Ketegangan adduktor

Ketegangan adductor adalah kecederaan pada kumpulan adductor paha otot. Kumpulan adductor terletak di bahagian dalam paha dan terdiri daripada pelbagai otot. Melalui asal dan penyisipan mereka berfungsi untuk membawa kaki lebih dekat dengan badan.

Ketegangan adductor biasanya berlaku kerana pergerakan tersentak secara tiba-tiba ke arah otot yang bertentangan. Sebab biasa untuk ketegangan adductor paha adalah gelinciran bola sepak. Ini menyebabkan sangat kuat penculikan (memimpin kaki jauh dari badan), yang boleh menyebabkan kecederaan pada otot lawan (penambah).

Kumpulan adductor paha dibahagikan kepada tiga kumpulan: kumpulan adduktor dangkal, dalam dan tengah. Semua otot diinervasi oleh saraf obturatorial dan digunakan terutamanya untuk membawa kaki hingga ke batang. Otot berasal terutamanya dari struktur tulang tulang kemaluan (Os pubis) atau ischium (Os ischium).

Mereka terutamanya terletak di permukaan belakang tulang paha (Linea aspera). Hanya otot gracilis yang lebih panjang dan terletak di bawah kepala tibia. Oleh itu ia juga menjalankan fungsinya pada sendi lutut, yang membongkok dan berputar secara dalaman.

Kesakitan sering berlaku pada bahagian tendon pada otot dan di tulang kemaluan wilayah. Sekiranya regangan hanya sedikit ketara, maka kesakitan sering hanya dirasakan dalam keadaan tertekan. Penambahan (mendekatkan kaki) penentangan sangat menyakitkan dan dengan itu berfungsi sebagai petunjuk diagnostik.

Pergerakan ke arah yang bertentangan, iaitu pergerakan peha yang merebak (penculikan), juga sering dikaitkan dengan kesakitan selepas regangan adduktor. Bengkak atau lebam mungkin berlaku di kawasan kumpulan otot yang terjejas. Pada lelaki, ada kemungkinan rasa sakit dapat terjadi sejauh ini buah zakar dalam konteks regangan adduktor.

Sebab untuk ini adalah berdekatan dengan asal-usul otot penambah ke terusan inguinal. Ketegangan adductor dapat menyebabkan pembengkakan di kawasan otot yang cedera, yang dapat memampatkan tisu sekitarnya yang lain. Saraf, yang disebut "saraf genitofemoralis", yang mengalir melalui saluran inguinal ke buah zakarOleh itu, boleh jengkel akibat pembengkakan.

Oleh itu, orang yang terjejas merasa sakit sepanjang saraf dan di kawasan persendiannya. Walau bagaimanapun, ini tidak kerap berlaku. Adalah penting bahawa lelaki yang mengalami kesakitan di buah zakar sekiranya perlu berjumpa doktor untuk mendapatkan penjelasan, sekiranya diagnosis penambah yang ditarik belum dibuat sebelumnya.

Ini penting kerana terdapat banyak sebab yang berbeza sakit pada buah zakar. Pertama dan terpenting adalah sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal. Malah penerangan mengenai punca kemalangan boleh menimbulkan kecurigaan penambah yang ditarik.

Selepas itu otot pangkal paha dan paha diperiksa untuk kesakitan tekanan dan pembengkakan. A lebam juga memberikan bukti kecederaan pada struktur otot. Di samping itu, paha boleh ditambahkan dan dicabut untuk melawan.

Ini sering menyebabkan kesakitan dicetuskan di kawasan paha dalam atau tulang kemaluan wilayah. Sekiranya terdapat kesamaran, ultrasound pemeriksaan (sonografi) dapat membezakan otot yang ditarik daripada a serat otot yang koyak. Pendarahan ke otot juga menunjukkan kecederaan dan dapat dikesan dengan mudah ultrasound.

