ADHD dan keluarga

Sindrom Hyperactivity Deficit Perhatian, Fidgety Phil Syndrome, Psychoorganic Syndrome (POS), Hyperactivity Syndrome, Hyperkinetic Syndrome (HKS), Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD, Perhatian - Kekurangan - Hiperaktif - Gangguan (ADHD), minimum otak sindrom, gangguan tingkah laku dengan perhatian dan gangguan tumpuan, Fidgety Phil, ADHD. Penyenaraian pelbagai bidang gejala ADHD menjelaskan bahawa akibat yang dihasilkan juga membebankan keluarga anak ADHD. Tanpa keluarga, yang juga memberikan sokongan penting untuk terapi, ADHD anak tidak berdaya dalam menghadapi masalahnya.

Dalam hal ini, ahli keluarga dan terutama ibu bapa diminta untuk menunjukkan ketabahan. Sama sekali tidak cukup untuk diagnosis berdasarkan keputusan "ADHD". Walaupun masalahnya akan mempunyai nama dan banyak perkara mungkin lebih mudah difahami dan ditafsirkan, diagnosis adalah permulaan terapi yang panjang.

Selepas diagnosis, pertama sekali diperlukan untuk mengumpulkan semua maklumat dan merancang terapi individu mengikut masalah, kebolehan dan kemahiran anak. Dalam terminologi teknikal, terapi khusus ADHD disebut sebagai individu dan multimodal, yang menunjukkan bahawa terapi mesti dijumpai yang disesuaikan dengan anak dan menggabungkan bidang terapi yang berbeza. Jarang atau tidak pernah terapi ADHD dapat dilakukan secara sepihak, jadi dengan terapi ubat sahaja, contohnya, hanya syarat asas yang dapat dibuat yang membolehkan anak bekerja bersama dalam bidang gejala yang lain. Asas keadaan untuk kejayaan bentuk terapi tertentu adalah bahawa terdapat hubungan kepercayaan antara anak dan ahli terapi / doktor serta antara ibu bapa dan ahli terapi / doktor. Hanya dengan cara ini dapat dijamin bahawa kandungan asas dan yang baru dipelajari tidak hanya dipelajari semasa terapi, tetapi juga harus diteruskan dan dipraktikkan di rumah.

Pengumpulan keluarga

Mengapa kes ADHD lebih kerap berlaku dalam beberapa kes dapat dijawab secara spontan dengan dua hipotesis. Hari ini kita tahu bahawa gejala ADHD disebabkan oleh fungsi yang berubah-ubah otak dan bahawa ketidakseimbangan zat utusan akhirnya boleh dipertanggungjawabkan atas berlakunya pelbagai gejala. Oleh itu, simptomologi ADHD bukan sahaja berdasarkan pendidikan.

Walau bagaimanapun, juga diketahui bahawa, terutama dalam kes ADHD, gaya pendidikan yang tidak konsisten dan tidak konsisten dapat memperburuk masalah dan memperburuk gejala. Inilah salah satu sebab mengapa pendidikan memainkan peranan penting dalam terapi. - ADHS diwarisi

 • Gaya pendidikan yang tidak konsisten bertanggungjawab terhadap berlakunya masalah.

Adalah penting bahawa ibu bapa belajar bagaimana menangani masalah yang dilemparkan kepada mereka dalam kehidupan seharian dengan tingkah laku anak. Ibu bapa semestinya telah memikirkan aspek-aspek berikut sebelum perbincangan dengan doktor, ahli terapi atau kaunseling pendidikan pusat dan mengambil pandangan kritis terhadap keadaan: Tingkah laku anak harus diperhatikan secara konsisten dalam jangka masa sekurang-kurangnya enam bulan sebelum diagnosis dibuat. Ciri-ciri yang jelas juga harus diperhatikan dalam beberapa bidang kehidupan.

Sekiranya ini berlaku, penilaian peribadi mengenai keadaan dan analisis semua faktor yang mencetuskan tekanan akan dilakukan terlebih dahulu. Bekerjasama dengan pusat kaunseling, doktor atau psikologi kanak-kanak dan belia, dan lain-lain, langkah diagnostik pertama kemudian boleh dimulakan, di mana langkah-langkah terapeutik kemudian dapat didasarkan. Perkara ini harus selalu diambil kira dalam konteks terapi individu:

 • Ibu bapa bertanggungjawab terutamanya untuk kejayaan langkah-langkah terapi.
 • Peraturan yang ditetapkan dalam kerangka terapi juga harus dipertimbangkan dan dilaksanakan dalam lingkungan keluarga. - Peraturan mesti digubal dengan jelas dan difahami. Ini juga merangkumi dengan jelas menentukan apa yang berlaku sekiranya berlaku ketidakpatuhan.

Walau bagaimanapun, pujian dalam hal pematuhan sama pentingnya. Oleh itu, perkara berikut berlaku:

 • Puji anak anda seboleh-bolehnya dan berlaku dengan jujur. - Cuba libatkan semua orang yang terlibat dalam didikan dalam konsep pendidikan holistik.

Tidak ada yang lebih menghalangi daripada gaya asuhan yang tidak konsisten

 • Situasi manakah dalam kehidupan seharian yang menunjukkan tingkah laku anak yang tidak diingini? - Perkara apa yang saya rasa positif terhadap anak saya? - Peraturan?

Adakah terdapat peraturan yang jelas di rumah? Adakah saya memastikan bahawa mereka diikuti secara konsisten? Terapi - tidak kira seberapa individualisnya - tidak dapat menegaskan dirinya secara automatik dalam semua bidang kehidupan anak.

