktur semasa kehamilan: kesan sampingan kecil

Kesan sampingan akupunktur semasa kehamilan kebanyakannya tidak berbahaya. Kesakitan ringan dan pendarahan minimum di tapak suntikan adalah kesan buruk yang paling biasa. Kadangkala, gejala seperti lebam kecil, keletihan, sakit kepala, loya atau pening berlaku. Masalah yang lebih teruk seperti tekanan darah tinggi atau pra-eklampsia telah diperhatikan, tetapi tiada kaitan dengan akupunktur disyaki di sini.

Kehamilan: Jarum sebagai sokongan

Selalunya terdapat kekurangan kajian yang bermakna secara saintifik tentang keberkesanan akupunktur dalam kehamilan. Walau bagaimanapun, kadangkala ia boleh berguna untuk menggunakan akupunktur sebagai sokongan semasa kehamilan!