Dalam kes-kes akut, rawatan awal yang mencukupi harus diberikan secepat mungkin. Ini terdiri daripada apa yang disebut peraturan PECH: Tujuan rawatan ini adalah penyahmenguraikan otot yang cepat dan menghentikan pendarahan yang mungkin berlaku. Selepas itu, terdapat banyak pendekatan terapi yang berbeza.

Perkara pertama yang mereka miliki adalah penurunan tekanan yang ketara dan berhenti dari sukan. Ini bertujuan untuk mencegah kerosakan lebih lanjut pada otot yang cedera dan untuk mencegah perkembangan kronik. Proses penyembuhan dapat ditingkatkan dengan salap anti-radang, ultrasound or electrotherapy.

Setelah otot kembali sembuh, beban berikut harus ditingkatkan dengan perlahan dan berhati-hati agar tidak merosakkan otot lagi. Beban pertama harus dilakukan di bawah bimbingan fisioterapeutik. Dengan cara ini beban dikawal dan kecederaan baru dapat dielakkan.

Adalah sangat penting bahawa sebarang ketegangan atau kesakitan adductor di pangkal paha dapat disembuhkan dengan baik. Sekiranya aduan menjadi kronik, diperlukan sehingga 6 bulan sebelum aktiviti sukan semula dapat disambung semula. Setelah ketegangan adductor sembuh sepenuhnya, sukan ini dapat dilakukan semula tanpa sekatan.

Otot yang ditarik juga boleh berkembang menjadi serat otot yang koyak daripada penambah jika tidak dirawat dengan lembut, yang juga disertai dengan sakit teruk, bengkak dan pendarahan otot. - Jeda (= P), iaitu akhir beban segera. - Penyejukan kawasan yang terjejas dengan ais (= E) atau penyembur penyejuk,

  • Mampatan (= C) kawasan yang cedera oleh pembalut tekanan dan
  • Ketinggian (= H) bahagian ekstrem yang terjejas untuk mengelakkan pembengkakan.

Keputusan sama ada ketegangan adduktor harus dirawat dengan panas atau sejuk dibuat bergantung pada tahap kecederaan. Sekiranya ia adalah ketegangan penambah akut, terapi sejuk ditunjukkan. Langkah pertama harus diambil mengikut Peraturan PECH, iaitu berhenti sejenak, ais, mampatan dan ketinggian.

Untuk terapi sejuk akut, peralatan atau langkah seperti penyembur ais, pek ais atau kompres sejuk sesuai. Selsema membawa kepada pengecutan vaskular, iaitu pengecutan kapal, yang mengakibatkan kurang darah bekalan ke kawasan penambah. Selain itu, infiltrat yang kurang radang dapat melarikan diri ke dalam tisu, sehingga pembengkakan disimpan dalam batas di peringkat akut.

Selsema mesti digunakan selama 24 jam pertama. Selepas itu, terapi haba disyorkan. Sebab untuk ini adalah bahawa panas meningkat darah peredaran.

Akibatnya, bahan tambahan dibekalkan dengan nutrien dan pada masa yang sama produk keradangan dan pemecahan dikeluarkan dengan lebih cepat. Ini mendorong proses penyembuhan yang dipercepat. Di samping itu, panas mempunyai kesan melegakan dan menghilangkan rasa sakit, yang dianggap sangat menyenangkan oleh mereka yang terkena.

Terapi haba juga merupakan bahagian integral dari fisioterapi. Panas boleh digunakan dengan cara yang berbeza, misalnya dengan bantal panas atau lampu panas. Sekiranya strain adduktor, fisioterapi adalah rawatan pilihan selain ukuran akut menurut Peraturan PECH.

Fisioterapi bertujuan untuk mempromosikan regenerasi setelah regangan adduktor. Adalah mustahak pengurangan beban dilakukan terlebih dahulu, supaya penambah perlahan-lahan dapat kembali ke beban normal. Matlamat fisioterapi adalah untuk memastikan bahawa penambah dapat meneruskan prestasi semula.

