Adductors

Penambah berfungsi untuk mendekatkan bahagian badan dengan badan (penambahan= untuk memimpin, lat. adducere = untuk memimpin, menarik). Adductor tergolong dalam kumpulan otot rangka.

Antagonis mereka adalah penculik, yang menarik bahagian badan dari bagasi. Penambah dari paha terbahagi kepada tiga lapisan. Kumpulan penambah dangkal, tengah dan dalam.

Semua adduktor diinervasi oleh saraf obturator, kecuali otot pektin dan magnus adduktor, yang juga menerima serat dari femoral dan sciatic saraf. Sebagai tambahan kepada penambah paha, terdapat juga adductor di kaki dan di tangan. Kumpulan penambah dangkal pada paha terdiri daripada

  • Pectineus otot berasal dari pecten ossis pubis (penonjolan tulang tulang kemaluandan melekat pada linea pectinea dari paha tulang (femur).

Ia digunakan untuk penambahan dari paha. Ia juga boleh memutar dan membengkokkan paha secara luaran. - Otot addusor longus berasal dari bahagian atas tulang kemaluan (ramus superior des Os pubis) dan memanjang ke bahagian tengah linea aspera femur.

Ini terletak di bahagian tengah belakang tulang paha. Otot ini juga digunakan untuk penambahan dan juga membengkokkan paha di sendi pinggul. - Otot gracilis berasal dari bahagian bawah tulang kemaluan (ramus inferior des Os pubis) dan pada simfisis.

Ia meluas ke tibia dan bermula di sana di bawah kepala tibia bersama dengan otot sartorius dan semitendinosus. Oleh kerana otot gracilis memanjang di bahagian pinggul dan sendi lutut, ia adalah satu-satunya otot bersendi dua pada keseluruhan kumpulan adduktor. Di dalam sendi pinggul ia menyebabkan lenturan dan penambahan, di sendi lutut ia terlibat dalam putaran dalaman dan lenturan.

Hanya otot adductor brevis yang tergolong dalam kumpulan adductor tengah. Seperti otot gracilis, ia berasal dari bahagian bawah tulang kemaluan (ramus inferior des Os pubis) dan melekat pada bahagian tengah linea aspera femur (labium mediale dari linea aspera femur). Ini juga berfungsi untuk penambahan dan menyumbang sebahagian kecil pada fleksi dan putaran luaran dalam sendi pinggul.

Kumpulan adduktor dalam terdiri daripada otot adductor besar (magnus) dan kecil (minimus):

  • Otot magnus adductor berasal dari tuberosity ischial (tuber ischiadicum) dan bahagian yang lebih kecil dari ischium (ramus ossis ischii). Ia bermula di bahagian tengah linea aspera di bahagian belakang tulang paha (labrum mediale dari linea aspera femur). Sebahagian besar otot ini melekat pada epicondylus medialis paha.

Ini dianggap sebagai penambah kuat dari keseluruhan kumpulan penambah. Ia juga meregangkan paha pada sendi pinggul. Selain itu, serat otot yang dekat dengan sendi pinggul (proksimal) dapat memutarkan paha ke arah luar, sementara serat otot yang jauh dari pinggul (distal) memutar paha ke dalam.

  • Minimus adductor otot dianggap sebagai perpecahan otot adductor yang besar. Oleh itu, ia mempunyai asal dan ikatan yang sama dengan otot magnus adduktor. Fungsinya terdiri dalam penambahan dan putaran luaran paha pada sendi pinggul.

Halusis penambah otot terdiri daripada dua kepala otot yang mempunyai asal yang berbeza. Caput melintang berasal dari kapsul sendi dari ke-3 - ke-5 sendi metatarsophalangeal, caput serong berasal dari tulang kuboid (Os cuboideum), tulang sphenoid luar (Os cuneiform lateral) dan ke-2 - ke-4 metatarsal tulang. Pangkalan umum terdapat di pangkal jari kaki.

Oleh itu, jari kaki ditambah, iaitu dibawa ke jari kaki kedua. Pemeliharaan otot ini berlaku melalui saraf lateral plantar. Otot adduktor pollicis serupa strukturnya dengan adductor kaki.

Otot ini juga terdiri daripada dua kepala otot. Obliquum caput berasal dari kepala tulang (Os capitatum), caput transversum berasal dari tulang metacarpal ke-3 (Os metacarpale III). Kedua-dua kepala bermula di bahagian tengah tulang sesamoid.

Melalui ini otot membawa kepada penambahan ibu jari. Ini juga penting bagi gerakan pembangkang di sendi pelana ibu jari. Di sini ibu jari digerakkan ke telapak tangan.