ADHD: Gejala, Punca, Terapi

ADHD: Gambaran keseluruhan ringkas

 • Gejala: Defisit perhatian dan tumpuan, hiperaktif (kegelisahan yang ketara) dan impulsif. Bergantung pada keterukan, juga mimpi.
 • Punca dan faktor risiko: Mungkin kebanyakannya genetik, tetapi pengaruh persekitaran yang tidak menguntungkan sebagai pencetus.
 • Terapi: Terapi tingkah laku, mungkin digabungkan dengan ubat (cth. methylphenidate, atomoxetine). Latihan ibu bapa.
 • Kesan ADHD: Kesukaran pembelajaran atau pekerjaan, masalah tingkah laku, masalah dalam berurusan dengan orang lain.
 • Prognosis: Selalunya berterusan sehingga dewasa sebagai "ADHD" (seperti penurunan hiperaktif). Jika tidak dirawat, akibat yang serius untuk kehidupan profesional dan peribadi mengancam.

ADHD: Gejala

Menurut definisi ADHD, gangguan ini dikaitkan dengan gejala utama berikut:

 • defisit perhatian dan tumpuan
 • impulsif yang ketara
 • kegelisahan yang melampau (hiperaktif)

Gejala ADHD - Tiga subkumpulan

Gejala ADHD boleh berbeza dalam keterukan. Juga, tidak semua tanda selalu muncul dalam satu pesakit. Secara keseluruhan, terdapat tiga subkumpulan ADHD:

 • kebanyakannya jenis hiperaktif-impulsif: "gelisah".
 • Jenis campuran: gangguan perhatian dan hiperaktif

Dalam kes ADHD yang melampau, masalah jarak/kedekatan boleh timbul. Ini bermakna individu yang terjejas tidak dapat mencapai keseimbangan yang sesuai antara jarak dan kedekatan dengan persekitaran mereka.

Sama ada orang yang terjejas adalah terlalu jauh, menarik diri, sering bercakap dengan kuat dan dalam lonjakan mental.

Sehubungan itu, individu yang terjejas mungkin kelihatan tidak berperasaan atau terlalu sensitif kepada orang luar.

Gejala ADHD mengikut kumpulan umur

ADHD dianggap sebagai gangguan kongenital yang menjadi jelas sebelum umur enam tahun. Ia sering berterusan sepanjang hayat. Walau bagaimanapun, gejala ADHD nyata berbeza pada bayi, kanak-kanak, remaja dan dewasa.

Tanda-tanda awal pada bayi

Bayi yang mengalami gangguan peraturan sering menangis dan lama, kurang tidur dan kadangkala sukar untuk diberi makan. Mereka juga sangat gelisah dan sering kelihatan buruk baran. Sesetengah bayi yang mengalami ADHD di kemudian hari menolak sentuhan fizikal.

Walau bagaimanapun, tingkah laku sedemikian boleh mempunyai punca yang sama sekali berbeza. Hanya kira-kira satu pertiga daripada bayi yang menunjukkan tingkah laku sedemikian kemudiannya didiagnosis dengan ADHD.

Gejala ADHD pada peringkat awal

Masalah sosial: ADHD sering membebankan kanak-kanak dan ibu bapanya dalam ukuran yang sama. Kanak-kanak yang terjejas sukar untuk berkawan kerana tingkah laku mereka yang mengganggu. Mereka menghadapi masalah untuk berkawan dengan kanak-kanak lain.

Fasa defiant yang disebut: Fasa defiant juga lebih teruk pada kanak-kanak ADHD berbanding kanak-kanak lain. Mereka yang terjejas sering menyerbu ke tengah-tengah perbualan. Ada juga yang mencuba kesabaran ibu bapa mereka dengan sentiasa membuat bising.

Pemerolehan bahasa yang mudah dilihat: Pemerolehan bahasa pada kanak-kanak kecil dengan ADHD sama ada awal atau tertangguh.

Gejala ADHD pada usia sekolah rendah.

