Skrotum akut

definisi

Skrotum akut yang disebut adalah istilah kolektif untuk semua penyakit yang boleh menyebabkannya secara tiba-tiba kesakitan atau pembengkakan buah zakar (skrotum). Oleh itu, diagnosis "skrotum akut" tidak boleh diberikan kepada penyebab penyakit tertentu, tetapi digunakan sebagai diagnosis yang berfungsi dalam keadaan darurat urologi dan memerlukan penjelasan segera mengenai penyebabnya dan rawatan segera. Terdapat beberapa kemungkinan penyebab yang boleh menyebabkan gambaran klinikal skrotum akut.

Sebab yang paling serius adalah apa yang disebut kilasan testis. Ini adalah gambaran klinikal di mana testis berputar di dalam selubungnya, yang dapat menyebabkan terjadinya cubitan darah kapal membekalkan tisu testis. Penyebab putaran ini (kilasan) biasanya adalah faktor kongenital, misalnya fiksasi anatomi testis yang tidak mencukupi di sarungnya, sehingga dapat bergerak di luar julat normal, yang akhirnya mendorong kilasan testis.

A kilasan testis adalah kecemasan urologi mutlak, kerana orang miskin darah bekalan dapat menyebabkan kerosakan yang tidak dapat dipulihkan pada tisu testis setelah beberapa saat. Walaupun hanya sekitar 25 peratus kes skrotum akut disebabkan oleh kilasan testis, namun itu adalah penyebab terpenting yang harus dijelaskan dalam kes skrotum akut, kerana boleh menyebabkan kerosakan teruk dalam waktu yang singkat dan oleh itu mesti dirawat dengan cepat. Penyebab lain yang lain dari skrotum akut adalah keradangan di kawasan testis. Beberapa struktur boleh terjejas, seperti testis itu sendiri (orkitis) epididimis (epididimitis), saluran spermatik atau tali spermatik. Akhirnya, trauma, iaitu kesan ganas pada buah zakar, juga menyebabkan skrotum akut.

Gejala

Gejala utama skrotum akut adalah permulaan akut kesakitan, biasanya sakit yang sangat teruk di kawasan testis, tetapi boleh juga memancar ke pangkal paha. Ini kesakitan sering mempunyai intensiti sedemikian sehingga disebut juga sebagai kesakitan kehancuran. Kesakitan dapat dengan mudah diprovokasi dengan menyentuh atau bahkan memberi tekanan pada kawasan yang terkena (tekanan dolence), tetapi biasanya timbul ketika rehat.

Juga khas untuk skrotum akut adalah pembengkakan yang menyertainya (edema skrotum). Selalunya, kemerahan juga berlaku di kawasan yang terjejas. Tanda ciri skrotum akut yang sama adalah bahawa gejala biasanya terhad pada bahagian testis yang terjejas dan oleh itu testis menunjukkan gejala yang disebutkan di satu sisi.

Kerana kesakitan yang sangat kuat, vegetatif sistem saraf mungkin terlibat, yang boleh mengakibatkan pendamping loya atau muntah. Gejala seperti sakit, kemerahan dan pembengkakan berlaku walaupun berlainan sebab untuk skrotum akut, tetapi disebabkan oleh mekanisme yang berbeza. Dalam kilasan testis, misalnya, gejala yang disebutkan di atas secara langsung disebabkan oleh pemotongan darah bekalan.

Sebagai tambahan kepada ini, kadang-kadang terdapat testis bawah di bahagian yang terjejas, yang dapat dijelaskan oleh putaran testis di sekitar struktur gantungnya dan pemendekannya yang dihasilkan. Dengan keradangan, sebaliknya, gejala disebabkan oleh perantara keradangan, iaitu zat utusan di dalam badan. Ini memastikan bahawa kesakitan berlaku dan kawasan yang meradang dibekalkan dengan peredaran darah yang meningkat.

Ini membawa kepada kemerahan dan darah kapal menjadi lebih telap, yang menyebabkan cairan bocor dari darah ke dalam tisu dan seterusnya bengkak buah zakar. Ini juga khas untuk penyebab keradangan pada skrotum akut bahawa rasa sakit biasanya tidak bermula secara akut seperti pada etiologi trauma atau kilasan testis, tetapi ia bermula secara beransur-ansur dan meningkat dalam intensitas. Dalam beberapa kes keradangan di kawasan testis, demam boleh mengiringi kesakitan.