Kegagalan Buah Pinggang Akut: Gejala dan Peringkat

Gambaran ringkas

 • Simptom: Keluaran air kencing berkurangan, mudah keletihan, kepekatan terjejas, loya, penahanan air, sesak nafas, aritmia jantung, pening, tidak sedarkan diri.
 • Kursus dan Prognosis: Dengan rawatan yang tepat pada masanya, buah pinggang mungkin pulih sepenuhnya semasa fasa pemulihan; namun, penyakit ini kadangkala membawa maut.
 • Punca: Pengurangan aliran darah buah pinggang (cth, akibat kehilangan cecair yang banyak), kerosakan buah pinggang akibat penyakit buah pinggang yang lain, ubat-ubatan, atau jangkitan bakteria dan virus, aliran kencing terhalang (cth, disebabkan batu karang)
 • Diagnosis: Ujian darah dan air kencing, prosedur pengimejan, terutamanya pemeriksaan ultrasound
 • Rawatan: Bergantung kepada punca, contohnya, penyingkiran batu karang, pemberian antibiotik untuk jangkitan, pemberhentian ubat tertentu, pengambilan cecair dan dialisis jika diperlukan
 • Pencegahan: Orang yang mengalami masalah fungsi buah pinggang khususnya hanya boleh menggunakan ubat tanpa preskripsi selepas berunding dengan doktor mereka.

Apakah kegagalan buah pinggang akut?

Dalam kegagalan buah pinggang akut (kekurangan buah pinggang akut atau kelemahan buah pinggang), fungsi buah pinggang merosot secara drastik dalam masa yang singkat: isipadu cecair yang biasanya ditapis oleh buah pinggang setiap unit masa menurun dengan cepat.

Kegagalan buah pinggang akut menyebabkan bahan terkumpul dalam darah yang sebenarnya dikumuhkan dalam air kencing. Bahan-bahan yang dipanggil kencing ini termasuk urea dan kreatinin. Jika mereka terkumpul di dalam badan, ini membawa kepada keracunan air kencing secara beransur-ansur. Pakar perubatan merujuk kepada ini sebagai uremia.

Dalam kebanyakan kes kegagalan buah pinggang akut, fungsi organ lain juga terjejas. Oleh itu, kegagalan buah pinggang akut adalah keadaan yang berpotensi mengancam nyawa dan sentiasa kecemasan.

Kegagalan buah pinggang akut adalah perkara biasa pada orang yang menerima rawatan rapi di hospital: Sehingga 39 peratus daripada semua pesakit rawatan rapi terjejas. Pada dasarnya, kegagalan buah pinggang akut - tidak seperti kegagalan buah pinggang kronik - boleh diterbalikkan. Ini bermakna buah pinggang mungkin pulih daripada kehilangan fungsi akut yang hampir lengkap. Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku untuk semua pesakit.

Apakah tanda-tanda kegagalan buah pinggang akut?

Anda boleh membaca tentang gejala kegagalan buah pinggang akut dalam artikel Gejala kegagalan buah pinggang.

Kegagalan buah pinggang akut: Apakah peringkatnya?

Dalam kebanyakan kes, kegagalan buah pinggang akut berlangsung melalui empat peringkat atau fasa:

 • Fasa kerosakan (fasa awal): Ia berlangsung beberapa jam hingga beberapa hari, dan tiada gejala lagi.
 • Fasa oligo atau anurik: Dalam peringkat ini, pengeluaran air kencing berkurangan dengan ketara sehingga sedikit (oligouria) atau hampir tiada air kencing (anuria) keluar dari badan. Fasa ini biasanya berlangsung selama sepuluh hari.
 • Fasa diuretik atau poliurik: apabila buah pinggang pulih, mereka mengeluarkan lebih banyak air kencing (sehingga lima liter atau lebih setiap hari). Fasa ini berlangsung kira-kira tiga minggu, bahaya utama ialah kehilangan air yang tinggi dan elektrolit yang terkandung di dalamnya, natrium dan kalium.
 • Fasa pemulihan: dalam peringkat terakhir ini, yang berlangsung sehingga dua tahun, sel-sel buah pinggang lebih kurang mendapat semula kapasiti fungsinya.

Prognosis untuk kegagalan buah pinggang akut berbeza-beza. Ia bergantung terutamanya pada keparahan penyakit yang mendasari. Jika kegagalan buah pinggang akut dirawat tepat pada masanya dan pesakit tidak lemah teruk oleh keadaan sedia ada yang lain, fungsi buah pinggang mungkin pulih dalam keadaan tertentu, kadangkala malah sepenuhnya.

Walau bagaimanapun, kira-kira sepuluh peratus daripada mereka yang terjejas kekal bergantung kepada dialisis. Di samping itu, risiko penyakit kardiovaskular meningkat selepas kegagalan buah pinggang akut.

Sebaliknya, prognosis lebih teruk, terutamanya dalam pesakit rawatan rapi, dan kematian yang berkaitan dengan kegagalan buah pinggang akut adalah agak tinggi sehingga 60 peratus.

Sebab dan faktor risiko

Bergantung kepada punca, doktor membahagikan kegagalan buah pinggang akut ke dalam bentuk berikut:

Kegagalan buah pinggang prarenal

Kegagalan buah pinggang prarenal (kira-kira 60 peratus daripada kes) adalah disebabkan oleh pengurangan aliran darah ke buah pinggang. Punca yang paling biasa ialah kehilangan darah dan cecair akibat pembedahan besar, kemalangan atau melecur. Perubahan dalam aliran darah buah pinggang yang disebabkan oleh ubat tertentu (media kontras sinar-X, perencat ACE atau antibiotik) juga kadangkala menyebabkan kegagalan buah pinggang prarenal.