Gejala ADHD yang paling biasa pada usia ini termasuk:

 • toleransi kekecewaan yang rendah dan tantrum apabila perkara tidak sesuai
 • Ekspresi muka dan gerak isyarat yang tidak sesuai
 • Bercakap berlebihan dan mengganggu orang lain
 • kekok dan kerap berlaku kemalangan semasa bermain
 • kurang keyakinan diri
 • mungkin mengalami kesukaran untuk mengikuti peraturan (di sekolah, kanak-kanak yang terjejas oleh itu sering dianggap sebagai "pembuat masalah" dan "sukan yang merosakkan")
 • Mudah terganggu
 • disleksia atau diskalkulia
 • selalunya tulisan yang tidak boleh dibaca dan tingkah laku organisasi yang huru-hara

Kesemua simptom ini sering menjadikan kanak-kanak sekolah rendah dengan ADHD orang luar.

Bagi guru, tanda ADHD seperti mengganggu kelas dan menjadi sangat mengganggu adalah mencabar. Tidak setiap kanak-kanak yang terjejas gelisah sepanjang masa, tetapi semua kanak-kanak dengan ADHD adalah luar biasa.

Gejala ADHD pada masa remaja

Di samping itu, remaja ADHD cenderung terlibat dalam tingkah laku berisiko dan sering tertarik kepada kumpulan sosial yang terpinggir. Alkohol dan dadah sering memainkan peranan. Ramai yang mengalami rasa rendah diri, dan ada yang mengalami kebimbangan yang teruk dan juga kemurungan.

Walau bagaimanapun, terdapat juga remaja yang gejalanya bertambah baik - kegelisahan dan impulsif berkurangan.

Gejala ADHD pada orang dewasa

Tumpuan kini biasanya pada keterpurukan, kealpaan atau tidak teratur. Gejala seperti tingkah laku impulsif dan tindakan terburu-buru juga masih ada.

Masalahnya ialah ADHD sering tidak diiktiraf pada masa dewasa. Gejala-gejala itu telah wujud sekian lama sehingga ia dianggap sebagai sebahagian daripada keperibadian.

Selalunya, penyakit mental tambahan berkembang, seperti kemurungan, gangguan kecemasan, penyalahgunaan bahan atau ketagihan.

Jika mereka berjaya mengawal dan menggunakan banyak idea yang tipikal ADHD, bagaimanapun, orang dewasa dengan ADHD juga boleh menjadi sangat berjaya dalam hidup.

Untuk maklumat lanjut tentang ADHD pada masa dewasa, lihat teks ADHD Dewasa.

Gejala positif: ADHD juga boleh mempunyai kelebihan

Mereka juga mempunyai akses yang baik kepada perasaan mereka dan dianggap sangat membantu. Rasa keadilan mereka juga kuat.

Walaupun terdapat banyak kesukaran yang dihadapi oleh penghidap ADHD akibat gejala mereka, mereka sering mencari cara yang menakjubkan untuk mengatasinya.

Perbezaan ADHD - ADHD

Kanak-kanak ADS kurang ketara berbanding rakan sebaya mereka yang hiperaktif. Oleh itu gangguan itu sering tidak dikenali pada mereka. Walau bagaimanapun, mereka juga menghadapi kesukaran yang besar di sekolah. Di samping itu, mereka sangat sensitif dan mudah tersinggung.

ADHD dan autisme

ADHD: Punca dan faktor risiko

Ia masih belum jelas mengapa sesetengah kanak-kanak mengalami ADHD. Apa yang pasti ialah susunan genetik mempunyai pengaruh yang besar. Selain itu, komplikasi kehamilan dan kelahiran serta faktor persekitaran boleh memainkan peranan.

Mekanisme penentu dalam perkembangan ADHD adalah perubahan otak-organik. Dengan kecenderungan genetik yang sepadan, faktor persekitaran kemudiannya boleh menjadi pencetus untuk ADHD.

Punca genetik

Penyelidik percaya bahawa gen memainkan peranan 70 peratus dalam perkembangan ADHD. Dalam banyak kes, ibu bapa, adik-beradik atau saudara-mara lain juga mengalami ADHD.

Risiko untuk ADHD meningkat dengan ketara, terutamanya untuk kanak-kanak lelaki, jika salah seorang ibu bapa mengalami gangguan itu.

