Adalimumab

Pengenalan

Adalimumab adalah ubat, yang termasuk dalam kelas biologi dan boleh digunakan terutama untuk penyakit autoimun. Dalam penyakit ini, sistem pertahanan semula jadi kita bertindak balas secara berlebihan dan menyerang sel-sel tubuh sendiri. Oleh itu, Adalimumab dapat membantu pesakit yang menderita psoriasis, rematik atau penyakit usus radang kronik. Berikut ini anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai bidang permohonan, kesan dan juga kesan sampingan Adalimumab.

Apa itu biologi?

Kelas ubat biologi merujuk kepada hasil buatan protein yang secara khusus dapat campur tangan dalam fungsi kita sistem imun. Ini dapat melambatkan tindak balas berlebihan terhadap tisu badan sendiri dan mengurangkan perjalanan penyakit ini. Ini protein, yang dihasilkan menggunakan bioteknologi, sangat serupa dengan protein tubuh kita sendiri dan oleh itu jarang menyebabkan kesan sampingan seperti alergi. Mereka sekarang dianggap sebagai salah satu pendekatan pengembangan yang paling penting dalam farmakoterapi dan kini membantu banyak pesakit dengan penyakit autoimun atau kanser. Anda boleh mendapatkan maklumat yang lebih terperinci mengenai biologi dalam artikel kami: Biologics

Petunjuk

Adalimumab digunakan untuk pelbagai penyakit autoimun. Semua penyakit mempunyai kesamaan bahawa sistem pertahanan semula jadi kita terlalu aktif dan menyerang sel-sel tubuh sendiri. Adalimumab dapat memodulasi kami sistem imun dan dengan itu mengurangkan kepincangan ini.

Adalimumab saat ini hanya pilihan kedua kerana usaha dan harganya, tetapi dapat digunakan untuk penyakit yang tidak dapat disembuhkan. Ini termasuk:

  • Rheumatoid arthritis (penyakit radang yang terutama mempengaruhi sendi kecil),
  • Penyakit usus radang kronik penyakit Crohn dan kolitis ulseratif,
  • Penyakit tulang belakang ankylosing spondylitis (juga disebut ankylosing spondylitis) dan
  • Penyakit kulit psoriasis. Penyakit Crohn ialah penyakit radang usus yang kronik yang terutama mempengaruhi remaja dan dewasa muda dan tidak mempunyai sebab yang nyata.

Penyakit ini menampakkan diri melalui cirit-birit kronik, sakit perut dan pergerakan usus yang menyakitkan, serta penurunan berat badan, gangguan pertumbuhan dan anemia kerana penyerapan nutrien yang berkurang melalui usus. Banyak gejala di luar saluran pencernaan juga boleh berlaku, seperti radang pada sendi atau mata. Sejak hipersensitif sistem imun bertanggungjawab di atas kerosakan di Penyakit Crohn, terapi menggunakan bahan yang menutup sistem imun.

Ini termasuk di atas semua yang disebut glucocorticoids seperti kortison. Sekiranya penyakit itu tidak memberi tindak balas yang mencukupi kortison terapi atau jika jumlah tinggi glucocorticoids diperlukan dengan kesan sampingan yang sesuai, biologi - termasuk adalimumab - dapat digunakan untuk membendung penyakit ini. Adalimumab boleh digabungkan dengan ubat lain.

Penyakit Bekhterev adalah penyakit radang kronik yang boleh menyebabkan kekejangan tulang belakang sepenuhnya. Sama seperti penyakit usus radang kronik, keradangan disebabkan oleh sistem imun yang hipersensitif. Ini bermaksud bahawa sel-sel pertahanan tubuh sendiri menyerang bukan sahaja patogen tetapi juga sendi tulang belakang.

Kerosakan yang berlaku di sini boleh menyebabkan pemusnahan seni bina ruang tulang belakang dan dengan itu akan menjadi sekatan pergerakan yang luar biasa. Untuk mengatasi kekejangan tulang belakang, tonggak terapi yang paling penting adalah fisioterapi dan fisioterapi. Anti radang ubat penahan sakit seperti ibuprofen atau yang disebut glucocorticoids (kortison) boleh digunakan sebagai ubat dalam serangan akut.

Di samping itu, kajian menunjukkan bahawa biologi seperti adalimumab dapat memberi kesan positif terhadap perkembangan penyakit ini. Dengan mengatur sistem kekebalan tubuh, kemajuan penyakit dapat diperlahankan. Walau bagaimanapun, biologi adalah ubat cadangan dan hanya diresepkan jika terapi dengan fisioterapi dan ubat penahan sakit gagal, juga kerana harga tinggi dan kemungkinan kesan sampingan.

psoriasis, lebih dikenali sebagai psoriasis, adalah penyakit radang yang terutama menyerang kulit, tetapi tidak jarang juga boleh mempengaruhi sendi dan organ dalaman. Perkembangan psoriasis disebabkan oleh banyak faktor yang berbeza, tetapi sistem imun yang hipersensitif juga terlibat dalam proses penyakit. Adalimumab juga digunakan sebagai ubat cadangan biologi untuk psoriasis, jika terapi lini pertama gagal. Dalam kes ini, psoriasis mesti sangat ketara dan disertai dengan tahap penderitaan yang tinggi atau telah mempengaruhi sendi pesakit. Dengan mengatur sistem kekebalan tubuh, adalimumab dapat memberikan pengaruh positif terhadap perkembangan penyakit ini.