Akupunktur untuk terapi sakit belakang

Di hospital dan amalan perubatan, kembali kesakitan dari leher ketegangan pada cakera herniasi dirawat dengan suntikan anti-radang, ubat penahan sakit, urut, rehat di tempat tidur, rawatan panas dan sejuk dan fisioterapi. Pembedahan hanya dilakukan sekiranya terdapat kecurigaan kegagalan saraf. Iaitu, jika pesakit tidak dapat bergerak lagi a kaki, jika pundi kencing atau usus tidak lagi berfungsi dengan baik atau jika terdapat kegagalan lain sistem saraf menjadi jelas.

Akupunktur (akupunktur untuk sakit belakang) menggabungkan titik berhampiran pundi kencing meridian, yang terletak di sebelah tulang belakang, dengan titik-titik kapal hendal. Titik jauh dipilih di sepanjang pundi kencing atau meridian pundi hempedu. Jarum tetap di tempat selama lebih kurang 20 hingga 30 minit.

Rawatan pada mulanya dilakukan dua kali seminggu selama dua minggu, kemudian seminggu sekali selama kira-kira lapan minggu. Pesakit sering merasa lega kesakitan selepas tiga sesi pertama. Hanya sekitar sepuluh peratus pesakit yang tidak memberi tindak balas akupunktur pada semua.

Untuk 70 peratus daripada aduan kronik, jarum membawa kejayaan yang baik. Untuk masalah akut hasilnya lebih baik. Dalam kes sedemikian, hasilnya adalah 80 peratus.

Mendampingi telinga akupunktur, penyinaran titik akupunktur dengan cahaya laser, iaitu akupunktur laser, atau rangsangan elektrik jarum akupunktur, juga dapat menyokong kejayaan penyembuhan. Dalam bentuk akut seperti sakit pinggang selepas pergerakan yang tidak menyenangkan secara tiba-tiba, akupunktur biasanya membantu setelah hanya satu atau dua sesi. Di sini, tidak urut atau rawatan haba harus dilakukan.

Dengan punggung yang kronik kesakitan, sebaliknya, 10-20 sesi rawatan sering diperlukan untuk mencapai penghilang rasa sakit jangka panjang yang ketara. Menemani moxibustion selalunya sangat berkesan. Kesakitan selepas pembedahan cakera memerlukan lebih daripada 20 sesi rawatan.

Kronik sakit belakang adalah salah satu penyakit yang paling penting, bersama dengan migrain, yang mana akupunktur dapat menyebabkan penghilang rasa sakit yang kekal. Sebagai kajian Gerac mengenai undang-undang kesihatan syarikat insurans (kajian terbesar mengenai kesan akupunktur hingga kini) baru-baru ini membuktikan, terapi jarum Cina sangat baik untuk merawat sakit belakang. Dalam kombinasi dengan langkah-langkah perubatan konvensional seperti ubat penahan sakit, fisioterapi, urut atau bahkan akupunktur sahaja, ia memperoleh hasil yang sangat baik untuk sakit belakang pelbagai sebab.

Sekiranya sakit belakang, kosnya juga ditanggung oleh kesihatan insurans. Para saintis memeriksa lebih dari 1,100 pesakit yang dibahagikan kepada tiga kumpulan. Satu kumpulan dirawat secara konvensional, mereka diresepkan ubat penahan sakit, latihan fisioterapi dan pengukuhan belakang.

Kumpulan kedua menerima akupunktur, akupunktur palsu ketiga. Hasilnya setelah enam bulan: Kira-kira 50% dari mereka yang telah dirawat dengan akupunktur telah mengalami peningkatan yang nyata, berbanding dengan 27% dari kelompok yang telah dirawat secara konvensional dan 44% dari mereka yang telah menerima akupunktur palsu. Oleh itu, anda harus mempertimbangkan rawatan akupunktur untuk sakit belakang.

Untuk mengelakkan diri daripada mencari terapi yang sesuai, setiap orang harus mengikuti 5 peraturan mudah untuk kembali sihat:

  • Mengelakkan berat badan berlebihan - setiap kilo memberi tekanan pada tulang belakang! - Lakukan sukan - otot perut dan belakang yang terlatih menstabilkan bahagian belakang. - Bersenam - aktiviti monoton adalah racun untuk punggung.

Sekiranya anda banyak duduk, anda harus bangun lebih kerap, regangan dan regangan. - Pastikan tekanan mental serendah mungkin - tekanan dan ketegangan mental mempengaruhi tulang belakang melalui postur. - Pakai kasut dengan sol getah tebal atau kusyen udara - mereka melengkapkan setiap langkah dengan lebih baik dan kurang menggegarkan tulang belakang.