Teknik akupunktur

Sebagai tambahan kepada pilihan titik yang betul, teknik rangsangan jarum yang betul juga menentukan kejayaan terapi yang optimum. Tujuan setiap terapi adalah untuk memicu apa yang disebut "perasaan De-Qi" ketika jarum dimasukkan. Secara harfiah ia bermaksud "rangsangan tiba" atau "kedatangan Qi".

Pesakit mengalami perasaan yang sebelumnya tidak diketahui, yang digambarkan menarik, seperti dalam kes sakit otot, tekanan, berat, kehangatan, kesemutan, ketegangan atau hanya elektrik, seperti dalam keadaan elektrik. kejutan. Sensasi jarum boleh berlaku di kawasan tempatan, tetapi juga di meridian. Optimum adalah penyebaran ke arah kawasan berpenyakit. Apabila doktor memasukkan jarum, pertama-tama dia harus merasakan bahawa jarum "meluncur melalui mentega" sehingga tiba-tiba jarum disedut. Gejala seperti kekejangan otot pendek, halaman merah pada kulit atau perubahan suhu juga diperhatikan.

Mencari titik akupunktur

Terdapat beberapa kaedah untuk mencari individu dengan betul akupunktur mata. Banyak akupunktur titik terletak pada titik yang menonjol secara anatomi, misalnya pada kemurungan, pada otot dan tendon, di alur kulit, di atas celah sendi, pada penonjolan tulang, dan lain-lain. Selain itu, titik dapat diraba kerana perubahan pada konsistensi kulit, tekanan kesakitan, kesan bengkak dan brek semasa berdebar jari perlahan-lahan meluncur ke atas mereka.

Beberapa titik hanya dapat dijumpai dengan menggunakan postur tertentu, misalnya membengkokkan siku. Orang Cina menggunakan "cun" sebagai unit pengukuran jarak pada badan. 1 cun sepadan dengan ketebalan ibu jari, 1.5 cun untuk lebar telunjuk dan jari tengah, 2 cun hingga keseluruhan panjang phalanx tengah dan akhir indeks jari, dan 3 cun selebar 4 jari tanpa ibu jari.

Semasa mengukur dengan jari cun, adalah penting bahawa jari pesakit, bukan terapi, digunakan sebagai unit pengukuran. Tubuh cun, di sisi lain, mengambil kira bahagian bahagian tubuh masing-masing dengan jarak pengukuran wilayah. Sebagai contoh, 8 cun merujuk kepada panjang lengan atas, 19 cun kepada yang paha.

Menempatkan pesakit

Kedudukan pesakit juga penting. Sofa dan kedudukan yang luas bantuan seperti bantal atau gulungan yang bermanfaat untuk kedudukan santai. Pesakit yang biasanya tidak berpakaian harus ditutup dengan selimut sutera ringan atau bulu.

Kedudukan standard untuk profilaksis jarum runtuh dan menjadi lebih baik kelonggaran adalah kedudukan terlentang. Kelemahannya di sini ialah titik belakang hanya dapat ditangani secara terhad. Posisi rawan digunakan terutamanya untuk moxibustion titik belakang atau untuk jarum pundi kencing meridian (berbaring di belakang). Semua titik dicapai dengan baik dalam keadaan duduk atau berdiri. Kelemahannya adalah peningkatan risiko keruntuhan dan sedikit kelonggaran.