Kegagalan buah pinggang akut

Sinonim

 • Kekurangan buah pinggang akut
 • Kegagalan buah pinggang secara tiba-tiba
 • ANV
 • Kejutan

Definisi kegagalan buah pinggang

Akut kegagalan buah pinggang (ANV) boleh mempunyai pelbagai sebab, seperti: Ia sering terjadi setelah kecederaan serius, pembedahan, kejutan atau sepsis (istilah perubatan untuk darah keracunan). Ia mempunyai prognosis yang sangat buruk dalam konteks kegagalan pelbagai organ. Dalam keadaan akut buah pinggang kegagalan, yang fungsi buah pinggang dikurangkan sehingga tidak lagi dapat memenuhi tugasnya.

 • Glomerulonefritida akut
 • Kerosakan pada darah kapal buah pinggang (contohnya vaskulitis)
 • Toksin dan banyak lagi. Terdapat klasifikasi umum mengikut asal penyebabnya: Akut buah pinggang kegagalan yang memerlukan dialisis berlaku dengan kekerapan sekitar 30 pesakit / 1 juta penduduk / tahun, sedangkan akut buah pinggang kegagalan tidak memerlukan dialisis berlaku lebih kerap. Terutama sebagai sebahagian daripada kegagalan pelbagai organ (kegagalan beberapa organ dalaman secara serentak), ia menjadi semakin biasa, terutama pada pesakit septik (= pesakit dengan darah keracunan) dengan jangkitan sistemik (= jangkitan yang mempengaruhi seluruh badan) (Sindrom Respons Keradangan Sistemik - SIRS).

Kegagalan ginjal akut prerenal biasanya disebabkan oleh kekurangan jumlah yang teruk (contohnya pendarahan / kehilangan darah) atau kejutan. Kejadiannya sebagai sebahagian daripada kegagalan multi-organ harus dititikberatkan, yang sering mempengaruhi pesakit septik (keracunan darah dari biji bakteria). Sebab-sebab lain boleh menjadi akut gangguan peredaran darah, seperti arteri embolisme, vena trombosis (pembekuan darah akibat pembekuan darah), iaitu penyakit oklusi kapal atau aneurisma (dilatasi arteri yang dilebihi saluran darah).

Gejala bergantung pada punca masing-masing. Mereka boleh beransur-ansur, sehingga kegagalan buah pinggang akut tidak dikenali pada mulanya. Ini menyebabkan pembuangan air kecil (oliguria) atau bahkan tidak ada lagi (anuria) dan komplikasi akibatnya, seperti asidosis, hyperkalemia (bertambah kalium dalam darah) dan banyak lagi.

Kebolehgunaan nilai makmal boleh dibatasi oleh penyakit bersamaan hati, jantung atau buah pinggang, serta dengan pentadbiran diuretik (ubat untuk merangsang fungsi ginjal (kencing). Akut ginjal kegagalan buah pinggang disebabkan oleh glomerular akut (cepat progresif glomerulonefritis) dan penyakit interstitial (nefritis interstitial) (lihat Ginjal). Ia juga disebabkan oleh racun atau vaskulitis (keradangan darah kapal).

Terutama dalam kes penyakit yang terakhir, sampel tisu ginjal (buah pinggang biopsi) harus diambil seawal mungkin untuk penjelasan diagnostik. Kumpulan penyebab ini juga merangkumi sindrom uremik hemolitik (HUS) dan penolakan pemindahan buah pinggang akut. Gejala di sini bervariasi dan biasanya merangkumi tanda-tanda penyakit umum, seperti: Postrenal akut kegagalan buah pinggang disebabkan oleh penyumbatan saliran pada saluran kencing efferent.

Halangan boleh terletak di dalam ureter atau memampatkannya dari luar (mis prostat perubahan; lihat prostat). Ini boleh menyebabkan kekejangan (kolik) kesakitan di kawasan saluran kencing. Sebab yang tepat biasanya dapat diketahui dengan ultrasound pemeriksaan.

Jumlah urin yang diekskresikan sering tidak dapat digunakan untuk membuat diagnosis, kerana oliguria gejala utama (perkumuhan air kencing rendah), seperti yang disebutkan di atas, mungkin tidak ada. Penyakit metabolik, seperti penyakit penyimpanan penyakit Fabry, juga sering menyebabkan kegagalan buah pinggang jika tidak dirawat! - Demam

 • Perubahan kulit
 • Sakit sendi
 • Or anemia.
 • Kegagalan buah pinggang akut prerenal
 • Kegagalan buah pinggang akut ginjal
 • Kegagalan buah pinggang akut postrenal

Untuk menerangkan tahap kekurangan buah pinggang terdapat sistem klasifikasi yang berbeza. Sekiranya fungsi ginjal disekat secara akut, tahap AKIN sering digunakan. AKIN bermaksud kecederaan buah pinggang akut.

Perbezaan dibuat di sini antara tahap 1-3. Tahapnya dikelaskan mengikut dua parameter. Perkumuhan air kencing mutlak dalam jangka masa tertentu dan peningkatan kadar air kencing kreatinin nilai.

Creatinine adalah protein yang dihasilkan di dalam badan dan dikeluarkan melalui buah pinggang. Peningkatan dalam kreatinin nilai menunjukkan penurunan fungsi buah pinggang. Tahap AKIN 1 adalah ketika tahap kreatinin meningkat 1.5 hingga 2 kali ganda dari nilai normal atau sebanyak 0.3 mg / dl dalam masa 48 jam.

Sebagai alternatif, AKIN tahap 1 berlaku apabila perkumuhan air kencing kurang dari 0.5 ml per kilogram berat badan setiap jam selama 6 jam. Sekiranya seorang lelaki dengan berat 70 kg mengeluarkan kurang dari 35 ml per jam selama 6 jam (iaitu kurang dari 210 ml dalam 6 jam), ini disebut AKIN tahap 1. AKIN tahap 2 hadir ketika tahap kreatinin 2 hingga 3 kali lebih tinggi daripada biasa atau ketika perkumuhan air kencing kurang dari 0.5 ml per kilogram berat badan lebih dari 12 jam.

Dalam contoh kami, ini bermaksud perkumuhan air kencing kurang dari 420 ml dalam 12 jam. Sekiranya AKIN tahap 3, terdapat peningkatan kreatinin sebelum norma dilampaui lebih dari 3 kali atau nilai kreatinin melebihi 4 mg / dl dan terdapat peningkatan akut> 0.5 mg / dl. Sebagai alternatif, AKIN 3 mempunyai perkumuhan air kencing kurang dari 0.3 ml per kilogram berat badan setiap jam selama 24 jam (dalam contoh kita kurang dari 504 ml dalam 24 jam) atau terdapat anuria lebih dari 12 jam, iaitu tidak ada air kencing yang dikeluarkan .

Terdapat klasifikasi lain untuk klasifikasi kekurangan buah pinggang, contohnya mengikut KDIGO dan yang mengikut kadar penapisan glomerular (GFR). Walau bagaimanapun, kedua klasifikasi ini menangani kegagalan buah pinggang kronik, bukan akut. Mereka dibahagikan kepada 4 peringkat mengikut GFR dan 5 peringkat mengikut KDIGO. Semakin tinggi tahapnya, semakin tinggi kegagalan buah pinggang.