Kejang Adam Stokes

Sinonim dalam erti kata yang luas

Penyitaan Morgagni-Adam-Stokes (penyitaan MAS)

Penyitaan Adam-Stokes

Serangan Adam Stokes adalah ketidaksadaran yang disebabkan oleh sementara serangan jantung (asystole) dari mana pesakit terbangun secara spontan.

Sejarah

Penyitaan Adam Stokes diberi nama setelah dua lelaki Ireland Robert Adams dan William Stokes. Walau bagaimanapun, simptomnya telah dijelaskan pada abad ke-18 oleh ahli patologi Itali Giovanni Battista Morgagni.

Punca

Pelbagai penyakit sistem pengaliran pengaliran elektrik di jantung boleh mencetuskan serangan Adam Stokes. Sejak jantung sel otot perlu diregangkan sekerap mungkin untuk mengepam darah sekata, terdapat beberapa perentak jantung kawasan di jantung, dari mana pengujaan disebarkan ke seluruh jantung melalui sel khusus. Sekiranya penghantaran ini disekat atau jika perentak jantung terganggu, jantung tidak dapat atau hanya boleh mengontrak sebahagian dan dengan itu tidak lagi mengepam darah.

Ini membawa kepada berfungsi serangan jantung. Sejak tidak lagi darah dipam ke otak, pesakit kehilangan kesedaran. Terdapat beberapa penyebab gangguan pada sistem pengaliran pengujaan jantung: Dalam kes serangan Adam Stokes, pesakit kembali sadar setelah beberapa waktu, kerana jika perentak jantung sistem gagal, jantung boleh jatuh pada alat pacu jantung yang lebih rendah dan lemah yang mencukupi untuk bekalan darah asas ke badan.

Sekiranya mekanisme kecemasan ini gagal, pesakit tidak akan kembali sedar dan boleh mati kerana kematian jantung yang tiba-tiba. Oleh kerana seseorang yang terjejas tidak merasakan ketidakselesaan atau penyakit sebelum tidak sedarkan diri, tidak jarang mereka jatuh dan akibatnya mengalami kecederaan. - Contohnya, a serangan jantung di kawasan yang penting untuk pengaliran atau penghasilan rangsangan boleh menyebabkan kegagalan yang sepadan. - Terdapat juga peningkatan risiko serangan Adam Stokes dalam kes kalsifikasi vaskular jantung (arteriosclerosis). - Dalam kes yang jarang berlaku, keradangan otot jantung atau overdosis sebanyak tekanan darah atau ubat penurun nadi juga boleh menjadi pencetus.

Gejala

Orang yang terjejas kehilangan kesedaran tanpa pemberitahuan dan bangun sebentar kemudian. Pesakit biasanya tidak mempunyai memori acara (retrograde) amnesiadan mungkin telah mencederakan diri sendiri pada musim gugur.

Diagnosa

Diagnosis kejang Adam Stokes kadang-kadang sukar jika gangguan konduksi jantung tidak konsisten dan dapat disahkan oleh doktor melalui ECG. Sekiranya orang yang terkena sudah mempunyai alat pacu jantung atau implan Defibrilator dengan terbina dalam memori, gangguan dapat dibaca dengan mudah selepas itu. Sekiranya disyaki gangguan kerengsaan, a ECG jangka panjang boleh digunakan untuk merakam peristiwa.