Sindrom Gangguan Pernafasan Akut: Punca, Gejala & Rawatan

Dengan sindrom gangguan pernafasan akut, doktor bermaksud kegagalan pernafasan akut pesakit. Permulaan gangguan pernafasan secara tiba-tiba ini juga dikenali dengan nama yang disingkat ARDS. The keadaan mesti mempunyai sebab yang boleh dikenal pasti dan bukan jantung.

Apa itu sindrom gangguan pernafasan akut?

Dengan sindrom gangguan pernafasan akut, doktor bermaksud akut paru-paru kegagalan pada pesakit. Ini yang disebut kejutan paru-paru disebabkan oleh sebuah keradangan tisu paru-paru, yang boleh disebabkan oleh kesan yang berbeza. Akibatnya jika tidak dirawat tepat pada waktunya boleh: kejutan keadaan, tidak sedar sehingga kegagalan organ dan jantung kegagalan. Sindrom Gangguan Pernafasan Akut merujuk kepada reaksi paru-paru yang teruk terhadap pelbagai faktor yang merosakkan. Sindrom Gangguan Pernafasan Akut dicirikan oleh kerosakan multifaktorial pada paru-paru dengan perkembangan edema pulmonari dan gangguan pengoksigenan berturut-turut. Sindrom gangguan pernafasan akut, atau kejutan paru-paru, menerangkan sesak nafas yang tiba-tiba disebabkan oleh kecederaan paru-paru. Orang yang terkena mendapat udara yang sangat lemah, menyebabkan peningkatan jumlah karbon dioksida di darah dan penurunan jumlah oksigen. Akibat yang mungkin berlaku kerana tidak mendapat rawatan tepat pada masanya termasuk: Tidak sedar, terkejut, malah organ dan jantung kegagalan.

Punca

Punca Sindrom Gangguan Pernafasan Akut adalah keradangan tisu paru-paru, yang boleh disebabkan oleh pelbagai agen. Anteseden boleh sangat berbeza, misalnya, radang paru-paru, kecederaan, keracunan. Penyebab utama merangkumi penyedutan bahan berbahaya, seperti asap atau aspirasi pelbagai bahan, seperti cecair gastrik. Kesan tidak langsung seperti gangguan pembekuan atau kecederaan boleh membawa kepada Sindrom Gangguan Pernafasan Akut. Ini menghasilkan edema pulmonari, kerana di dalam alveoli kebolehtelapan darah kapal meningkat. Ini membawa kepada penurunan tekanan di beberapa kawasan vaskular tisu paru-paru. Pada masa yang sama, peningkatan tekanan berlaku di bahagian lain. Sebagai tambahan, protein kebocoran, mengurangkan penurunan oksigen bekalan ke darah dan meningkatkan karbon kandungan dioksida.

Gejala, keluhan dan tanda

Sindrom Gangguan Pernafasan Akut berkembang dalam kebanyakan kes kira-kira 24 hingga 48 jam setelah kecederaan awal atau penyakit berlaku. Orang yang terkena pada mulanya mengalami sesak nafas, biasanya disertai dengan dangkal yang cepat bernafas. Doktor mungkin mendengar bunyi keretakan atau mengi di paru-paru dengan stetoskop. Kerana rendah oksigen tahap dalam darah, yang kulit mungkin kelihatan kabur atau biru (sianosis). Organ lain, seperti jantung dan otak, boleh berlaku kerosakan, misalnya, cepat kadar jantung, aritmia, kekeliruan dan kelesuan.

Diagnosis dan kursus

Sindrom gangguan pernafasan akut, atau kegagalan pernafasan akut, biasanya bermula dengan gejala berikut: kerana kerosakan pada tisu paru-paru, pesakit pada awalnya merasa sukar bernafas. Dia mula bernafas lebih cepat sehingga dia dapat menangkalnya. Ini membawa kepada hyperventilation. Bibir dan kuku boleh menjadi biru setelah beberapa lama. Pakar perubatan membezakan antara tiga fasa:

  • Pada fasa pertama, kerana kerosakan pada tisu, proses biokimia berlaku.
  • Pada fasa kedua, gejala semakin meningkat. Akibatnya, pada fasa ketiga, orang yang terkena hanya mempunyai paru-paru jumlah setaraf dengan bayi.

