Akupunktur untuk sakit belakang

Belakang kesakitan (akupunktur untuk belakang kesakitan) kini telah menjadi sejenis penyakit yang meluas. Ini adalah salah satu sebab yang paling biasa untuk berjumpa doktor selain penyakit berjangkit. Seperti apa pun penyebabnya, seseorang biasanya menghadapi misteri ketika merawatnya.

Belakang kesakitan (akupunktur untuk sakit belakang) adalah menyakitkan keadaan yang boleh berlaku di pelbagai bahagian belakang. Mereka boleh dikelaskan ke dalam darjah yang berbeza mengikut frekuensi utama mereka. Akut sakit belakang berlaku sama ada untuk pertama kalinya, tiba-tiba atau selepas rehat sekitar enam bulan.

Ia tidak boleh bertahan lebih lama daripada tiga bulan. Kronik, berterusan sakit belakang, sebaliknya, mengambil bahagian terbesar dalam kehidupan seharian dan berlangsung lebih lama daripada tiga bulan. Gejala boleh berulang atau sementara.

Sakit belakang juga boleh dibahagikan kepada radikal dan sakit pseudo-radikular mengikut kualitinya. Sakit radikular (radicula - akar) berdasarkan pemampatan akar saraf, seperti yang berlaku pada cakera herniated. Kesakitan pseudoradikular (nampaknya lebih radikular) disebabkan oleh perubahan kecil sendi tulang belakang.

Kira-kira 60-80% daripada semua wanita dan sekitar 65-70% daripada semua lelaki menderita sakit belakang (akupunktur untuk sakit belakang). Di lebih daripada separuh daripadanya ada kaitan dengan profesion mereka. Malah kanak-kanak sudah terkena masalah belakang: 20% kanak-kanak sekolah rendah menderita sakit belakang, hanya satu pertiga daripada semua kanak-kanak yang masih mempunyai postur normal.

Lebih daripada 75% aduan dapat dilokalisasikan di kawasan lumbar. Tulang belakang lumbar dengan lima vertebra diikuti oleh sacrum, yang diartikulasikan ke pelvis. Sekiranya rasa sakit mempengaruhi sendi ini, ia disebut "sakit belakang" (keluhan iliosakral) atau, menurut nama Latin sendi - sendi sacroiliac (ISG) - juga "sindrom sacroiliac (IGS)".

Pada 25% pesakit, sakit belakang berasal dari leher dan kawasan leher. Pengedaran cakera herniasi mengikuti kekerapan penyetempatan kesakitan. Oleh itu, di kawasan lumbar mereka lebih kerap. Permohonan penyembuhan dan kecacatan diajukan dalam lebih 60% kes kerana sakit belakang dan menghasilkan kos sekitar 49 bilion Euro.

Punca

Sekiranya anda mencari punca sakit belakang (akupunktur untuk sakit belakang), anda akan menemui senarai yang sangat panjang. Secara umum, perbezaan dibuat antara penyebab organik (fizikal) dan psikosomatik (disebabkan oleh "jiwa"). Punca organik adalah seperti: Di ​​samping itu, penyebab seperti mengandung, berat badan berlebihan dan bidang postur buruk yang besar harus disebutkan.

Pada zaman kerja pejabat, tempat duduk yang berkaitan dengan pekerjaan, digabungkan dengan keselesaan manusia yang sangat besar dan kekurangan pergerakan yang berkaitan, menyebabkan kehausan tulang belakang, otot ketegangan atau bahkan pengurangan otot belakang. Maklum, keadaan seperti itu sering menyebabkan sakit belakang (akupunktur untuk sakit belakang). Situasi kegelisahan atau tekanan meningkatkan degupan jantung di badan kita, darah tekanan meningkat dan dengan itu peredaran darah.

Di samping itu, tertentu hormon dan pengantara tekanan dibebaskan. Sekiranya tekanan kekal, gangguan psikosomatik dapat terjadi, yang seterusnya menyebabkan keadaan tertekan sekiranya sakit kekal. Oleh itu, mudah untuk melihat betapa pentingnya memecahkan lingkaran setan ini dengan cara istimewa psikoterapi.