Gangguan isyarat di kepala

Bahagian otak ini bertanggungjawab untuk perhatian, pelaksanaan dan perancangan, tumpuan dan persepsi. Dalam ADHD, kepekatan neurotransmitter khas, yang diperlukan untuk komunikasi sel saraf, adalah terlalu rendah di kawasan otak ini.

Ini termasuk serotonin, yang mengawal kawalan impuls, dan norepinephrine dan dopamin, yang penting untuk perhatian, pemanduan dan motivasi.

Penapis tiada

Dalam kanak-kanak ADHD/ADS, otak tidak cukup menapis maklumat yang tidak penting. Otak mereka yang terjejas kemudiannya berhadapan dengan terlalu banyak rangsangan berbeza pada masa yang sama dan dengan itu terharu.

Akibatnya, mereka yang terjejas sukar untuk menumpukan perhatian. Banjir maklumat yang tidak ditapis membuatkan mereka resah dan tegang. Jika guru menunjukkan sesuatu di papan tulis, kanak-kanak itu sudah terganggu dengan bunyi rakan sekelasnya.

Pengaruh persekitaran

Toksin persekitaran dan alahan makanan juga disyaki menyumbang kepada ADHD dan ADD. Alkohol dan dadah semasa mengandung, serta kekurangan oksigen semasa kelahiran, kelahiran pramatang, dan berat lahir rendah juga meningkatkan risiko kanak-kanak mendapat ADHD.

Keadaan luaran di mana kanak-kanak membesar boleh menjejaskan perjalanan gangguan itu. Contoh keadaan buruk termasuk.

 • penginapan di rumah
 • keadaan hidup yang sempit
 • pertengkaran ibu bapa yang berterusan
 • keluarga yang tidak lengkap, iaitu membesar dengan hanya seorang ibu bapa atau tanpa ibu bapa langsung
 • penyakit mental ibu bapa
 • tingkah laku keibubapaan negatif ibu bapa terutamanya ibu
 • bunyi bising
 • hilang atau tidak struktur telus
 • kekurangan latihan
 • tekanan masa
 • penggunaan media yang tinggi

ADHD: Terapi

Blok binaan berikut pada asasnya penting untuk rawatan ADHD yang berjaya pada kanak-kanak:

 • Pendidikan dan kaunseling ibu bapa, kanak-kanak/remaja dan pendidik atau guru kelas
 • Kerjasama dengan pendidik dan guru (tadika, sekolah)
 • Latihan ibu bapa, penglibatan keluarga (termasuk terapi keluarga) untuk mengurangkan gejala dalam persekitaran keluarga
 • Ubat (biasanya amfetamin seperti methylphenidate) untuk mengurangkan gejala di sekolah, tadika, keluarga atau tetapan lain

Gabungan ubat, terapi tingkah laku, dan latihan ibu bapa telah terbukti sangat berkesan. Walau bagaimanapun, komponen mana yang digunakan atau digabungkan dalam kes individu bergantung pada umur kanak-kanak dan keterukan ADHD.

Terapi ADHD bergantung pada umur

Terapi pada usia prasekolah

Dalam usia prasekolah, tumpuan utama adalah pada latihan ibu bapa serta untuk memaklumkan persekitaran tentang gangguan itu. Terapi kognitif masih belum boleh dilakukan pada usia ini.

Pakar memberi amaran terhadap merawat kanak-kanak prasekolah dengan ubat ADHD. Terdapat sedikit pengalaman setakat ini dengan penggunaan methylphenidate pada kanak-kanak di bawah umur enam tahun. Tidak jelas bagaimana ubat-ubatan seperti methylphenidate mempengaruhi perkembangan kanak-kanak. Sesetengah pakar bimbang bahawa ubat ADHD boleh menjejaskan perkembangan otak.

Terapi pada usia sekolah dan remaja

Langkah pertama yang penting ialah apa yang dipanggil latihan pengajaran kendiri. Kanak-kanak memberi diri mereka langkah seterusnya dalam arahan kendiri.

Moto "Bertindak dahulu, kemudian berfikir" oleh itu diterbalikkan kepada "Fikir dahulu, kemudian bertindak. Keupayaan untuk memberi arahan konkrit kepada diri sendiri menguatkan kawalan diri dan membantu untuk memikirkan semula tingkah laku sendiri.

