Jarum akupunktur

Pengenalan

Instrumen yang paling penting bagi mana-mana ahli akupunktur tentu saja akupunktur jarum. Tidak semua jarum sama. Terdapat banyak kualiti yang berbeza akupunktur jarum serta ciri produk yang penting dan yang sebenarnya tidak disedari oleh pesakit.

Semasa memilih jarum, seseorang harus mempertimbangkan usia dan susunan pesakit serta tempatnya tusuk, di mana teknik jahitan dari akupunktur pengguna juga memainkan peranan yang sangat menentukan. Jarum akupunktur tersedia dalam ketebalan dan panjang yang berbeza serta dalam julat harga yang berbeza. Pada awal tahun perubatan Cina tradisional, satu masih ditusuk dengan jarum batu yang agak tebal dan dipotong dengan serpihan batu. Kemudian, jarum dibuat dari buluh, tulang dan, pada Zaman Gangsa, logam. Hari ini, jarum pakai steril digunakan.

Jenis jarum

Jenis jarum berikut boleh dikelaskan secara kasar:

  • Jarum akupunktur dan badan jarum dirawat dengan minyak silikon atau dengan badan jarum bersalut silikon atau plastik, dan jarum dengan atau tanpa pemegang plastik
  • Jarum akupunktur yang tidak dilapisi dan
  • (Telinga-) jarum kekal

Jarum akupunktur dengan pemegang plastik, yang batang jarumnya juga dilapisi dengan plastik, silikon atau minyak silikon kadang-kadang sangat kontroversial dalam penggunaannya dan mewakili pedang bermata dua. Lapisan terutamanya bertujuan untuk membuat jarum lebih mudah dicucuk. Walau bagaimanapun, ini tidak selalu berlaku.

Sudah tentu, ini bergantung pada teknik jahitan dan pengalaman ahli terapi. Apabila menggunakan jarum seperti itu, tidak boleh dikecualikan sepenuhnya bahawa zarah-zarah kecil lapisan atau pelapis plastik, silikon atau sejenis yang disapukan boleh terlepas di badan pesakit apabila jarum ditarik keluar atau dimanipulasi. Dalam kes-kes yang sangat jarang, ini boleh menyebabkan granuloma (nodul radang) pada titik penyisipan.

Secara keseluruhan, jarum ini betul-betul selamat! Akupunktur Cina klasik tidak boleh digunakan dengan silikon atau dengan minyak silikon atau jarum bersalut plastik dan pemegang plastik. Menurut doktrin Cina, hubungan yang bertenaga antara doktor atau ahli terapi dan pesakit memainkan peranan penting dalam rawatan.

Untuk ahli terapi jarum akupunktur "terpencil" dengan pemegang plastik dll tidak digunakan di sana kerana "pertukaran" bertenaga tidak dijamin. Juga, tidak semua aspek akupunktur Cina asli dapat dilakukan tanpa basa-basi lagi. Pegangan plastik akan meleleh selama ini moxibustion (pemanasan). Rangsangan elektro yang sangat terbukti (elektro-akupunktur) juga tidak mungkin dilakukan dengan jarum akupunktur bersalut atau pemegang plastik sehingga sama dengan jarum keluli yang tidak dilapisi, kerana ini juga mempunyai pegangan spiral perak yang sangat konduktif.

Jarum yang tidak dilapisi

Sebagai alternatif, terdapat jarum akupunktur yang sangat digilap, di mana tidak ada risiko bahawa bahan yang disebutkan dapat dilepaskan sebagai residu di dalam badan. Mereka juga dapat digunakan untuk menerapkan semua aspek akupunktur tradisional Cina. Piawaian antarabangsa adalah jarum pakai steril yang diperbuat daripada keluli dengan panjang 3cm (tanpa pemegang) dan ketebalan 0.3 mm. Pemegang spiral logam bermanfaat untuk rangsangan tambahan dengan elektrik.