Perut akut

Bahasa Inggeris: abdomen akut, perut pembedahan

Sinonim

sakit perut akut = permulaan tiba-tiba, jangka masa pendek, berbanding kronik; abdomen = rongga perut, rongga perut Perut akut adalah permulaan penyakit rongga perut yang semakin teruk. Ia biasanya disertai dengan permulaan yang teruk dan tiba-tiba sakit perut. Tanpa rawatan yang sesuai, mereka membahayakan parameter penting pesakit.

Perut akut itu sendiri bukan penyakit, tetapi reaksi tubuh terhadap perubahan yang mengancamnya sangat penting (mengancam nyawa) Perut akut mewakili keadaan kecemasan. Walau bagaimanapun, perut akut bukan gambaran klinikal yang bebas, melainkan reaksi tubuh terhadap perubahan yang nampaknya mengancam nyawa.

Punca perut akut boleh menjadi sebilangan besar kejadian. Ini bermula dari apendiks, melalui perforasi organ berongga (saluran gastrointestinal), hingga pendarahan selepas trauma (kemalangan). Keradangan juga mungkin berlaku.

Perkara yang membahayakan perut akut ialah keradangan pada rongga perut dan peritoneum boleh berkembang, yang sukar dikawal dan cepat membawa kepada darah keracunan dengan kegagalan organ. Gejala utama termasuk kesakitan, loya dan muntah. Semasa mendiagnosis "perut akut", selain gejala yang ditawarkan oleh pesakit, pencitraan sangat penting.

Ultrasound dan sinar-X adalah antara prosedur terpenting di sini. Contohnya, cecair atau udara di bahagian perut boleh didiagnosis. Sekiranya apa yang disebut cecair bebas dilihat, itu mungkin darah; udara bebas yang disebut menjadikan berlubang (menindik) organ berongga mungkin.

Tidak ada langkah pencegahan untuk pencegahan perut akut. Seseorang harus mengelakkan penyakit yang mendasari. Simptom yang paling penting dari perut akut adalah kesakitan.

Sekiranya ini berlaku secara tiba-tiba dan sangat teruk, ia berlaku dalam keadaan berlubang (pecah, mis perut pecah / rektum rektum). Dalam kes kolik kesakitan yang bergerak dalam gelombang seperti gelombang, halangan (misalnya ileus = penyumbatan usus) harus dipertimbangkan. Selanjutnya, pesakit menderita

 • Demam
 • Loya
 • Muntah
 • Cirit-birit
 • Sembelit dan
 • Sakit,

"Perut akut" mewakili keadaan kecemasan klinikal dan memerlukan diagnosis segera dan terapi yang sesuai apabila penyebabnya dikenal pasti.

Komplikasi yang boleh timbul hampir berbeza-beza dengan kemungkinan penyebab perut akut. Oleh itu, mereka sangat sukar untuk dirumuskan secara umum. Pada dasarnya, keradangan pelbagai organ perut, misalnya apendiks atau radang usus, boleh menyebabkan berlubang organ.

Ini bermaksud bahawa lubang terbentuk di dinding organ. Ini boleh menyebabkan pelepasan bahan toksik juga bakteria sebab itu peritonitis, keradangan pada peritoneum or darah keracunan. Gambar klinikal lain, seperti keradangan akut pada pankreas, pankreatitis, juga boleh menyebabkan keracunan darah (sepsis) atau kejutan dengan kegagalan peredaran.

Halangan usus (ileus) juga boleh berlaku sebagai komplikasi gambar klinikal lain yang menyebabkan diagnosis berfungsi pada perut akut. Ini termasuk keradangan pada hempedu (kolesistitis akut), lampiran (apendiks) Atau peritonitis. Senarai komplikasi sangat panjang, jadi sangat penting untuk bertindak cepat dan menjelaskan penyebab "perut akut" pada peringkat awal.

Beberapa komplikasi, seperti sepsis atau kejutan, boleh mengancam nyawa dalam waktu yang singkat. Pada dasarnya, keradangan pelbagai organ perut, seperti radang usus buntu atau radang usus, boleh menyebabkan berlakunya perforasi organ. Ini bermaksud bahawa lubang terbentuk di dinding organ.

Ini boleh menyebabkan pelepasan bahan toksik juga bakteria sebab itu peritonitis, keradangan pada peritoneum or keracunan darah. Gambar klinikal lain, seperti keradangan akut pada pankreas, pankreatitis, juga boleh menyebabkan keracunan darah (sepsis) atau kejutan dengan kegagalan peredaran. Halangan usus (ileus) juga boleh berlaku sebagai komplikasi gambar klinikal lain yang menyebabkan diagnosis berfungsi pada perut akut.