Kegagalan buah pinggang buah pinggang

Kegagalan buah pinggang akut buah pinggang (kira-kira 35 peratus daripada semua kes) berpunca daripada kerosakan langsung pada tisu buah pinggang, biasanya disebabkan oleh bekalan oksigen yang tidak mencukupi. Kerosakan sedemikian berlaku, sebagai contoh, akibat keradangan, seperti keradangan buah pinggang bukan bakteria (glomerulonephritis), keradangan vaskular (vasculitis) atau pembekuan darah (tromboembolisme).

Jangkitan buah pinggang dengan bakteria (keradangan pelvis buah pinggang) atau virus (nefritis interstitial), serta bahan toksik dan ubat (contohnya, antibiotik tertentu), juga merosakkan buah pinggang dalam beberapa kes dan mencetuskan kegagalan buah pinggang akut.

Kegagalan buah pinggang postrenal

Punca kegagalan buah pinggang postrenal (kira-kira lima peratus daripada semua kes) adalah halangan aliran keluar air kencing. Contohnya, batu karang, tumor, kecacatan kongenital dan pembesaran prostat mengganggu aliran keluar air kencing dan dengan itu menggalakkan kegagalan buah pinggang akut.

Pemeriksaan dan diagnosis

Untuk mendiagnosis kegagalan buah pinggang akut dan menentukan punca yang mungkin, doktor mengambil sejarah perubatan pesakit dan melakukan pelbagai pemeriksaan:

Ujian darah

Di samping itu, terdapat perubahan dalam garam darah, terutamanya peningkatan paras kalium. Kiraan darah dan nilai darah lain (seperti nilai hati, protein C-reaktif dan lain-lain) juga memberikan petunjuk penting kegagalan buah pinggang akut dalam beberapa kes.

Urinalisis

Sangat penting untuk diagnosis "kegagalan buah pinggang akut" adalah pengesanan protein dalam air kencing, yang biasanya tidak atau hampir tidak dijumpai di sana. Di samping itu, doktor menentukan, antara lain, kadar penapisan glomerular (GFR), jumlah air kencing, graviti tentu dan kandungan garam air kencing.

Pemeriksaan ultrabunyi

Pemeriksaan ultrasound (sonografi) buah pinggang dan saluran kencing adalah rutin apabila memeriksa individu yang disyaki mengalami kegagalan buah pinggang akut. Jika kegagalan buah pinggang postrenal hadir, halangan aliran keluar kencing penyebab (seperti yang disebabkan oleh batu karang) boleh dikenal pasti pada ultrasound. Di samping itu, dalam kegagalan buah pinggang akut, buah pinggang biasanya membesar.

Dalam sesetengah kes, ujian lanjut diperlukan untuk menentukan punca kegagalan buah pinggang akut, seperti X-ray buah pinggang atau penyingkiran sampel tisu (biopsi buah pinggang).

Kriteria AKIN: Bilakah kegagalan buah pinggang akut berlaku?

 • Kreatinin meningkat sebanyak 0.3 miligram setiap desiliter dalam kegagalan buah pinggang akut.
 • Peratus peningkatan kreatinin ialah 1.5 kali ganda nilai asas.
 • Atau pengeluaran air kencing berkurangan kepada kurang daripada 0.5 mililiter per kilogram berat badan sejam selama lebih daripada enam jam.

Rawatan

Doktor merawat kegagalan buah pinggang akut dalam pelbagai cara - bergantung kepada keterukan, punca atau penyakit yang mendasari. Sebagai contoh, jika batu karang bertanggungjawab untuk kegagalan buah pinggang akut dengan menghalang aliran air kencing, adalah perlu untuk membuangnya. Keradangan bakteria boleh dirawat dengan antibiotik dan ubat berbahaya boleh dikurangkan dalam dos. Kadang-kadang ia juga perlu untuk menghentikannya sama sekali.

Doktor mengimbangi kehilangan darah dan cecair yang teruk (contohnya, akibat kemalangan) dengan bantuan infusi. Pemberian cecair dalam bentuk infusi juga penting semasa tempoh buah pinggang pulih daripada kekurangan.

Jika kegagalan buah pinggang akut telah (hampir) lumpuh sepenuhnya pengeluaran air kencing, doktor juga memberikan ubat diuretik. Jika langkah-langkah ini tidak meningkatkan fungsi buah pinggang, darah dibersihkan secara buatan (dialisis) sehingga buah pinggang kembali dapat mengambil alih fungsi pembersihan dan perkumuhan darah dengan sendirinya.

Pemakanan dalam kegagalan buah pinggang akut

Anda boleh membaca tentang bagaimana pemakanan boleh menyokong rawatan kegagalan buah pinggang akut dalam artikel Pemakanan dalam kegagalan buah pinggang.

pencegahan

Kegagalan buah pinggang akut tidak boleh dicegah pada dasarnya. Walau bagaimanapun, semasa dan selepas pembedahan besar, doktor memantau dengan teliti isipadu darah, tekanan darah dan keseimbangan cecair untuk mengurangkan risiko kegagalan buah pinggang akut.

Banyak ubat menggalakkan kerosakan buah pinggang dan dengan itu mencetuskan kegagalan buah pinggang akut dalam beberapa kes. Ini termasuk persediaan tanpa preskripsi seperti ubat penahan sakit tertentu (contohnya, parasetamol, ibuprofen, diklofenak). Oleh itu, adalah dinasihatkan untuk membincangkan sebarang penggunaan ubat dengan doktor anda. Ini adalah benar terutamanya untuk orang yang mempunyai penyakit buah pinggang sedia ada dan fungsi buah pinggang terjejas - mereka sangat terdedah kepada kegagalan buah pinggang akut.