Arahan kendiri untuk rawatan ADHD boleh dipelajari dalam lima langkah:

 1. Kanak-kanak bertindak mengikut arahan yang baru didengar daripada guru (kawalan tingkah laku luaran).
 2. Kanak-kanak mengarahkan tingkah lakunya dengan arahan sendiri dengan bercakap dengan kuat (arahan diri secara terang-terangan).
 3. Kanak-kanak membisikkan arahan diri (arahan diri tersembunyi).
 4. Kanak-kanak itu diajar untuk mengarah kendiri dengan berlatih arahan kendiri yang telah dihayati (arahan kendiri rahsia).

Terapi tingkah laku untuk ADHD

Terapi tingkah laku melibatkan bekerja dengan kanak-kanak, ibu bapa mereka dan juga sekolah. Kanak-kanak belajar menyusun kehidupan seharian mereka dan mengawal tingkah laku mereka dengan lebih baik. Dalam banyak kes, adalah masuk akal untuk pembantu profesional untuk menyokong anak-anak untuk beberapa waktu di sekolah juga.

Latihan ibu bapa untuk ADHD

Bahagian penting terapi ADHD ialah latihan ibu bapa. Untuk menyokong anak mereka dengan lebih baik, ibu bapa mempelajari gaya keibubapaan yang konsisten tetapi penuh kasih sayang. Ini termasuk:

menyediakan struktur yang jelas, menyatakan diri mereka dengan jelas

membawa tingkah laku sendiri selaras dengan arahan

mengelakkan gangguan daripada tugasan yang sedang dijalankan

memberi maklum balas sama ada mereka mendapati tingkah laku kanak-kanak itu positif atau negatif

Ramai ibu bapa juga mendapatkan bantuan daripada inisiatif ibu bapa. Pertukaran dengan orang lain membantu mereka keluar dari pengasingan dan boleh mengurangkan kemungkinan perasaan bersalah. Selalunya, ibu bapa kanak-kanak ADHD hanya berjaya menerima anak hiperaktif mereka kerana dia adalah terima kasih kepada sokongan yang diberikan oleh kumpulan.

Ubat untuk ADHD

Dalam kes yang kurang teruk, kanak-kanak ADHD hanya perlu menerima ubat jika terapi tingkah laku tidak mencukupi.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa ubat tidak boleh menyembuhkan ADHD, tetapi ia boleh mengurangkan gejala. Untuk ini, mereka mesti diambil secara berkala. Ramai penghidap ADHD mengambil ubat selama bertahun-tahun, kadang-kadang sehingga dewasa.

Ubat ADHD tidak boleh dihentikan sendiri!

Metilfenidat

Ubat yang paling biasa digunakan untuk rawatan ADHD ialah methylphenidate. Ia dikenali terutamanya di bawah nama dagangan Ritalin dan Medikinet.

Methylphenidate meningkatkan kepekatan dopamin penghantar saraf di dalam otak. Ini memainkan peranan penting dalam mengawal pergerakan, tetapi juga penting untuk dorongan mental dan keupayaan untuk menumpukan perhatian.

Permulaan tindakan yang cepat: Methylphenidate bertindak dengan cepat. Pengguna merasakan kesan yang jelas selepas hanya satu jam.

Dos yang disesuaikan secara individu: Pada permulaan terapi, doktor menentukan dos metilfenidat terendah yang berkesan untuk pesakit. Untuk melakukan ini, mulakan dengan dos yang sangat rendah dan perlahan-lahan meningkatkannya mengikut arahan doktor - sehingga kesan yang diingini dicapai.

Bagi kanak-kanak ADHD yang memerlukan penstabilan sepanjang hari, tablet terencat diambil sekali pada waktu pagi adalah sesuai. Mereka melepaskan bahan aktif secara berterusan sepanjang hari. Pengambilan tablet secara tetap tidak begitu mudah dilupakan. Gangguan tidur juga kurang kerap berlaku.

Apabila digunakan dengan betul di bawah pengawasan perubatan, risiko narkotik atau dadah ketagihan adalah rendah. Walau bagaimanapun, apabila disalahgunakan, ia boleh membahayakan kesihatan - contohnya, apabila metilfenidat diambil untuk "doping otak" (iaitu, untuk meningkatkan prestasi otak).

