Sakit lutut akut

Pengenalan

. sendi lutut umumnya mudah terdedah kepada kecederaan dan aduan. Kerana beban berat yang tinggi disebabkan oleh berat badan sahaja, serta tekanan dalam banyak sukan, masalah lutut dan lutut akut kesakitan tidak biasa. Akut kesakitan sering berlaku secara tiba-tiba dan biasanya dicetuskan oleh beban berlebihan atau kemalangan.

Sebab tidak sengaja

Antara penyebab lutut akut yang tidak disengajakan kesakitan Berikut ini anda akan mendapat penerangan ringkas mengenai gambaran klinikal masing-masing. - Penyakit reumatik

  • Arthrosis diaktifkan
  • Serangan gout
  • Artritis psoriatik
  • Sindrom hujung patellar
  • Sindrom Plicasyndrome
  • Lyme penyakit

Istilah "bentuk reumatik" merangkumi pelbagai jenis penyakit yang menyebabkan kesakitan dan sekatan dalam sistem lokomotor manusia. Penyakit reumatik boleh disebabkan oleh autoimun, kehausan, metabolisme atau pelbagai faktor lain.

Penyakit radang, seperti artritis, merupakan sebahagian daripada penyakit reumatik seperti kerosakan kronik yang disebabkan oleh arthrosis. Lutut sangat kerap terkena arthrosis, keradangan sendi, gout, tendonitis atau tisu penghubung penyakit. Terapi berbeza seperti penyakit itu sendiri.

Walaupun beberapa penyakit dapat diatasi dengan terapi fizikal, penyakit autoimun sering memerlukan resep ubat imunosupresif. - Menarik masuk berlubang lutut - adakah itu berbahaya? Artrosis adalah penyakit sendi yang kronik dan tidak dapat dipulihkan.

. sendi lutut sering terkena arthrosis. Faktor utama yang terlibat dalam perkembangan arthrosis adalah berat badan berlebihan, sukan berat, kerosakan sebelumnya akibat kecederaan, operasi dan usia tua. Sendi rawan boleh usang dan menjadi lebih sempit akibat bertahun-tahun ketegangan.

Ia tidak dapat pulih, sebab itulah arthrosis hanya dapat dihentikan dengan terapi. Pada peringkat lanjut penyakit ini, permukaan sendi mengalami beban tinggi sehingga tanda-tanda keradangan dengan kemerahan, pembengkakan, pergerakan terhad dan rasa sakit dapat terjadi. Ini dipanggil arthrosis diaktifkan.

Khas adalah apa yang disebut "memulakan kesakitan" di awal pergerakan. Selepas masa yang singkat, rasa sakit malah boleh berlaku ketika rehat. Arthrosis diaktifkan sering bergantian dengan arthrosis dorman, yang dicirikan oleh mereda keradangan dan penurunan gejala.

Serangan tiba-tiba dari gout boleh menjadi penyebab kerap sakit lutut akut dan sangat menyakitkan. Gout serangan berleluasa dalam populasi dan boleh menyebabkan kesakitan dalam pelbagai sendi. Di sebalik ini terdapat peningkatan kadar asid urik, yang boleh berlaku disebabkan oleh proses metabolik atau disebabkan oleh pemakanan yang tidak seimbang dan tidak betul.

Asid urik dapat dikompensasi dan dilarutkan di darah hingga jumlah tertentu. Namun, apabila jumlahnya meningkat, tubuh membentuk kristal asid urik dari kelebihan asid, yang beredar di dalam badan dan dapat menetap sendi. Dalam kebanyakan kes, sendi metatarsophalangeal jari kaki terjejas, tetapi lutut juga bukan lokasi yang luar biasa.

Selain sakit akut yang kuat, bengkak, simpul, demam, loya dan gatal boleh berlaku. Dalam serangan akut, kadar asid urik dapat diturunkan dengan ubat, tetapi dalam jangka panjang diet harus diubah menjadi diet rendah purin. psoriasis ialah penyakit kronik daripada kulit.

