Ketagih dengan Komputer? Bukan saya!

Hobi atau ketagihan yang tidak berbahaya?

Anda mungkin akan bertindak balas dengan marah terhadap komen seperti "Tinggalkan kotak" atau "Anda sudah menjadi penagih. Dengan cara ini, konflik secara beransur-ansur timbul. Jika ini berkembang menjadi lingkaran, contohnya kerana anda ingin melepaskan tekanan berterusan dengan ibu bapa anda atau di sekolah ke dunia maya, anda akan mendapati diri anda dalam ketagihan permainan komputer lebih awal daripada yang anda mahukan. Kerana di dunia maya anda boleh menjadi wira, ia mengesahkan anda dan memberi anda sokongan.

Bagaimana mengenali ketagihan

Ini juga terpakai kepada media sosial, dengan cara - walaupun pakar di sini dibahagikan sama ada ia adalah ketagihan sebenar. Jika anda menghabiskan begitu banyak masa di Instagram, WhatsApp dan sebagainya sehingga anda mengabaikan rakan dan sekolah anda, anda harus sentiasa mengenakan masa tamat secara sukarela selama beberapa hari atau mengehadkan penggunaan anda kepada hanya satu jam sehari. Jika anda tidak boleh berbuat demikian, dapatkan bantuan.

Ketagih - dan sekarang?

Hari ini, terdapat pelbagai perkhidmatan untuk penagih PC di institusi seperti pusat bantuan ketagihan atau klinik khusus. Walau bagaimanapun, langkah pertama dan paling penting daripada ketagihan adalah mengakui bahawa anda mempunyai masalah. Jangan teragak-agak terlalu lama - lagipun, kehidupan sebenar sedang menunggu untuk anda!

Untuk maklumat lanjut dan bantuan, klik di sini:

  • Anda sentiasa boleh menghubungi "Talian Ketagihan & Dadah" di seluruh negara untuk mendapatkan nasihat: 01805 – 31 30 31