Oleh kerana keradangan, sebahagian besar tisu paru-paru telah berhenti berfungsi. Bergantung pada tahap, tahap oksigen yang rendah boleh membawa pelbagai akibat, mulai dari tidak sedar, kejutan, kegagalan organ dan kegagalan jantung. Doktor biasanya membuat diagnosis ARDS dari segi penyakit sebelumnya. Mendengarkan paru-paru menunjukkan tanda-tanda pertama, kerana bunyi gemeretar dapat dilihat di sini. Yang seterusnya Sinar X pemeriksaan dapat memberikan diagnosis yang lebih tepat. Ini menunjukkan sebarang deposit di alveoli, yang dapat menjadi petunjuk jelas mengenai permulaan paru-paru kejutan.

Komplikasi

Sindrom gangguan pernafasan akut pada orang dewasa, yang sering disebut sebagai paru-paru kejutan, dikaitkan dengan tindak balas keradangan yang teruk pada tisu paru-paru dan paru-paru. Ini menyebabkan rantai reaksi patologi yang membawa kepada sejumlah komplikasi. Pertama, edema pulmonari sering terbentuk kerana kerosakan paru-paru yang disebabkan oleh keradangan. Ini disebabkan oleh peningkatan kebolehtelapan kapilari. Reaksi keradangan ini juga membawa kepada penghijrahan tertentu sel darah putih, yang melepaskan litik enzim dan radikal oksigen, sehingga memperburuk keradangan asal. Sekiranya pesakit tidak dirawat atau berjaya tidak dirawat, mediator keradangan ini menyebabkan kebolehtelapan kapilari meningkat lebih jauh pada peringkat seterusnya. Ini sering mengakibatkan edema alveolar, iaitu edema yang mempengaruhi alveoli. Pada peringkat seterusnya, surfaktan, sejenis bahan pelindung pada alveoli, musnah. Ini membawa kepada komplikasi yang lebih teruk. Sebagai peraturan, akibatnya adalah atelektasis, iaitu a pengudaraan defisit paru-paru atau bahagian paru-paru individu. Akibatnya, pengoksigenan darah dan oleh itu bekalan oksigen ke otak dan organ lain sangat cacat. Pada peringkat ini, sindrom gangguan pernafasan biasanya membawa maut. Sekiranya pesakit selamat, biasanya terdapat komplikasi lebih lanjut dalam proses penyembuhan. Selalunya, badan hanya dapat menggantikan tisu paru-paru yang musnah dengan tisu penghubung. Akibatnya, bekalan oksigen ke badan berkurang secara kekal.

Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Sekiranya berlaku sindrom "pernafasan tertekan" akut, iaitu sesak nafas yang teruk kerana permulaan kegagalan paru-paru, lawatan segera ke doktor atau panggilan segera doktor kecemasan adalah mustahak. Ini adalah permulaan kegagalan paru-paru yang agak tiba-tiba dan mesti dirawat dengan segera. Paru paru-paru kejutan yang disebut membawa mati dalam masa yang singkat sekiranya tidak dirawat. Sindrom gangguan pernafasan akut adalah keadaan kecemasan yang dramatik. Orang yang terjejas cenderung cepat tidak sedarkan diri kerana timbulnya gangguan pernafasan seperti kejutan. Tanpa bantuan perubatan, pesakit tidak akan dapat bertahan dalam keadaan darurat ini. Di satu pihak, orang yang terjejas mesti segera berventilasi sehingga karbon tahap dioksida dalam darah menurun. Untuk yang lain, penyebab Sindrom Gangguan Pernafasan Akut mesti ditentukan secepat mungkin. Ini dapat dilakukan dengan baik di klinik di mana penghidapnya akan diberikan semua bantuan perubatan yang dia perlukan. Doktor yang hadir mungkin menyedari keadaan yang sudah ada yang boleh menjadi pencetus. Jika tidak, keterangan dari penonton yang mengetahui apa yang berlaku dalam 24-48 jam sebelum bermulanya gangguan pernafasan dan kegagalan pernafasan adalah penting untuk diambil sejarah. Tindakan pantas sangat penting dalam sindrom gangguan pernafasan akut untuk mencegah kerosakan teruk pada paru-paru yang gagal. Komplikasi boleh berlaku sekiranya terdapat kelewatan.

