Mesin penambah

. penambah terletak di bahagian dalam paha otot dan membawa lutut sendi bersama (penambahan dalam sendi pinggul). Walau bagaimanapun, latihan dari penambah sering dibayangi oleh latihan dengan kaki tekan, kerana banyak atlet menghubungkan M. quadrizeps femoris dengan paha latihan. Di bidang kecergasan, latihan ini lebih kerap digunakan oleh wanita dan cenderung untuk atrofi pada lelaki. "Mereka bertindak sebagai antagonis otot penculik, yang terletak di bahagian luar paha". Pemain bola sepak khususnya harus menggabungkan latihan dengan mesin penambah ke dalam mereka pelan latihan, kerana pelbagai teknik menembak tidak hanya dilakukan oleh paha ekstensor.

Otot terlatih

Selain itu, penambahan dalam sendi pinggul Oleh itu: Mesin penambah juga sesuai untuk latihan otot pom. - Penambah paha panjang (M. adductor longus)

  • Pengekstrak peha pendek (M. adductor brevis)
  • Pengekstrak paha besar (M. adductor magnus)
  • Otot langsing (M. graciles)
  • Otot pektin (M. pectineus). - otot gluteus maximus (M. gluteus maximus)
  • Otot lumbal pinggul (M. iliopsoas)

Di sini anda dapat melihat gambaran keseluruhan otot

  • Otot jahitanMusculus sartorius
  • Otot paha dalamanMusculus broadus medialis
  • Otot langsingMusculus gracilis

Atlet duduk di peranti, kaki dipasang ke titik tekanan peranti.

Otot punggung bawah ditekan ke belakang. Tangan memegang pegangan mesin untuk penstabilan. Pada kedudukan permulaan, panduan mesin penambah menolak paha terpisah.

Dengan mengecutkan otot adduktor, paha secara aktif disatukan dan kemudian perlahan-lahan kembali dalam fasa eksentrik. Jumlah pengulangan bergantung pada tahap prestasi dan matlamat latihan. Pergerakan bertentangan dengan mesin penculik, dan kedua-dua mesin ini harus saling mengikuti di pelan latihan. Seperti yang dapat dilihat dalam rajah, latihan dari penambah boleh dilakukan dalam keadaan berdiri dengan bantuan expander.

Pengubahsuaian

Oleh kerana atlet juga menyelesaikan pergerakan yang tetap dalam satu peranti, variasi hampir tidak mungkin dilakukan. Walau bagaimanapun, latihan penambah dan penculik boleh dilakukan sebagai pertandingan dengan pasangan, di mana seorang atlet cuba menekan paha yang lain dan yang lain cuba untuk mencegahnya. Dengan berbuat demikian, kumpulan otot mengalami tekanan secara statik dan persaingan juga mendorong motivasi.