Pelbagai kajian bahkan dapat mengesahkan keberkesanan terapi tersebut untuk masalah punggung kronik. - Berkaitan dengan kecederaan (mis. Whiplash selepas kemalangan jalan raya, patah badan vertebra, pecahnya akar saraf)

  • Haus dan lusuh dan merosot (mis

arthrosis - haus dan lusuh sendi, osteoporosis - kehilangan tulang, spondylosis - perubahan pada ruang tulang belakang, penahanan saraf tunjang, pengerasan saluran tulang belakang, misalnya di ankylosing spondylitis, penebalan tulang, misalnya pada penyakit Paget)

  • Berkaitan dengan keradangan (mis

dalam konteks penyakit Lyme atau sifilis, keradangan spondylitis badan vertebra (spondylodiscitis), atau murid cakera intervertebral, pengumpulan nanah pada tengkorak berhampiran ruang tulang belakang - abses epidural)

  • Berkaitan dengan tumor (mis. Neurinoma - tumor serat saraf jinak, meningioma - tumor sarung saraf, tumor badan vertebra di luar saraf tunjang, metastasis tumor saraf tunjang)
  • Metabolik (contohnya radang saraf pada pesakit diabetes, penyakit demyelining (multiple sclerosis)
  • Berkaitan dengan operasi (mis

meningomyelocele - bentuk spina bifida; saraf tunjang dan membran tulang belakang menonjol dari saluran tulang belakang, pseudomeningocele - bentuk spina bifida; hanya membran tulang belakang yang menonjol dari saluran tulang belakang)

  • Penyebab mekanikal (contohnya saraf terjepit, kecederaan semasa operasi)
  • Keracunan (misalnya dengan pengambilan alkohol, candu atau ubat penahan sakit)
  • Perubahan vaskular (mis

pelebaran patologi arteri - aneurisma aorta, gangguan peredaran darah di saraf tunjang)

  • Kongenital (contohnya spina bifida - saluran tulang belakang terbuka)

Pada mulanya, banyak orang yang terjejas tidak mengambil tanda atau keluhan pertama (ketegangan, keletihan dan kekejangan pagi dari belakang atau sendi) serius, abaikan mereka atau cuba mencari kelegaan melalui pelbagai penanggulangan dan melegakan postur. Walau bagaimanapun, ini membawa kepada keadaan yang sebaliknya dan biasanya menjadikan keadaan lebih buruk. Postur yang tidak baik dan rasa sakit yang semakin bertambah.

Pada awal setiap diagnosis adalah anamnesis individu (sejarah penyakit) pesakit. Pertanyaan yang disasarkan mengenai penyetempatan dan kemungkinan memancarkan rasa sakit ke kawasan lain, seperti kaki, kualiti dan intensiti kesakitan serta kejadian temporalnya serta kemungkinan peningkatan atau penurunan kesakitan kerana keadaan tertentu sangat diperlukan. Tidak kurang pentingnya adalah soalan mengenai penyakit sebelumnya.

Dalam kes kami, orang yang merawat harus bertanya tentang penyakit yang menyertainya seperti osteoporosis (kehilangan tulang) atau arthrosis (haus dan lusuh sendi). Selanjutnya, keadaan sosial seperti pekerjaan, perkongsian, keluarga dan situasi tertekan juga disiasat. "Wawancara" menyeluruh ini diikuti oleh a pemeriksaan fizikal, yang dapat memberikan maklumat awal.

Contohnya, kedudukan pelvis dan bahu, kelengkungan tulang belakang dan keseluruhan postur dapat dilihat dari luar. Di samping itu, kekuatan otot, refleks, sensasi sentuhan (kepekaan) dan pergerakan sendi, terutama pada tulang belakang, diperiksa. Sekiranya langkah-langkah ini tidak mencukupi, kaedah teknikal tambahan seperti sinar-X, MRI (pencitraan resonans magnetik, putaran nuklear), CT (tomografi komputer) dan dalam kes-kes khas myelografi (bentuk khas dari Sinar X pengimejan di mana media kontras disuntik ke dalam terusan tulang belakang) boleh didapati.

Sebagai tambahan kepada diagnosis yang "ortodoks" dalam pengertian konvensional, penilaian gejala mengikut prinsip perubatan Cina diperlukan sebelum akupunktur (akupunktur untuk sakit belakang). Terutama pemberian kepada meridian (meridian kencing atau pundi hempedu) sangat bernilai. Dari sudut pandang orang Cina, sakit belakang kronik sering disebabkan oleh kelemahan energetik buah pinggang.

Kemudian seseorang sering menemui kaki sejuk dan merawat dengan moxibustion selain akupunktur. Dalam kaedah ini, tunggul kecil dikeringkan mugwort diletakkan di atas jarum dan dinyalakan. Ia hanya digunakan untuk pesakit yang merasa kehangatan sangat menyenangkan ketika merawat kesakitan mereka. Dalam beberapa kes, mungkin diperlukan untuk menerapkan arus yang lemah (arus rangsangan) pada jarum akupunktur.