Rawatan dan terapi

Terapi untuk sindrom gangguan pernafasan akut adalah perubatan intensif. Dalam beberapa jam, keadaan boleh membawa untuk dekompensasi pernafasan dengan keperluan untuk pengudaraan. Dekompensasi berlaku apabila tubuh tidak lagi dapat mengimbangi kecacatan yang disebabkan oleh penyakit. Keutamaan pertama adalah merawat penyebab pemendakan dan memulakan mekanikal pengudaraan awal. Ketika pesakit berventilasi, selalunya hanya ada amplitud tekanan kecil yang tersedia untuk mengalihkan pernafasan jumlah. Akibatnya, hiperkapnia mungkin berlaku. Dalam kes individu, ini mesti ditoleransi. Walau bagaimanapun, pesakit dengan peningkatan tekanan intrakranial adalah kontraindikasi mutlak. Pilihan terapi untuk mencegah hiperkapnia termasuk ayunan frekuensi tinggi dan sokongan paru-paru ekstrasorporeal dengan mesin paru-paru jantung. Kerana peningkatan risiko trombosis semasa imobilisasi, heparin dosis rendah seharusnya

rendahdos heparinisasi harus diberikan bersamaan. Sekiranya boleh dilakukan, pesakit diberi makan secara enteral melalui a kateter vena pusat or tiub gastrik. Selalunya, kedua-dua bentuk pemakanan mesti digunakan. The terapi memerlukan usaha perubatan yang intensif. Lewat dalam kursus, pada tahap penyembuhan, pentadbiran of glucocorticoids boleh mengurangkan fibrosis pulmonari.

Prospek dan prognosis

Sindrom gangguan pernafasan akut adalah sangat serius dan berbahaya keadaan untuk pesakit dan biasanya mengakibatkan kematian tanpa rawatan. Gangguan pernafasan yang teruk berlaku, yang sering disertai dengan serangan panik. Selanjutnya, tanpa rawatan, kegagalan paru-paru secara langsung boleh berlaku. Ini bermakna organ tidak dibekalkan dengan oksigen yang mencukupi dan boleh rosak. Dalam keadaan terburuk, serangan jantung berlaku. Pada kebanyakan pesakit, Sindrom Gangguan Pernafasan Akut juga menyebabkan hyperventilation dan hilangnya kesedaran. Jangkitan penyakit ini bergantung kepada penyebab Sindrom Gangguan Pernafasan Akut dan rawatannya. Rawatan akut oleh doktor kecemasan dapat melegakan sebahagian besar gejala dan menyelamatkan pesakit. Tanpa rawatan, pesakit akan mati selepas beberapa minit. Sekiranya bekalan udara terganggu selama beberapa minit, pelbagai kerosakan pada organ mungkin akan timbul. Dalam beberapa kes, ini mengakibatkan kelumpuhan atau spastik.

pencegahan

Kaedah optimum untuk mencegah Sindrom Gangguan Pernafasan Akut adalah dengan secara intensif merawat penyakit yang mendasari kegagalan pernafasan akut. Ini sangat mustahak agar tidak menyebabkan kegagalan pernafasan. Sekiranya kegagalan paru-paru berlaku, penting untuk dikesan tepat pada waktunya untuk mengelakkan akibat yang serius. Oleh itu, sangat penting bahawa doktor mempertimbangkan paru-paru kejutan pada tanda pertama gangguan pernafasan yang tidak ada penjelasannya. Paru-paru kejutan adalah kerosakan paru-paru yang akut dan mengancam nyawa. Oleh itu, jika gejala tidak biasa, seorang profesional perubatan harus selalu berkonsultasi untuk mengetahui penyebab gejala.