Ia juga dikenali sebagai psoriasis. psoriasis terutamanya menampakkan diri melalui keradangan, kulit merah dan gatal pada kulit. Walau bagaimanapun, komplikasi penyakit kulit ini boleh berlaku artritis (keradangan pada sendi).

Ini disebut "psoriatik artritis”Dapat dilihat sebagai keradangan sendi yang menyakitkan dan progresif yang boleh mempengaruhi semua sendi kecil dan besar badan. Selain lutut, tulang belakang juga sering terjejas. Sekiranya tidak dirawat, keradangan sendi boleh menyebabkan kesakitan yang berlarutan, pergerakan yang terhad, kekejangan sendi dan dengan itu penurunan kualiti hidup yang besar.

Sebagai penyebab sakit lutut akut, psoriatik arthritis adalah gambaran klinikal yang agak jarang berlaku, tetapi harus dipertimbangkan dalam jangka panjang untuk diagnosis. Dalam bahasa umum, patella sering hanya digunakan untuk merujuk pada lutut, tetapi tendon dari quadriceps otot, yang melintasi lutut dan terlibat dalam regangan lutut, juga dipanggil tendon patella. Yang tendon patella terletak di bahagian atas tibia dan oleh itu tepat di bawah lutut.

Pergerakan, sukan atau kelebihan beban tertentu di sendi lutut boleh menyebabkan kerengsaan kronik pada tendon yang melekat pada tibia. Akibatnya, tendon boleh meradang dan menyebabkan bengkak, kemerahan, sakit dan pergerakan yang terhad. Khususnya, sukan yang melibatkan pecutan cepat, perlambatan dan lompatan telah ditentukan sindrom hujung patellar.

Langkah terapi yang paling penting adalah melindungi sendi lutut dan mengurangkan pergerakan yang sangat tertekan dalam jangka masa panjang. Apa yang disebut "plica" adalah bahagian kecil dari bahagian dalam kapsul sendi, yang diciptakan semasa perkembangan embrio manusia dan membahagi sendi lutut menjadi dua kawasan. Biasanya, plica surut semasa zaman kanak-kanak, tetapi selalunya bahagian boleh tertinggal di belakang yang terletak di bawah kapsul lutut di tengah sendi.

Selalunya residu plica ini tidak menimbulkan rasa tidak selesa, tetapi ketidakselesaan boleh berlaku semasa aktiviti sukan yang sangat berat. Plica boleh menggosok dengan kuat sehingga terkena rawan bahawa kerosakan sendi pada awal berlaku dalam jangka masa panjang. Walaupun keradangan semasa dapat mereda dengan jangka waktu rehat, dalam jangka panjang hanya operasi yang pendek sebagai bahagian dari arthroscopy sering dapat menolong.

Lyme penyakit adalah penyakit bakteria yang, jika tidak dirawat, dapat disertai dengan pelbagai gambar klinikal yang berbeza. The Borrelia bakteria yang menyebabkannya terutamanya disebabkan oleh gigitan kutu. Pada mulanya, yang disebut "mengembara merona" yang sangat khas muncul di sekitar gigitan.

Bulatan merah terbentuk di sekitar gigitan, yang perlahan-lahan bergerak ke luar dan menjadi lebih besar. Penyakit khas yang boleh dicetuskan oleh Lyme penyakit adalah urat simpul kulit, radang pada jantung otot, serangan meninges dan kranial saraf, penyakit kulit dan keradangan sendi. Dengan apa yang disebut "Lyme arthritis", yang terjadi paling awal setelah beberapa minggu atau bulan, beberapa sendi atau hanya satu sendi dapat terkena keradangan.

Lutut sangat kerap terkena. Ini membawa kepada keradangan cecair sendi dan pembengkakan sendi lutut. Kesakitan akut boleh berubah-ubah dan turun naik.