Akupunktur untuk terapi sakit kepala

Langkah pertama adalah mula mencegah faktor risiko untuk migrain serangan. Sekiranya pengambilan keju atau wain adalah faktor penentu serangan berulang, pasti harus dielakkan. Sebagai tambahan, pengamal secara amnya harus menjelaskan di mana sakit kepala mungkin berasal.

Sekiranya rungutan datang dari tulang belakang serviks atau otot bahu, langkah fisioterapeutik, misalnya urut, disyorkan. Dalam keadaan tertekan sakit kepala, biasa yoga senaman, senaman dan latihan autogenik telah terbukti membantu. Ubat untuk migrain atau ketegangan sakit kepala sering memberi kesan sampingan dan kadang-kadang menjadi sumber aduan berterusan.

Apa yang ramai tidak tahu: Pengambilan biasa dari ubat penahan sakit sebab-sebab sakit kepala! Sesiapa yang mengambil tablet lebih dari sepuluh hari sebulan atau berulang kali selama lebih dari tiga hari berturut-turut boleh mendapat sakit kepala yang disebut ubat. Ini biasanya berterusan berterusan kesakitan yang sudah ada ketika anda bangun pada waktu pagi dan berlangsung sepanjang hari.

Penyebabnya adalah perubahan persepsi terhadap kesakitan. Selepas beberapa ketika, reseptor pada sel-sel saraf, di mana ubat terus bertindak, bertindak balas dengan kurang sensitif, sehingga tubuh kesakitan saringan tidak lagi dikawal dengan betul dan sentiasa melaporkan "kesakitan" kepada kesedaran. Semua ubat penahan sakit boleh menyebabkan bentuk sakit kepala ini.

Pesakit yang menderita benar-benar memerlukan pakar yang boleh mengesyorkan pilihan rawatan yang sesuai. Oleh itu, ubat sakit tidak boleh diminum secara berterusan - salah satu sebab untuk mencuba terapi bukan ubat. Contohnya, meletakkan akupunktur jarum harus membantu memanjangkan masa antara serangan sakit kepala dan membuat rasa sakit lebih tahan.

Kajian menunjukkan bahawa ini benar-benar berkesan. Nampaknya tidak penting di mana dan bagaimana jarum dimasukkan: Sham akupunktur membantu melawan migrain dan ketegangan kepala sama seperti akupunktur sebenar. Sakit kepala dan migrain adalah antara petunjuk utama terapi akupunktur.

Kira-kira satu pertiga daripada pesakit yang dirawat dengan akupunktur di Barat menderita migrain atau sakit kepala. Doktor akupunktur meletakkan jarum pada titik meridian yang sesuai. Namun, dia tidak hanya merawat lapisan dangkal, yakni penyumbatan meridian, tetapi juga memperhatikan tahap mendalam pola gangguan pada organ.

Biasanya terapi dijalankan dua kali seminggu. Rata-rata, kira-kira 15 rawatan diperlukan. Dalam kes individu yang melampau, peningkatan kekal hanya dapat dicapai setelah 30 hingga 40 rawatan.

Dalam selang bebas terapi 10-14 hari selepas siri rawatan pertama, diperiksa sama ada sakit kepala telah bertambah baik dan adakah siri rawatan kedua disarankan. Tiga bulan selepas berakhirnya terapi, rawatan penyegaran dengan tiga hingga empat sesi akupunktur harus dilakukan untuk memastikan kejayaan jangka panjang. Di Jerman, England dan Amerika Syarikat, beberapa kajian berskala besar telah dilakukan untuk mengkaji kesan akupunktur pada ketegangan kepala dan migrain.

Untuk kajian terkawal pada migrain, pihak penganjur memilih hampir 800 pesakit. Mereka menerima ubat migrain normal, akupunktur jarum atau "akupunktur palsu" - akupunktur palsu di mana jarum tidak diletakkan pada titik yang betul dan hanya secara dangkal tanpa rangsangan. Setelah sepuluh hingga 15 sesi dan setengah tahun, pesakit akupunktur hanya mengalami sakit kepala pada 3.7 hari sebulan dan bukannya enam.

Ini menunjukkan penurunan 38 peratus. Dalam penilaian peribadi mengenai keparahan sakit kepala, jarum akupunktur mendahului dua jenis rawatan lain dengan rasa sakit sekitar 22 peratus kurang. Tetapi akupunktur palsu juga memberi kesan: di sini jumlah hari migrain turun sebanyak 28 peratus.

Rawatan dengan ubat-ubatan, kebanyakannya beta-blocker, adalah antara akupunktur sebenar dan palsu dengan 33% lebih sedikit hari migrain. Dari segi jantina, akupunktur palsu nampaknya sangat berjaya pada wanita: Bagi mereka jumlah hari migrain menurun sebanyak 30 peratus, untuk lelaki hanya 14 persen. Mengapa akupunktur palsu berfungsi dengan baik, para saintis masih belum mempunyai penjelasan muktamad untuk ini.

Penulis kajian Munich percaya bahawa faktor "sentuhan" dan "percakapan" yang berkaitan dengan penempatan jarum mungkin bertanggungjawab untuk ini. Harapan positif pesakit juga nampaknya berperanan. Dalam tinjauan empat kajian akupunktur, didapati bahawa semakin optimis pesakit, semakin besar kesannya.

Walaupun terapi jarum tidak terlalu murah (satu sesi berharga sekitar 30 hingga 70 euro), pesakit harus merasa lebih baik setelah hanya sekitar lapan rawatan. Sekiranya akupunktur berjaya, sakit kepala akan mereda setelah sepuluh hingga 15 kali rawatan. Pilihan khusus individu untuk titik akupunktur, teknik jahitan klasik dengan rangsangan manual jarum dan jumlah sesi sangat penting untuk kebebasan tahan lama dari gejala. Perlu juga diperhatikan bahawa kesan sampingannya sangat rendah dan kumpulan pesakit yang banyak dijumpai semasa terapi. Penilaian kajian kini membuka jalan untuk penggantian biaya akupunktur oleh kesihatan syarikat insurans.