Sebagai tambahan kepada amalan sebenar kaedah terapi dalam pendidikan kuratif atau psikoterapi bidang, adalah penting untuk menyatukan dan mendalami semua yang telah dipelajari di persekitaran rumah. Ini bermaksud bahawa ahli terapi membincangkan langkah-langkah terapi dengan ibu bapa, yang kemudian dilakukan bersama-sama dengan anak-anak semasa terapi, tetapi juga mesti diterapkan dan diperdalam di rumah. Bagi ibu bapa, sokongan ini di persekitaran rumah tidak selalu mudah, selain banyak situasi tertekan yang timbul daripada tingkah laku ADHD yang biasa.

Dalam banyak kes, timbul perasaan bahawa mereka tidak pernah melakukan cukup, bahkan mungkin bertindak salah dan, terutama ketika adik-beradik lain tinggal di rumah tangga, perasaan tetap bahawa mereka tidak dapat berlaku adil kepada semua anak dengan cara yang sama. Sekiranya anda mempunyai perasaan bahawa anda tidak lagi dapat mengatasi masalah itu sendiri, anda harus mendapatkan nasihat dan pertolongan profesional. Ini mungkin bermaksud, sebagai contoh, bahawa anda sendiri mengajar ahli terapi dan / atau meminta pertolongan diri anda, sama ada dengan menghubungi pusat kaunseling keluarga atau dengan berjumpa dengan ahli terapi.

Kenyataan bahawa anda sendiri merasa memerlukan bantuan tidak boleh menakutkan anda. Jujurlah pada diri sendiri, ini adalah satu-satunya cara anda, anak ADHD dan keluarga anda mempunyai peluang! Pertama, tidak ada peraturan lain untuk membesarkan anak ADHD daripada membesarkan anak tanpa ADHD.

Yang penting adalah contohnya: Perlu diketahui juga aspek-aspek yang disenaraikan di bawah ini, yang tidak hanya dianggap masuk akal dan bermanfaat dalam membesarkan anak ADHD. Ia ditulis dari sudut pandang kanak-kanak dan harus membuat anda memikirkannya:

 • Bukan semua yang saya mahukan, saya mesti dapat. Kadang-kadang saya hanya menguji sejauh mana saya boleh pergi.

Tunaikan hasrat saya apabila saya memperolehnya! - Beri saya arahan yang jelas dan difahami. Kemudian saya tahu di mana saya berdiri.

 • Jangan tidak menentu. Apa yang anda katakan sekali tidak hanya berlaku dalam keadaan ini. - Setuju.

Sekiranya seseorang melarang saya melakukan sesuatu yang yang lain membenarkan saya lakukan, maka saya tidak lagi tahu di mana saya berdiri. Percayalah: Suatu hari saya akan memanfaatkannya dengan baik! - Biarkan saya melakukan semua yang saya boleh lakukan sendiri.

Jangan bantu saya dengan perkara yang boleh dilakukan oleh bayi sendirian. - Anda tidak perlu menghiburkan saya dengan setiap kesakitan kecil seperti drama besar. Percayalah, akhirnya saya akan menjadikan setiap perkara kecil menjadi masalah.

 • Saya suka pujian. Tetapi jangan keterlaluan. Anda mesti bermaksud.
 • Anda juga boleh mengkritik saya secara objektif. Beri saya arahan bagaimana saya dapat melakukannya dengan lebih baik. Saya tidak akan kacau.

Ini tidak akan memberi kebaikan kepada kita berdua. - Cuba jawab soalan saya. - Terangkan perkara yang tidak semestinya saya fahami.

 • Manfaatkan masa yang ada untuk saya. Main permainan yang bagus dengan saya atau baca cerita hebat saya. Kemudian lakukan perkara dengan saya yang tidak dapat saya lakukan sendiri atau perkara yang paling saya gemari dengan anda.
 • Akui kesilapan dan bantu saya (secara tidak langsung) untuk keluar dari kekacauan. - Saya boleh meminta maaf kepada anda atas kesalahan saya. Sekiranya tidak, saya mesti belajar.

Bolehkah anda juga meminta maaf kepada saya ketika anda tidak bertindak begitu hebat? - Jangan menjadi "kepala cikgu ”. Terangkan perkara dengan betul, tetapi dengan cara yang saya memahaminya.

Jangan katakan perkara seperti, "Saya langsung tahu ..." ... bersederhana. - Jangan biarkan saya panik. Kemudian pergi, jangan bertindak balas terhadapnya….

Sekiranya saya bertindak balas, saya pasti akan menyedari bahawa tingkah laku saya benar-benar tidak betul (walaupun saya benci mengakuinya). - Penggubalan peraturan yang jelas. - Mematuhi peraturan ini dengan semua akibat dan kesan yang jelas.

 • Pujian - setiap kali masuk akal (tidak ada pujian berlebihan, pujian tidak terlalu jarang)
 • Suka bahawa seorang kanak-kanak masih dapat merasakannya walaupun dalam situasi krisis, misalnya dengan berusaha untuk tidak menjadi diri sendiri yang tidak adil. - Berhati-hatilah, dengan selalu membuka telinga untuk masalah dan kebimbangan anak. - Masa - untuk ini anda tidak perlu tersedia sepanjang masa. Belajar menggunakan masa yang anda habiskan dengan anak anda dengan berkesan dan bijak.