Kehilangan pendengaran akut

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Perubatan: Pekak Hypacusis, pekak, kehilangan pendengaran konduktif, kehilangan pendengaran sensorineural, kehilangan pendengaran sensorineural, kehilangan pendengaran sensorineural, kehilangan pendengaran, pekak tiba-tiba

Definisi kehilangan pendengaran

Hilang pendengaran (hypacusis) adalah pengurangan kemampuan pendengaran yang boleh berkisar dari kehilangan pendengaran ringan hingga tuli lengkap. Hilang pendengaran adalah penyakit yang meluas yang berlaku pada orang muda dan lebih kerap pada orang tua. Di Jerman, kira-kira enam peratus penduduk dipengaruhi oleh hilang pendengaran.

Secara jelas, usia di mana kehilangan pendengaran berlaku semakin berkurang. Namun, secara semula jadi, kehilangan pendengaran hanya berlaku seiring bertambahnya usia. Seseorang hanya menyedari pengurangan pendengaran ketika suara, suara dan suara yang biasa tiba-tiba tidak lagi dirasakan atau difahami.

Kerosakan pendengaran biasanya berlaku secara beransur-ansur dan dapat dianggap sebagai kelemahan jika kerosakan telah terjadi. Fokusnya tidak terlalu pada rawatan kehilangan pendengaran tetapi pencegahannya pada usia muda. Untuk pencegahan, banyak langkah yang dapat diambil untuk menjaga rasa pendengaran kita.

Walaupun ada peraturan perundangan di tempat kerja yang menetapkan bahwa seseorang tidak boleh mendedahkan dirinya pada tingkat kebisingan lebih dari 85 desibel (dB) tanpa perlindungan pendengaran, had ini dicapai terutama pada waktu lapang. Disko, konsert rock, muzik yang kuat melalui fon kepala, perlumbaan kereta dan lain-lain menimbulkan kebisingan seperti itu, yang dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan kerosakan pada pendengaran kita.

Punca

Apa yang menyebabkan kehilangan pendengaran konduktif akut dan bagaimana rawatannya? Lilin telinga (cerumen) dan benda asing di kanal pendengaran luaran Lilin telinga, habuk dan kepingan kulit adalah semula jadi di luar terusan pendengaran dan biasanya diangkut ke luar telinga dengan sendiri atau memerah ketika mandi. Walau bagaimanapun, pengumpulan atau pembentukan berlebihan telinga (cerumen) berlaku lebih kerap di saluran telinga yang sempit atau ketika bekerja dalam keadaan berdebu.

Percubaan untuk membuang telinga dengan tongkat sayangnya mengakibatkan lebih banyak lilin diangkut ke arah gegendang telinga, seterusnya menyumbat saluran telinga. Badan asing lain seperti sisa bulu kapas juga dapat menyekat terusan pendengaran. Kanak-kanak kadang-kadang berisiko meletakkan objek kecil di telinga mereka semasa bermain tanpa menyedari ibu bapa mereka. Badan asing atau kotoran telinga ini dapat dilihat melalui otoskop (cermin telinga) dan dapat dikeluarkan dengan alat kecil di pejabat doktor keluarga. Sekiranya penyingkiran mekanikal tidak berjaya, lilin telinga (cerumen) atau benda asing dibilas dengan air.

Keradangan saluran pendengaran luaran (Otitis Externa)

Luaran terusan pendengaran boleh meradang oleh bakteria, virus, kulat atau sekiranya berlaku alahan. Pembengkakan boleh menyekat saluran telinga sehingga boleh menyebabkan gangguan pendengaran (hipakusis). Antibiotik (bakteria), rawatan antijamur (kulat) atau anti-radang akan mengurangkan pembengkakan dengan cepat.