Atomoksetin

Ejen baru yang digunakan untuk merawat ADHD ialah atomoxetine. Ia cenderung untuk berfungsi agak kurang baik daripada metilfenidat, tetapi menawarkan alternatif.

Tidak seperti methylphenidate, atomoxetine tidak dilindungi oleh Akta Narkotik. Ia diluluskan untuk rawatan ADHD dari umur enam tahun.

Bahan Metilfenidat Atomoksetin
Cara tindakan Mempengaruhi metabolisme dopamin dalam otak, meningkatkan kepekatan dopamin Mempengaruhi metabolisme norepinephrine (NA), NA diserap semula ke dalam sel dengan lebih perlahan dan dengan itu bertindak lebih lama
Keberkesanan Membantu dalam kebanyakan kes
Tempoh tindakan 1 hingga 3 dos setiap hari, persediaan pelepasan berterusan yang lebih baru memastikan tempoh tindakan 6 atau 12 jam Kesan berterusan sepanjang hari
Pengalaman Untuk lebih daripada 50 tahun Diluluskan di Jerman, Austria dan Switzerland sejak tahun 2000-an. Pengalaman belajar sejak 1998

Kesan-kesan sampingan

Pada fasa awal selama 2-3 minggu:

- Sakit kepala

Kerap:

Jarang:

Terutama pada peringkat awal:

- Sakit kepala

kerap:

– Selera makan berkurangan

Sekali-sekala:

Jarang:

Kesan lewat Kesan lewat belum dapat diramalkan
Bahaya ketagihan Digunakan dengan betul, tiada peningkatan risiko ketagihan; malah berkurangan dalam ADHD (kajian kemajuan). Tiada bahaya ketagihan
Kontraindikasi – penggunaan serentak ubat-ubatan daripada kumpulan perencat MAO untuk rawatan kemurungan, peningkatan tekanan intraokular (glaukoma sudut sempit)
Preskripsi Preskripsi ubat narkotik / ketagihan, untuk perjalanan ke luar negara pengesahan doktor yang merawat diperlukan. Preskripsi biasa

Ubat lain

Terapi ADHD pada komputer - neurofeedback

Neurofeedback ialah kaedah berdasarkan terapi tingkah laku. Ia mengajar anda bagaimana untuk mempengaruhi aktiviti otak anda sendiri secara positif. Kaedah ini boleh digunakan dengan kanak-kanak berumur enam tahun ke atas dan remaja jika terapi lain yang lebih berkesan tidak ditangguhkan atau dihalang olehnya.

Dengan menumpukan perhatian, pesakit berjaya mengekalkan aktiviti otaknya pada tahap tertentu. Dengan latihan yang lebih lama, kebolehan yang dipelajari kemudiannya boleh diaplikasikan dalam kehidupan seharian, di sekolah atau di tempat kerja.

Bagi kebanyakan kanak-kanak dan remaja, neurofeedback adalah kaedah yang berkesan untuk meningkatkan tumpuan. Ia melibatkan sekurang-kurangnya 25 hingga 30 sesi dengan ulasan kejayaan oleh kanak-kanak/remaja dan ibu bapa.

Homeopati dalam terapi ADHD

diet ADHD

Keadaan ini berbeza bagi kanak-kanak yang mengalami kedua-dua ADHD dan intoleransi makanan atau alahan. Dalam kes ini, diet rendah alergen meningkatkan gejala ADHD pada kebanyakan kanak-kanak. Pemakanan kemudian boleh memberi sumbangan positif. Sebagai tambahan kepada rawatan standard, oleh itu doktor sering mengesyorkan perubahan dalam diet. Sesetengah makanan yang sering mencetuskan alahan adalah, contohnya, produk tenusu, telur, kacang, dan pewarna dan pengawet.

