ADHD dalam Dewasa: Gejala, Diagnosis

Penerangan ringkas

  • Gejala: Kesukaran dengan organisasi dan perancangan, gangguan defisit perhatian dan impulsif.
  • Diagnosis: Temu bual komprehensif dan pengecualian penyakit organik atau mental lain.
  • Terapi: Psikoterapi dan ubat

Gejala ADHD pada orang dewasa

Kegelisahan dalaman, kealpaan dan rasa berselerak menjadi perhatian pada orang dewasa dengan ADD dan ADHD... Walau bagaimanapun, gejala seperti tingkah laku impulsif dan tindakan ruam masih wujud.

Terlalu jarang tanda-tanda ini diiktiraf sebagai gejala ADHD pada orang dewasa. Biasanya, individu yang terjejas telah menunjukkan tingkah laku ini sekian lama sehingga mereka dianggap sebagai sebahagian daripada personaliti mereka.

Kesukaran organisasi

ADHD pada orang dewasa sering menunjukkan dirinya dengan tingkah laku yang boleh kelihatan mengasingkan dan cuai kepada persekitaran. Kurang ketekunan serta kelewatan dan ketidakkemasan sering dianggap sebagai masalah oleh orang sekeliling.

Gangguan Defisit Perhatian

Gangguan defisit perhatian boleh membawa akibat yang meluas. Sebagai contoh, kehilangan pekerjaan adalah akibat biasa ADHD atau ADD pada orang dewasa. Orang dewasa ADHD juga mempunyai peningkatan risiko kemalangan disebabkan oleh keupayaan mereka yang lemah untuk menumpukan perhatian.

Impulsif

Orang dewasa dengan ADHD sering bertindak secara impulsif. Mereka membuat keputusan secara spontan berdasarkan usus mereka. Mood mereka juga boleh berubah dengan cepat.

Impulsif mereka juga boleh menjadikan orang dewasa dengan ADHD berbahaya dalam lalu lintas (serta keupayaan berkurangan untuk menumpukan perhatian yang disebutkan di atas).

Tekanan rendah dan toleransi kekecewaan

Jika perkara tidak berjalan seperti yang diharapkan, mereka sering sangat kecewa. Ini menunjukkan dirinya dalam kerengsaan dan kemarahan. Tekanan rendah dan toleransi kekecewaan menjadikan kedua-dua kehidupan profesional dan sosial lebih sukar. Kadang-kadang penghidap malah akan berbohong untuk melarikan diri daripada situasi yang tidak menyenangkan.

Hiperaktif

Gejala yang masih sering berlaku pada masa dewasa ialah keinginan yang kuat untuk bercakap dan mengganggu (jatuh ke dalam kata-kata).

Sisi positif ADHD

Faktor penentu ialah orang yang berkenaan berminat dengan kerja mereka. Jika mereka menikmati kerja mereka, mereka akan komited sepenuhnya dan bermotivasi tinggi. Prestasi mereka kemudiannya boleh melebihi purata.

Penyakit bersamaan ADHD

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa penghidap ADHD yang tidak dirawat sering beralih kepada bahan ketagihan. Dengan mengambil ganja, alkohol atau nikotin, mereka cuba menjadi lebih tenang atau meningkatkan prestasi mereka. Dalam erti kata lain, mereka menggunakan ubat-ubatan untuk ubat sendiri. Jika ketagihan dadah telah berkembang, ia mesti dirawat sebelum terapi ADHD sebenar bermula.

Gejala ADHD pada wanita

ADHD dalam perkongsian

ADHD juga boleh menjadi beban untuk perkongsian. Orang yang terjejas sering tidak difahami dalam kehidupan seharian atau tingkah lakunya disalah tafsir. Ini membawa kepada keraguan diri, yang boleh menyebabkan masalah dalam hubungan. Di samping itu, mereka yang terjejas sering menjadi bergantung kepada pasangan mereka kerana pengecualian yang mereka alami.

ADHD pada orang dewasa: Peperiksaan dan diagnosis

Apabila mendiagnosis ADHD pada orang dewasa, pakar psikiatri atau psikoterapi biasanya berpandukan kriteria diagnostik untuk ADHD pada zaman kanak-kanak dan remaja.

Untuk pemeriksaan, doktor atau ahli psikologi menjalankan temu bual terperinci dengan orang yang terjejas. Dengan bertanya soalan khusus, pakar boleh menentukan tanda yang menunjukkan ADHD dan sama ada gangguan mental lain hadir. Untuk dapat menolak sebab lain, seperti gangguan tiroid atau gangguan tidur, doktor juga melakukan pemeriksaan fizikal.

ADHD pada orang dewasa: Terapi

Psikoterapi

Mengikut pengetahuan semasa, ADHD tidak boleh diubati. Kadangkala, bagaimanapun, kemerosotan sebahagiannya hilang selama bertahun-tahun. Sesetengah orang yang terjejas juga membangunkan strategi mengatasi yang mereka boleh berjaya menguasai kehidupan seharian dan bekerja. Khususnya, kesukaran dengan organisasi kerja dan komunikasi profesional dan peribadi boleh dirawat dengan baik dengan terapi tingkah laku.

Ubat

Untuk simptom yang ketara pada orang dewasa, doktor kadangkala menetapkan ubat untuk ADHD. Seperti kanak-kanak, dua bahan aktif yang berbeza (methylphenidate dan atomoxetine) tersedia untuk orang dewasa. Mereka tidak menyembuhkan gangguan, tetapi membantu meningkatkan kualiti hidup.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai ubat ADHD dalam artikel ADHD kami.