halkum

definisi

"Epal Adam" adalah nama untuk bahagian laring di tengah-tengah leher yang sangat menonjol dan senang dirasakan, terutama pada lelaki. Pada kebanyakan lelaki, epal Adam jelas kelihatan di bahagian depan leher dan bergerak ke atas dan ke bawah semasa menelan dan bercakap. Epal Adam adalah penebalan di bahagian depan tiroid yang disebut rawan, tulang rawan terbesar laring.

Bahawa epal Adam lebih ketara pada lelaki berbanding wanita disebabkan oleh perkembangan yang berbeza semasa akil baligh. Di atas semua jantina lelaki hormon menyumbang kepada pembentukan epal Adam. Pembentukan epal Adam semasa akil baligh dikaitkan dengan perubahan suara (perubahan suara).

Ini kerana pita suara terletak di belakang laring dan diliputi oleh epal Adam yang bersudut akut dan tumbuh ke hadapan. Dan kerana lelaki mendapat suara yang lebih mendalam daripada wanita (hingga oktaf lebih rendah), pita suara mereka harus menjadi lebih panjang. Wanita juga mempunyai sebiji epal Adam.

Walau bagaimanapun, pita suara mereka jauh lebih ketara dan hanya setebal sekitar lima hingga enam milimeter. Pada lelaki, laring tumbuh enam hingga tujuh milimeter tambahan kerana peningkatan pengeluaran hormon testosteron. Ini menjadikan rawan kelihatan seperti epal Adam.

Menamakan

Istilah "epal Adam" untuk unjuran laring merujuk kepada kisah alkitabiah mengenai kejatuhan Adam dan Hawa. Digoda oleh ular itu, Hawa yang ingin tahu menggigit buah terlarang dan Adam juga merasakannya. Buah terlarang dari Pohon Ilmu ini biasanya digambarkan dalam seni abad pertengahan sebagai epal.

Menurut kepercayaan yang popular, Adam membuat epal ini tersekat di kerongkongnya sebagai peribahasa hukuman kerana dosanya dan akibatnya lelaki itu kini ditandai selama-lamanya - dengan "epal Adam" di atasnya leher. Hingga abad ke-19, penonjolan laring masih disebut "Pomum adami", yang diterjemahkan bermaksud epal Adam, bahkan dalam perubatan. Pada masa kini istilah Latin "Prominentia laryngea" (penonjolan laring) sering digunakan.

Penjelasan lain untuk nama epal Adam boleh didapati dalam bahasa Ibrani. Perkataan Ibrani kuno untuk tiroid rawan juga perkataan untuk epal. Dan kerana epal Adam hanya dapat dilihat pada lelaki, kata Ibrani Lama untuk "man" telah ditambahkan. Manusia bermaksud "Adam" dalam bahasa Ibrani - ini juga bagaimana istilah epal Adam boleh berasal.

Reka bentuk dan fungsi

Epal Adam adalah bahagian rawan laring. Laring mengasingkan saluran udara dari jalan makanan. Ia melindungi pita suara dan pintu masuk kepada tenggelam.

. injap nafas (epiglotis) menutup tenggelam apabila ditelan, makanan dan minuman hanya dapat melalui esofagus ke dalam perut dan tidak dapat "bernafas masuk" melalui saluran angin dan berakhir di paru-paru secara tidak sengaja. Sekiranya badan asing "dihirup", ini disebut "aspirasi" dan ini boleh menyebabkan banyak komplikasi, seperti sesak nafas dan jangkitan. Dinding depan laring dibentuk oleh rawan tiroid yang disebut.

Pita suara juga melekat pada tulang rawan tiroid. Ini dibuat untuk bergetar oleh arus udara dan dengan demikian memungkinkan pembentukan suara dapat dilakukan. Oleh itu, apabila laring tumbuh ke depan pada lelaki semasa akil baligh dan membentuk epal Adam, pita suara juga bertambah panjang dan ini membawa kepada lipatan vokal.

Oleh kerana panjang pita suara kira-kira dua kali ganda (dari sekitar dua belas milimeter hingga 2.2 sentimeter), suaranya menjadi lebih gelap. Inilah sebabnya mengapa suara orang dewasa terdengar lebih mendalam daripada suara kanak-kanak. Pertumbuhan pita suara tidak seragam, sehingga ada kalanya yang lebih pendek dan yang lain lebih lama.

Itulah sebabnya mengapa pada remaja lelaki, anda kadang-kadang mendengar "bip", melompat-lompat antara suara anak dan lelaki itu, suara "pecah". Epal Adam juga tergolong dalam ciri seksual sekunder. Ini adalah ciri-ciri khusus jantina berdasarkan mana individu boleh diberikan kepada jantina lelaki atau wanita.

Ciri seks sekunder berkembang semasa akil baligh. Mereka menandakan kematangan seksual dan melengkapkan penampilan seksual lelaki atau wanita. Bersama dengan perubahan epal dan suara Adam, badan bertambah rambut dan pertumbuhan janggut juga merupakan sebahagian daripada penampilan lelaki.