Ini termasuk keradangan pada hempedu (kolesistitis akut), apendiks (apendisitis) atau peritonitis. Senarai komplikasi sangat panjang, jadi sangat penting untuk bertindak cepat dan menjelaskan penyebab "perut akut" pada peringkat awal. Beberapa komplikasi, seperti sepsis atau kejutan, boleh mengancam nyawa dalam waktu yang singkat.

Punca perut akut berlipat ganda. Untuk memastikan gambaran keseluruhan tertentu, seseorang dapat membezakan antara perubahan patologi yang dilokalisasikan di ruang intraperitoneal, retroperitoneal dan extraperitoneal. Organ yang dilindungi oleh peritoneum, seperti perut, hati, limpa dan beberapa organ lain terletak secara intraperitoneal.

Ruang di belakang mereka dipanggil ruang retroperitoneal. Semua lokalisasi lain disebut extraperitoneal, yang bermaksud di luar ruang intraperitoneal. Dengan bantuan syarat-syarat ini, pendekatan sistematik tertentu untuk penyebab perut akut dapat digunakan.

Selanjutnya, gambar klinikal tertentu lebih tipikal untuk pesakit yang lebih muda dan yang lain lebih biasa untuk pesakit yang lebih tua. Penyebab penting perut akut pada pesakit yang lebih muda, yang terletak di ruang intraperitoneal, adalah Pada orang tua, apendisitis sebagai penyebab perut akut biasanya memainkan peranan kecil, kerana ini lebih sering terjadi pada kanak-kanak, remaja dan dewasa muda. Pada orang yang lebih tua, diverticulitis (radang penonjolan dinding usus) atau infark mesenterik (penutupan akut saluran usus) boleh menyebabkan perut akut.

Selanjutnya, penyebab berikut boleh berlaku pada orang muda dan tua:

 • Apendisitis (apendisitis akut, dikenali sebagai apendisitis),
 • Enteritis (gastro) (radang perut dan usus),
 • Cholecystitis (keradangan pundi hempedu)
 • Dan pada wanita, penyakit radang panggul (keradangan pada saluran tuba, ovari dan tisu sekitarnya)
 • Ulcus ventriculi (ulser perut),
 • Ulser duodenum,
 • Perforasi ulser (perforasi dinding organ berongga, disebabkan oleh ulser),
 • Hernia yang dipenjara,
 • Pendarahan,
 • Penyumbatan usus (ileus),
 • Trauma kerana ia boleh berlaku dalam konteks kemalangan
 • Penyakit ginekologi, seperti kehamilan di luar rongga rahim (kehamilan luar rahim) atau kilasan ovari (putaran ovari)

Penyebab penting abdomen akut yang terletak di ruang retroperitoneal adalah Penyebab tekanan perut akut yang terletak di luar ekstraperitoneal. Secara umum dikatakan bahawa penyebab extraperitoneal menyebabkan "perut pseudo-akut", kerana mereka hanya mensimulasikan gejala perut akut. Selain klasifikasi penyebab yang ditunjukkan di sini, penyebabnya juga dapat diklasifikasikan menurut "skema kuadran". Di sini perut dibahagikan kepada empat kuadran, sehingga wilayah berikut diperoleh: Bergantung pada penyetempatan kesakitan, doktor dapat melakukan perubahan patologi pada organ yang berada di kawasan sakit dengan pengetahuan anatomi.

Ringkasnya, boleh dikatakan bahawa perut akut disebabkan oleh salah satu penyakit berikut dalam lebih daripada 90% kes:

 • Pankreatitis (keradangan pankreas),
 • Penyakit urologi, seperti kolik ginjal, kolik ureter atau sistitis (keradangan pundi kencing)
 • Penyakit yang berasal dari sistem saluran limfa
 • Atau juga penyakit di kawasan kapal, seperti infark mesenterik atau mesenterik vena trombosis. - Penyakit jantung, seperti serangan jantung (di sini terutamanya infark dinding posterior),
 • Penyakit paru-paru, seperti radang paru-paru,
 • Mabuk (keracunan) dan
 • Penyakit metabolik: Contoh penyakit metabolik ialah ketoasidosis diabetes dengan tinggi gula darah tahap dan hiperasiditas darah. Sebab untuk ini adalah kekurangan insulin.

Gangguan metabolik yang teruk ini boleh menyebabkan pseudoperitonitis, yang telah mengambil namanya dari persamaan gejala dengan peritonitis. - perut bahagian atas kanan,

 • Perut atas kiri,
 • Perut bawah kanan
 • Dan perut bawah kiri. - radang usus buntu (radang apendiks),
 • Keradangan akut pundi hempedu (kolesistitis),
 • Keradangan pankreas akut (pankreatitis)
 • Keradangan penonjolan dinding usus (diverticulitis),
 • Perforasi dinding usus melalui ulser perut atau duodenum (perforasi ulser),
 • Penyumbatan usus (ileus)
 • Dan kolik buah pinggang.

