Leukemia myeloid akut (AML)

Leukemia, barah darah putih, capers, penyakit darah

definisi

Leukemia jenis ini adalah salah satu leukaemia akut dengan penyakit yang cepat. Ia dicirikan oleh fakta bahawa sel-sel degenerasi berasal dari tahap perkembangan awal, iaitu sel-selnya belum matang. Sel-sel ini berkembang dari garis sel yang berasal dari sumsum tulang (myeloid).

Sel-sel tahap awal perkembangan disebut letupan. Letupan ini berlipat ganda di sumsum tulang dan darah. Dalam leukemia myeloid akut, percambahan tidak terkawal yang tidak matang dan tidak berfungsi darah sel prekursor berlaku di sumsum tulang.

Pada orang yang sihat, ada peraturan yang tepat dan mengimbangi antara pengembangan dan pematangan atau pembezaan menjadi berfungsi sepenuhnya darah sel. Sebaliknya, kematangan terjejas dalam AML. Selama beberapa tahun, terapi leukemia promyelocytic akut, bentuk khas AML, telah memanfaatkan fakta ini. Sebagai contoh, agen kemoterapi ATRA mendorong pematangan sel leukemia menjadi sel darah berfungsi.

Kekerapan

Terdapat tiga hingga empat kes baru bagi setiap 100000 penduduk setiap tahun. Terutama adalah pesakit dewasa yang terkena penyakit ini, jumlah kes baru adalah 15 per 100000 penduduk. Kadar AML leukemia pada kanak-kanak adalah sekitar 20% leukemia akut.

Kanak-kanak jarang menderita leukemia myeloid akut. Hanya sekitar 20% daripada zaman kanak-kanak leukaemia tergolong dalam subjenis ini. Leukemia limfatik akut (SEMUA) dapat diperhatikan lebih kerap pada kanak-kanak.

Pada prinsipnya, AML boleh berlaku pada usia berapa pun, tetapi bayi dan kanak-kanak jatuh sakit terutamanya dalam dua tahun pertama kehidupan. Atas sebab yang belum diketahui, kanak-kanak lelaki lebih cenderung menghidap penyakit ini daripada kanak-kanak perempuan. Kanak-kanak dengan sindrom Down (trisomi 21) mempunyai risiko penyakit yang meningkat dengan ketara.

Seperti pada pesakit dewasa, kanak-kanak yang terjejas juga mengalami tanda-tanda penyakit yang sama dalam beberapa minggu. Kanak-kanak kadang-kadang menonjol kerana keengganan mereka untuk bermain dan kemalasan untuk berjalan. Untuk mengesahkan diagnosis, tusukan sumsum tulang dilakukan di bawah anestesia. Komponen utama terapi adalah kemoterapi. Sekiranya pusat sistem saraf terjejas, yang tengkorak mungkin perlu disinari.

Punca

Lihat bab umum mengenai leukemia.

Asal penyakit

Di atas segalanya, penyelewengan (penyimpangan) pada genom manusia (set kromosom) telah dikenal pasti sebagai pencetus AML dan penemuan genetik sel juga merupakan faktor terpenting untuk prognosis pesakit. Terdapat penyimpangan dengan yang baik dan penyimpangan dengan prognosis yang buruk. Pertumbuhan sel-sel progenitor degenerasi yang tidak terkawal dan tidak terkawal begitu ketara sehingga sel-sel lain atau sel-sel progenitor di sumsum tulang tidak memiliki ruang untuk berkembang.

Sel-sel "normal" ini digantikan. Ini menjelaskan kemiskinan sel darah merah (anemia) yang kerap berlaku pada pesakit AML. Sekiranya lebih daripada 30% letupan terdapat di sumsum tulang, maka definisi akut leukemia diberikan. Ini mungkin menarik bagi anda: Mutasi kromosom