Bentuk akupunktur

Pengenalan

Selain badan yang dikenali umum akupunktur di mana jarum pakai buang dimasukkan ke dalam yang ditentukan sebelumnya titik akupunktur di sepanjang sistem meridian, terdapat pelbagai langkah lain yang dapat meningkatkan kesannya.

Akupunktur Tengkorak

Yamamoto tengkorak akupunktur (YNSA), sebagai contoh, adalah kaedah yang terbukti di mana hanya menunjukkan pada kepala, misalnya di dahi dan pelipis, jarum. Varian ini dari akupunktur digunakan untuk banyak penyakit akut dan kronik, sering juga untuk kelumpuhan dan gangguan neurologi. Doktor menentukan titik yang akan dirawat dengan kaedah palpasi khas dan diagnostik tekanan pada tengkorak, perut dan leher. Selain akupunktur, titik-titiknya juga dapat dirangsang oleh panas (moxibustion) atau diurut (akutekanan).

Moxibustion

Moxibustion jauh lebih penting dalam China daripada di akupunktur Eropah. Hampir semua penyakit dirawat di sana dengan terapi kombinasi. Moxibustion secara harfiah bermaksud "membakar moxa ”dan merupakan kombinasi terapi haba dan farmasi yang disasarkan.

Moxa dikeringkan mugwort or wormwood (lat .: Artemisia vulgaris) Dalam aplikasi ini, "moxa cone" dapat diaplikasikan langsung ke kulit dan dibakar (moxibustion langsung) atau lapisan perantara penebat dapat dimasukkan atau dirangsang dengan apa yang disebut "cerut moxa" yang dipegang di atas titik (moksibusi tidak langsung) . Yang kuat bau asap moxa, yang berlama-lama di bilik, tidak mudah ditoleransi oleh semua orang.

Urut kepala bekam dan bekam

Bekam dan bekam urut juga dapat menyokong akupunktur kerana mereka memberikan rangsangan penyembuhan pada kawasan badan yang dipilih, melegakan ketegangan otot dan memberi kesan positif pada organ dalaman. Bekam adalah bentuk terapi di mana kepala bekam digunakan titik akupunktur atau kawasan berpenyakit, terutama terbuat dari kaca, dan haba digunakan untuk membuat tekanan negatif pada ketika ini. Ini menghasilkan penyedut dan dengan itu bertambah darah peredaran kawasan kulit. Pada masa lalu teknik ini digunakan terutamanya untuk menggambar darah dan nanah dari luka.

Akupunktur Laser

Salah satu bentuk akupunktur khas adalah akupunktur laser, di mana titik akupunktur dirawat dengan sinar laser lembut. Kesakitan tidak berlaku semasa rawatan ini. Ia sangat sesuai untuk rawatan kawasan sensitif pada tubuh, sekiranya terdapat kelemahan, takut jarum dan kanak-kanak.

Akupunktur titik pencetus

In akupunktur titik pencetus, kawasan otot tertentu yang bertanggungjawab untuk kesakitan dirangsang dengan jarum untuk menyediakan otot tempatan kelonggaran.

Akupunktur telinga

Pada tahun 1951, doktor dan ahli akupunktur Perancis Paul Nogier mendapati bahawa mungkin untuk membuktikan bahawa telinga mempengaruhi seluruh organisma. Akupunktur telinga telah lahir. Semua penyakit berfungsi sebagai menambah ke akupunktur badan, kesakitan terapi, penyakit psikologi dan psikosomatik serta ketagihan (rokok, ketagihan makan, alkohol) boleh dirawat secara khusus dengan akupuntur telinga.