Ileus adalah gangguan pada saluran usus kerana penyumbatan usus atau kelumpuhan usus. Gejala mungkin berbeza-beza bergantung kepada penyebab ileus. Sebagai contoh, tumor di usus boleh menyebabkan penyumbatan.

Lumpuh usus, sebaliknya, boleh disebabkan oleh kencing manis mellitus atau dengan keradangan pada rongga perut, misalnya semasa radang usus buntu. Secara amnya, ileus adalah bentuk yang lebih meresap sakit perut. Ini adalah sakit yang disebarkan ke seluruh rongga perut dan tidak tertumpu di kawasan tertentu.

Tambahan pula, muntah najis boleh berlaku. Ini disebut "kesengsaraan". Najis dan angin juga mungkin ada.

Sinar X dan ultrasound serta pemeriksaan perut dengan stetoskop sesuai sebagai diagnostik cepat. Sekiranya terdapat penutupan usus secara mekanikal, operasi kecemasan biasanya dilakukan untuk memulihkan saluran usus dengan cepat. Jika tidak, terdapat risiko infark di perut, keracunan darah dan komplikasi lain.

Perut akut selalu menjadi keadaan kecemasan di mana diagnosis harus dibuat secepat mungkin. Namun, selalunya ini mungkin berlaku dengan beberapa soalan tepat kepada pesakit dan yang pasti bantuan. Yang terpenting, temu ramah pesakit (anamnesis) sangat menentukan, di mana perkara-perkara berikut harus diberi perhatian:

 • Penyetempatan kesakitan dan sinaran kesakitan,
 • Intensiti kesakitan,
 • Sakit watak (contohnya kusam atau kolik),
 • Permulaan kesakitan
 • Kursus kesakitan

Sakit kolik boleh menjadi tanda batu karang, penyumbatan usus atau bahkan a batu ureter.

Kesakitan yang meningkat secara berterusan menunjukkan keradangan, seperti apendiks (apendisitis), hempedu (kolesistitis), penonjolan dinding usus, yang disebut diverticulitis atau pankreas (pankreatitis). Di samping itu, gejala yang menyertainya seperti loya dan muntah, cirit-birit atau pengekalan najis, hilang selera makan, demam juga harus diberi perhatian. Haid juga harus dibincangkan pada wanita.

Di samping itu, wanita harus ditanya mengenai ubat-ubatan yang telah mereka ambil, operasi sebelumnya dan apa-apa episod dengan gejala yang sama yang telah berlaku. Doktor kemudian menjalankan a pemeriksaan fizikal di mana perut pesakit harus diperhatikan (pemeriksaan), didengarkan (auscultation), diketuk (perkusi) dan berdebar (palpation). Di samping itu, umum keadaan pesakit juga harus dinilai, kerana perkara seperti postur atau warna kulit juga dapat memberikan petunjuk lebih lanjut mengenai penyebab perut akut.

Akhirnya, pemeriksaan digital-rektum, iaitu pemeriksaan Rektal, adalah bahagian prosedur yang sangat diperlukan. Selepas itu, darah diambil dari orang yang terkena, yang diperiksa, misalnya, untuk peningkatan nilai keradangan (protein C-reaktif [CRP]) dan sel darah putih (leukosit). Sebagai tambahan kepada temu ramah pesakit dan pemeriksaan klinikal, prosedur pencitraan juga dapat memberikan maklumat penting mengenai penyebab gejala:

 • Ultrasound: Prosedur pengimejan yang paling penting adalah ultrasound (sonografi), kerana ia dapat dilakukan dengan cepat dan tersedia hampir di mana-mana masa kini.

Sebagai contoh, di sini dapat ditentukan dengan cepat sama ada cecair bebas terdapat di rongga perut. Peningkatan pengumpulan cecair di rongga perut bebas menunjukkan adanya ascites, yang biasa dikenali sebagai abdomen dropy. Di samping itu, organ dalaman, seperti hati, juga dapat dinilai dengan lebih tepat dengan bantuan ultrasound.

Walau bagaimanapun, diagnosis dengan ultrasound boleh menjadi masalah pada pesakit gemuk atau pesakit dengan pengumpulan gas yang berlebihan di saluran penghadaman (meteorisme). - Diagnostik standard juga merupakan Sinar X toraks dan perut (x-ray perut). - Hanya pada kanak-kanak, radiografi perut biasanya dihilangkan untuk mengurangkan pendedahan radiasi.