ADHD: Kursus penyakit dan prognosis

Gangguan defisit perhatian, juga dipanggil gangguan hiperkinetik, kadangkala sukar untuk dibezakan daripada gangguan tingkah laku yang lain. Itulah sebabnya tiada angka tepat mengenai kekerapan ADHD. Dianggarkan di Jerman kira-kira lima peratus kanak-kanak dan remaja berumur antara tiga hingga 17 tahun mengalami ADHD. Kanak-kanak lelaki terjejas empat kali lebih kerap daripada kanak-kanak perempuan. Perbezaan jantina kembali sekata dengan peningkatan usia.

ADHD tidak dirawat - akibatnya

Bagi penghidap ADHD, diagnosis yang betul dan rawatan yang sesuai adalah penting, jika tidak, mereka akan menghadapi masalah serius di sekolah atau di tempat kerja, serta dalam hubungan sosial.

 • Ada yang tidak berjaya di sekolah atau belajar profesion yang tidak sepadan dengan kemampuan mental mereka.
 • Adalah lebih sukar bagi sesetengah orang untuk menjalin dan mengekalkan hubungan sosial.
 • Risiko menjadi delinkuen pada masa remaja adalah lebih tinggi.

Orang yang mempunyai ADHD juga berisiko tinggi untuk mengalami gangguan mental yang lain. Ini termasuk.

 • Ketidakupayaan perkembangan
 • Gangguan pembelajaran
 • Gangguan tingkah laku sosial
 • Gangguan Tic dan sindrom Tourette
 • Gangguan kecemasan
 • Kemurungan

Setakat ini, tiada kajian komprehensif mengenai prognosis ADHD. Adalah penting bahawa ADHD diiktiraf dan dirawat dalam masa yang baik. Sokongan profesional membolehkan kanak-kanak meletakkan asas untuk kerjaya profesional mereka.

Homeopati untuk ADHD

Terdapat juga percubaan alternatif untuk merawat ADHD. Mereka boleh melengkapkan terapi perubatan konvensional.

Pemilihan ubat homeopati yang boleh dipertimbangkan di sini adalah besar. Bergantung kepada gejala, seseorang menggunakan globul berdasarkan Kalium phosphoricum (untuk menggalakkan keupayaan untuk menumpukan perhatian) kepada Sulfur (untuk membantu dengan impulsif dan tenaga berlebihan).

Pemakanan untuk ADHD

Mengelakkan warna tiruan dan bahan tambahan makanan lain boleh membantu sesetengah penghidap ADHD. Dengan bantuan log makanan, di mana anda juga mencatat sebarang gejala ADHD yang berlaku, anda boleh mengesahkan atau menafikan sambungan sedia ada dengan diet.

Alahan makanan atau intoleransi

Sesetengah kanak-kanak mengalami kedua-dua ADHD dan intoleransi makanan atau alahan. Dalam kes ini, diet rendah alergen sering memperbaiki gejala ADHD. Diet yang disesuaikan secara individu kemudiannya boleh memberi sumbangan terapeutik yang positif.

Menurut penemuan terbaru, pentadbiran asid lemak omega-3 dan omega-6 tidak boleh disyorkan untuk rawatan ADHD pada kanak-kanak atau remaja, mahupun pada orang dewasa.

ADHD: Diagnosis

ADHD boleh menunjukkan dirinya dalam cara yang berbeza. Ini menjadikan diagnosis lebih sukar. Tidak semua tanda gangguan itu sentiasa ada. Juga, gejala ADHD selalunya sukar untuk dibezakan daripada tingkah laku yang sesuai dengan umur.

Kriteria diagnostik ADHD

Untuk diagnosis ADHD, kriteria tertentu mengikut sistem klasifikasi ICD-10 mesti dipenuhi. Lazim ADHD ialah tahap ketidakpedulian, hiperaktif dan impulsif yang luar biasa.

Dengan diagnosis ADHD, kanak-kanak hanya lalai, tetapi tidak hiperaktif atau impulsif.

