Akupunktur untuk sakit kepala

Sakit kepala telah menjadi penyakit yang meluas di dunia barat kita. Sama ada akut atau kronik atau, dalam kes terbaik, hanya berkaitan dengan selesema, sakit kepala sangat menyakitkan dan mengurangkan kualiti hidup orang yang terjejas. Tetapi apakah terapi berkesan, lembut dan jangka panjang?

sakit kepala adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan kesakitan sensasi di kawasan kepala. Ia berdasarkan kerengsaan kesakitan-sensitif kepala organ. Ini termasuk skullcap, meninges, darah kapal dalam otak, kranial saraf atau saraf tunjang paling atas.

Namun, sebilangan gadis hanya mempunyai sakit kepala, misalnya, kerana mereka memakai ekor kuda yang terlalu berat atau diikat terlalu ketat. Sakit kepala adalah salah satu yang paling biasa kesihatan kecacatan selain belakang kesakitan. Kira-kira empat hingga lima peratus penduduk mengadu sakit kepala setiap hari, kadang-kadang teruk.

70 peratus mengalami sakit kepala sesekali atau sakit kepala kronik (berulang). Pening adalah kesan sampingan sakit kepala yang biasa loya. Kira-kira 80 peratus daripada 3.7 bilion dos ubat penahan sakit diambil setiap tahun di Jerman diambil untuk sakit kepala.

Sehingga 8 peratus lelaki dan 14 peratus wanita menderita migrain serangan. 20 hingga 30 peratus menderita kerap ketegangan kepala. Kerosakan ekonomi yang disebabkan oleh kehilangan waktu bekerja cukup besar.

Punca

Menurut kepercayaan tradisional China, sakit kepala dan migrain kronik disebabkan oleh kesesakan atau penyumbatan qi di meridian yang kepala. Penyumbatan dan oleh itu kesakitan disebabkan oleh gangguan dalaman organ dan meridian (contohnya "meningkat hati kebakaran ”), jarang berlaku kepada pengaruh luaran oleh faktor cuaca seperti angin dan sejuk. Bergantung pada watak kesakitan, kedua-dua gangguan kepenuhan dan, lebih jarang, gangguan kelemahan mungkin ada.

Gangguan pengisian biasanya berlaku dan dicirikan oleh sakit kepala atau migrain yang sangat kuat dengan perasaan tegang yang kuat, rasa sakit yang berdenyut dan perasaan "kepala boleh pecah". Dalam gangguan kelemahan, sakit kepala kusam, sering dikaitkan dengan pening dan gejala kelemahan umum yang lain, seperti berlebihan keletihan, rasa keletihan, pening atau rendah darah tekanan. Bervariasi seperti penyebab sakit kepala begitu juga gejala yang berkaitan.

Persatuan Sakit Kepala Antarabangsa (IHS) membezakan tidak kurang daripada 165 jenis sakit kepala yang berbeza. Sakit kepala primer berlaku sebagai gangguan bebas. Sakit kepala sekunder adalah keluhan yang berlaku sebagai penyebab gangguan, seperti sakit kepala, kecederaan saraf, jangkitan atau masalah metabolik.

Sakit kepala primer yang paling biasa adalah: Migrain: Biasanya berlaku secara sepihak, tetapi juga secara dua hala. Serangan boleh berlangsung dari beberapa jam hingga beberapa hari. Mereka disertai oleh loya, pening, gangguan penglihatan, kepekaan terhadap cahaya, bunyi dan bau.

Wanita lebih kerap terkena kesan daripada lelaki. Sakit kepala yang tegang: Kepala terasa seperti berada dalam maksiat. Kesakitan biasanya dua hala.

Doktor bercakap tentang sakit kepala ketegangan kronik jika kesakitan berlaku lebih dari 15 hari sebulan dan selama enam bulan. Penyebabnya biasanya adalah ketegangan pada leher dan bahu. Wanita dan lelaki sering terjejas.

Sakit kepala kluster: "Cluster" adalah bahasa Inggeris dan bermaksud "bundle" atau "group". Kesakitan yang dijelaskan dengan cara ini berlaku sejak usia 30 tahun dalam serangan dan biasanya sepihak. Punca masih belum diketahui.

Lelaki terjejas sekitar sepuluh kali lebih kerap daripada wanita. Seperti yang disebutkan di atas, menurut perubatan Cina tradisional, sakit kepala disebabkan oleh kesesakan atau penyumbatan tenaga hidup Qi di meridian kepala. Untuk mengklasifikasikan sakit kepala dengan betul dan memulakan terapi yang sesuai, doktor juga menggunakan kaedah diagnostik perubatan konvensional.

Dia meminta pesakitnya untuk menjaga a buku harian sakit kepala. Catatan menunjukkan sama ada rasa sakit itu berlaku pada waktu tertentu - misalnya, semasa tekanan di tempat kerja - atau mungkin setelah makan coklat, keju atau anggur merah. Lokasi sakit kepala sangat penting bagi yang dirancang secara individu akupunktur terapi.

Menurut konsep tradisional perubatan Cina, 4 kumpulan utama dapat dikenal pasti mengikut penyetempatan kesakitan dan radiasi, berdasarkan meridian yang terjejas: Doktor perubatan ortodoks juga akan terlebih dahulu bertanya kepada pesakit sakit kepala mengenai sejarah perubatan (anamnesis). Ini merangkumi semua yang berkaitan dengan sakit kepala, misalnya panjang dan intensiti kesakitan, di mana rasa sakit berada atau sama ada ia berlaku lebih kerap dalam keadaan tertentu. Penyakit dan penyakit semasa dan masa lalu dalam keluarga juga penting untuk menjelaskan sakit kepala.

Dalam kebanyakan kes, anamnesis dan pemeriksaan neurologi terperinci dapat menjelaskan penyebab sakit kepala dan dengan itu memberikan rawatan khusus. Pemeriksaan lebih lanjut jarang diperlukan. Ini termasuk: Sekiranya keradangan pada sistem saraf disyaki, lumbar tusuk dilakukan untuk memeriksa cecair saraf untuk tanda-tanda keradangan X-ray tulang belakang serviks dapat mendedahkan tanda-tanda kehausan dan akibat kecederaan, yang boleh menyebabkan sakit kepala.

Pengimejan vaskular dari otak kapal (angiografi) mendedahkan malformasi vaskular dan trombosis di dalam tengkorak. - Sakit semasa meridian pundi hempedu

  • Sakit di dahi dan kawasan kuil dengan sakit maksima di kawasan Ma. 8 (meridian perut, titik 8)
  • Kesakitan semasa perjalanan pundi kencing meridian dengan kesakitan maksimum di kawasan Bl. 2 (titik meridian pundi kencing ke-2)
  • Kesakitan di kawasan titik Du 20 diberikan kepada hati meridian. - Tomografi komputer kepala (CCT)
  • Perwakilan otak menggunakan pengimejan resonans magnetik (MRT)