Susulan

Kegagalan pernafasan akut selalu menjadi keadaan yang mengancam nyawa. Pesakit dengan Sindrom Gangguan Pernafasan Akut jarang mengalami keperluan untuk tindak lanjut perubatan kerana sifat kejadian yang dramatik. Sebilangan besar individu yang terjejas mati akibat kegagalan pelbagai organ. Selalunya, proses keradangan sistemik - Sindrom Respons Keradangan Sistemik atau SIRS - berlaku pada masa yang sama. Sindrom Gangguan Pernafasan Akut boleh berlaku dalam tahap keparahan tiga darjah. Ini dirawat dengan tahap intensiti yang berbeza-beza. Punca ALRS banyak. Oleh itu, Sindrom Gangguan Pernafasan Akut ringan mungkin memerlukan tindak lanjut yang berbeza daripada tahap keparahan sederhana. Dalam kes yang teruk dengan lanjut sepsis, selepas luka bakar yang teruk atau trauma otak kecederaan, kematian hampir selalu tidak dapat dielakkan. Dalam beberapa kes, bahkan Sindrom Gangguan Pernafasan Akut yang sudah maju dapat bertahan dengan mekanisme penyembuhan diri organisma. Walau bagaimanapun, di sebalik semua intervensi perubatan yang intensif, kerosakan paru-paru yang teruk biasanya tetap berlaku pada pesakit yang masih hidup. Ini memerlukan rawatan susulan yang tetap. Penyelamat sindrom gangguan pernafasan akut sering bergantung kepada ventilator. Mereka lebih mudah terdedah radang paru-paru, fibrosis pulmonari, Atau sepsis. Kadar kematian berkisar antara 55 hingga 70 peratus. Pesakit ARDS yang terbaring di tempat tidur mempunyai sedikit perlindungan terhadap perkembangan penyakit trombosis dan embolisme. Penjagaan susulan mesti mengambil kira tahap risiko tinggi mereka yang terjejas.

Inilah yang boleh anda buat sendiri

Individu yang menderita sindrom gangguan pernafasan akut mesti segera dirawat oleh doktor kecemasan. Sehingga perkhidmatan perubatan kecemasan tiba, orang yang terjejas mesti diletakkan dalam keadaan rawan dan dibius. Sekiranya pernafasan atau serangan jantung, resusitasi langkah-langkah mesti diambil, seperti mulut-dengan mulut resusitasi atau penggunaan a Defibrilator. Sindrom Gangguan Pernafasan Akut adalah sindrom serius yang memerlukan rawatan perubatan dalam semua kes. Orang yang terlibat mesti meluangkan masa di hospital selepas kecemasan. Sekiranya hasilnya positif, aktiviti fizikal ringan dapat dilanjutkan beberapa hari hingga beberapa minggu selepas prosedur. Mengiringi ini, sebab-sebab kecemasan perubatan mesti ditentukan dan diperbaiki. Oleh kerana sindrom gangguan pernafasan akut selalu merupakan akibat penyakit yang berlarutan atau kemalangan serius, rawatan memberi tumpuan kepada terapi, kerana rawatan kausatif biasanya tidak mungkin lagi. Perubatan kuratif atau paliatif langkah-langkah dapat disokong oleh langkah-langkah umum seperti fisioterapi, diet, dan perbincangan dengan ahli terapi yang sesuai.