Untuk mencapainya, fisioterapi menggunakan pelbagai langkah dan pendekatan. Di satu pihak, terapi haba adalah komponen fisioterapi. Terapi haba mempunyai kesan yang melegakan dan melegakan kesakitan dan bermanfaat berkaitan dengan tempoh pemulihan.

Terdapat beberapa varian bagaimana haba dapat digunakan. Bantal haba hanya boleh diletakkan di adductor atau lampu haba boleh diarahkan pada otot yang sesuai. Terapi ultrabunyi, inframerah atau frekuensi tinggi juga dapat dibayangkan.

Bergantung pada tahap distorsi adduktor, haba yang kurang digunakan secara tempatan juga dapat membantu di sauna wap. Sebagai tambahan kepada terapi haba, beberapa ahli fisioterapi mengesyorkan apa yang disebut "teknik pelepasan otot", latihan di mana penambah secara bergantian mula tegang dan kemudian dilonggarkan kembali. Di samping itu, aqua berjoging atau berbasikal di rumah pelatih sesuai untuk perlahan-lahan membawa adduktor kembali ke kekuatan penuh.

Secara amnya, adalah mustahak latihan fisioterapi hanya boleh digunakan sekiranya tidak menyebabkan kesakitan. Jika tidak, kesan positif tindakan fisioterapeutik tidak akan tercapai dan proses penyembuhan yang tertunda dapat diharapkan. Mengetik sebagai langkah terapi ketegangan adduktor mencapai matlamat pengurangan kesakitan dan memenuhi fungsi penstabil dan sokongan.

Mengetik adalah sejenis pembalut berfungsi, yang elastik dan melekat pada satu sisi. Sifat yang paling penting adalah keanjalannya: pita boleh menyebabkannya tendon untuk berehat dengan mengurangkan ketegangan dan daya tarikan pada alat tambah. Ini bertindak sebagai sokongan dalam proses penyembuhan.

Sebagai tambahan kepada kesan penstabilan, pita merangsang metabolisme penambah yang ditarik. Betapa tepatnya pita harus digunakan sekiranya strain adduktor dijelaskan dengan lebih terperinci di bawah: Pertama sekali, adalah penting bahawa kulit di kawasan selangkangan dan penambah tidak berkrim atau berbulu sebelum pita itu digunakan. Untuk memastikan pita itu menempel dengan baik pada kulit, pita juga harus digosok dengan betul.

Tekanan dan haba yang dihasilkan meningkatkan fungsi pelekat. Sebanyak tiga jalur pita dengan panjang yang berbeza diperlukan untuk regangan adduktor. Dalam penculikan kedudukan, kaki di sebelah yang sesuai harus sedikit merebak, pita pertama dan terpanjang kini digunakan.

Untuk tujuan ini, jalur pita tersekat dari lutut di sepanjang bahagian dalam paha ke pangkal paha ke arah tulang kemaluan di bawah sedikit ketegangan. Jalur pita kedua juga dipasang hampir sejajar di bawah sedikit ketegangan. Oleh kerana ia lebih pendek daripada yang pertama, ia bermula pada titik umum di kawasan pangkal paha, tetapi berakhir pada tahap tengah pita pertama beberapa sentimeter terpisah dari arah depan paha.

Pita ketiga yang lebih pendek digunakan mengikut prinsip yang sama. Oleh itu, perjalanan ketiga-tiga jalur pita harus meniru penambah koyak. Pita ini digunakan secara optimum sekurang-kurangnya satu minggu. Secara umum, pesakit dapat merekam dirinya sendiri selama mereka mempunyai "pengetahuan" yang sesuai. Jika tidak, lebih baik menyerahkan pita tambahan dari penarik yang ditarik kepada pakar supaya ia benar-benar memenuhi tujuannya dan mempunyai pengaruh positif terhadap proses penyembuhan.