Semasa perut sedang sinar-X, pesakit diposisikan dalam posisi berdiri atau terbaring, bergantung pada keadaannya keadaan. Dalam radiografi perut, ketika pesakit berbaring di sebelah kirinya, rongga perut bebas dari udara, yang menunjukkan bahawa usus atau organ berongga yang mengandung udara seperti hempedu pundi kencing telah berlubang. Selain itu, penyumbatan usus (ileus) juga dapat didiagnosis.

Diagnosis penyumbatan usus sangat berjaya apabila pesakit berada di posisi sebelah kanan. Sekiranya seseorang ingin menentukan sama ada saluran penghadaman berterusan atau sama ada berlubang, a Sinar X boleh diambil selepas penggunaan medium kontras larut air. Sinar-x dari dada (sinar-X dada) juga dapat memberikan maklumat penting dan oleh itu harus dijalankan.

Sebagai contoh, patah tulang rusuk yang dalam boleh menyebabkan pecahnya hati or limpa. - Pada masa kini, tomografi komputasi pelbagai kepingan (MS-CT) dengan masa peperiksaannya yang pendek juga memainkan peranan penting. Kelemahan di sini ialah pendedahan radiasi yang lebih tinggi.

 • Lavas peritoneal sebagai alat diagnostik mengambil tempat duduk belakang kerana pilihan yang disebutkan di atas. Sebab lain adalah bahawa dalam banyak kes, ia mungkin tidak dilakukan kerana keadaan tertentu, seperti lekatan atau mengandung. Semasa pembuangan air besar perut, a tusuk rongga perut dilakukan di garis tengah di bawah pusar.

Kini penyelesaian pada suhu badan dapat dimasukkan ke dalam rongga perut, yang akhirnya masuk kembali ke botol luar. Di sini cecair pengairan dapat dinilai. Ia mesti jelas dan tidak berwarna.

 • Endoskopi sangat penting untuk diagnosis dan terapi. Bukan hanya dapat digunakan untuk menentukan penyebab perut akut, tetapi bergantung pada alasannya, terapi juga dapat dilakukan secara langsung. - Sekiranya terdapat masalah yang disyaki di kawasan darah kapal, doktor boleh mengatur pengimejan radiologi (angiografi) ini.

Sekiranya perlu, masalah itu juga dapat diperbaiki secara langsung dengan angiografi. Bergantung pada penyetempatan kesakitan, pelbagai sebab dapat dipertimbangkan. Pengelasan dibuat dalam kuadran.

Sebagai contoh, jika sakit (terutamanya) di bahagian atas perut kanan, penyakit berikut adalah mungkin: Sekiranya perut atas kiri terjejas, penyakit berikut boleh menjadi pencetus: Di perut bawah kanan dan kiri, penyakit berikut adalah terutamanya

 • Penyakit yang mempengaruhi hati dan / atau pundi hempedu Batu batuGallenblasentzündungGestauteal hati
 • Batu Hempedu
 • Keradangan pundi hempedu
 • Hati yang sesak
 • Batu Hempedu
 • Keradangan pundi hempedu
 • Hati yang sesak
 • Penyakit yang mempengaruhi buah pinggang Batu karang Ginjal yang stabil / meradang tetapi juga paru-paru atau usus boleh terjejas
 • Batu karang
 • Ginjal tersumbat / meradang
 • Tetapi paru-paru atau usus juga boleh terjejas
 • Batu karang
 • Ginjal tersumbat / meradang
 • Tetapi paru-paru atau usus juga boleh terjejas
 • Juga di sini hati, paru-paru dan usus
 • Selain itu, limpa dan pankreas Infark mali, limpa pecah Kesakitan Milz Pankreatitis
 • Infarksi splenik, limpa pecah
 • Sakit splenik
 • Pankreatitis Bauchspeicheldrüsenentzu
 • Infarksi splenik, limpa pecah
 • Sakit splenik
 • Pankreatitis ̈ndung
 • Penyakit usus dan
 • Penyakit dalam sistem urogenital sedang dipertimbangkan

Bergantung pada penyebab perut akut, terapi juga diarahkan ke arah tertentu. Tujuannya adalah untuk mengembalikan fungsi sistem organ yang terjejas (mencegah kegagalan organ) dan memastikan kelangsungan hidup pesakit. Ada kemungkinan penurunan kualiti hidup mesti diharapkan.

Langkah-langkah umum seperti penggantian isipadu (darah dan / atau cecair) dan penyisipan a tiub gastrik boleh diambil terlebih dahulu. Pemberian oksigen juga merupakan salah satu langkah segera. Semua parameter penting (tekanan darah, jantung kadar dan pernafasan, kandungan oksigen dalam darah) mesti dipantau dan mungkin diarahkan ke saluran fisiologi. Biasanya pembedahan dilakukan di hadapan perut yang akut. Pentadbiran antibiotik juga merupakan salah satu pilihan rawatan.