Akupunktur untuk penurunan berat badan

Pengenalan

Masalah budaya barat kita yang semakin meningkat adalah obesiti. Ini menakutkan bagaimana makanan cepat saji, gaya hidup tidak sihat, media, latihan yang tidak mencukupi dan kehadiran makanan berlimpah mempengaruhi penduduk kita. Terlalu banyak kanak-kanak sudah terlalu gemuk dan lebih mudah diserang penyakit sekunder seperti kencing manis melitus, tekanan darah tinggi dan penyakit kardiovaskular.

Berat badan yang berlebihan biasanya disebabkan oleh fakta bahawa makanan membekalkan tubuh dengan lebih banyak tenaga daripada yang diperlukannya. Tetapi makan kurang menyebabkan masalah bagi banyak orang berat badan berlebihan orang. Betapa menyenangkannya hanya dengan "mematikan" atau mengatur perasaan selera makan yang mengganggu yang menyebabkan kebanyakan pesta makan? Bukan lagi rahsia bahawa akupunktur dapat memberi sumbangan yang besar kepada penurunan berat badan.

Apa kejayaan yang boleh diharapkan dengan akupunktur untuk menurunkan berat badan?

Kejayaan di kehilangan berat badan dengan akupunktur sangat berbeza dari orang ke orang. Akupunktur boleh memberi kesan positif pada ketepuan apabila diaplikasikan di tempat yang betul. Ini bermakna bahawa setelah rawatan akupunktur berjaya, seseorang mempunyai rasa lapar yang lebih tenang dan oleh itu kurang terdedah kepada serangan rasa lapar.

Ada orang yang memberi reaksi positif terhadap akupunktur dan mendapat manfaat daripada rawatan tersebut, bagi yang lain terapi ini kurang berkesan. Walaupun begitu, kejayaan rawatan sangat bergantung pada diet dan bersenam. Untuk mengurangkan yang teruk berat badan berlebihan, langkah yang lebih aktif diperlukan.

Tanpa perubahan yang disasarkan dalam diet dan senaman, akupunktur tidak akan menyebabkan berat badan yang diingini pada orang seperti itu. Akupunktur untuk penurunan berat badan sesuai untuk orang yang kehilangan beberapa pembalut lemak dan tidak mahu melekat pada diet kerana mereka cenderung makanan ringan. Dalam kes ini, terapi akupunktur yang berjaya dapat membantu mengelakkan makanan ringan yang tidak diperlukan dan menurunkan berat badan dalam jangka masa yang lebih lama.

Berapakah kos akupunktur?

Rawatan akupunktur berharga antara 30 € - 70 € setiap sesi, bergantung pada tempoh rawatan dan usaha terapi. Rata-rata, sesi berlangsung antara 30 - 45 minit. Prasyarat adalah doktor membuktikan bahawa dia mempunyai latihan akupunktur berkualiti tinggi.

Adakah akupunktur untuk penurunan berat badan membayar insurans kesihatan?

Dalam beberapa kes, akupunktur dilindungi sebahagian atau bahkan sepenuhnya oleh orang ramai kesihatan syarikat insurans . Banyak swasta kesihatan syarikat insurans juga membayar balik kos akupunktur. Untuk aduan yang kerap seperti punggung kronik atau sendi lutut masalah, kosnya ditanggung oleh kebanyakan kesihatan syarikat insurans.

Untuk akupunktur untuk penurunan berat badan, berat badan berlebihan harus diberikan dalam bentuk diagnosis obesiti, supaya syarikat insurans kesihatan akan melindungi terapi. Untuk akupunktur untuk penurunan berat badan, tidak ada perlindungan kos standard oleh syarikat insurans kesihatan seperti halnya dengan aduan bersama. Oleh itu, untuk berada di pihak yang selamat, seseorang harus menghubungi syarikat insurans kesihatan masing-masing sebelum rawatan masing-masing dan mendapatkan maklumat mengenai penggantian atau anggapan kos. Selain itu, adalah mungkin untuk mengambil insurans tambahan swasta, yang menawarkan harga istimewa untuk akupunktur perubatan dan terapi perubatan Cina. Ini sering merangkumi rawatan naturopati dan homeopati.