Kurang perhatian kriteria

 • tidak memberi perhatian kepada butiran atau membuat kesilapan yang tidak berhati-hati
 • mengalami kesukaran untuk menumpukan perhatian untuk jangka masa yang lama
 • selalunya seolah-olah tidak mendengar apabila dituturkan secara langsung
 • selalunya tidak melaksanakan arahan sepenuhnya atau tidak menyelesaikan tugasan
 • menghadapi kesukaran untuk menyiapkan tugasan dan aktiviti secara terancang
 • sering mengelak atau menolak tugas yang memerlukan penumpuan yang berterusan
 • kerap kehilangan barang seperti mainan atau buku kerja rumah
 • mudah terganggu oleh rangsangan yang tidak penting

Kriteria Hiperaktif, Impulsif

Di samping itu, ADHD menunjukkan dirinya dalam sekurang-kurangnya enam daripada gejala hiperaktif-impulsitiviti tipikal ADHD berikut. Ini juga berlaku selama sekurang-kurangnya enam bulan dan bukan disebabkan oleh fasa perkembangan yang sesuai dengan umur. Mereka yang terjejas

 • gelisah atau menggeliat di kerusi
 • tidak suka duduk dan sering meninggalkan tempat duduk, walaupun duduk dijangka
 • sering berlari-lari atau memanjat ke mana-mana, walaupun dalam situasi yang tidak sesuai
 • biasanya sangat kuat apabila bermain
 • sering bercakap berlebihan
 • sering membuak-buak jawapan sebelum soalan diajukan sepenuhnya
 • sering menghadapi masalah menunggu giliran bercakap
 • sering mengganggu atau mengganggu orang lain semasa perbualan atau permainan

Pada kanak-kanak dengan ADHD, gejala ini biasanya diperhatikan sebelum umur tujuh tahun. Tanda-tanda tersebut tidak hanya berlaku di rumah atau di sekolah sahaja, tetapi sekurang-kurangnya dalam dua persekitaran yang berbeza.

Soal selidik

Untuk mengenal pasti ADHD, pakar menggunakan soal selidik khas yang dengannya pelbagai tingkah laku tipikal ADHD boleh direkodkan secara berstruktur.

Penting di sini adalah keabnormalan tingkah laku dan keanehan yang menjejaskan pembelajaran, prestasi atau profesion kemudiannya. Topik selanjutnya ialah situasi keluarga dan penyakit dalam keluarga.

Terutama untuk pesakit dewasa, soalan tentang nikotin, alkohol, penggunaan dadah dan gangguan psikiatri juga relevan.

Persediaan untuk lawatan doktor

Ibu bapa boleh membuat persediaan untuk lawatan doktor, di mana kemungkinan ADHD pada anak mereka perlu dijelaskan, dengan cara berikut:

 • Bercakap dengan penjaga anak anda (cth., datuk dan nenek, penjaga di jagaan harian, sekolah atau penjagaan selepas sekolah) tentang tingkah lakunya.

Menemu bual ibu bapa, penjaga, dan guru.

Untuk diagnosis ADHD pada kanak-kanak, pakar bertanya kepada ibu bapa dan penjaga lain tentang sosial, pembelajaran, tingkah laku prestasi dan struktur personaliti kanak-kanak itu. Soalan berikut boleh menjadi sebahagian daripada temu bual awal:

 • Bolehkah anak anda menumpukan perhatian pada satu aktiviti untuk masa yang lama?
 • Adakah anak anda sering mengganggu atau banyak bercakap?
 • Adakah anak anda mudah terganggu?

Guru boleh memberikan maklumat berharga tentang prestasi intelek pesakit muda dan tingkah laku perhatian. Buku latihan sekolah juga memberikan petunjuk kepada kemungkinan gangguan berdasarkan susunan, bimbingan, penulisan dan pembahagian. Kad laporan mendokumentasikan prestasi akademik.

Perbualan dengan kanak-kanak itu

Memandangkan ini adalah isu yang sangat sensitif, ibu bapa mungkin berguna untuk membincangkan topik sedemikian dengan anak mereka sebelum lawatan doktor.

Pemeriksaan fizikal

Doktor memeriksa kemahiran koordinasi motor kanak-kanak dan menilai tingkah lakunya semasa peperiksaan. Untuk melakukan ini, dia memerhatikan keupayaan kanak-kanak untuk bekerjasama, gerak isyarat, ekspresi muka, pertuturan dan penyuaraan.

Pemerhatian tingkah laku

Semasa temu bual dan pemeriksaan, doktor memerhati kanak-kanak itu dan memerhatikan keabnormalan tingkah laku.

Kadangkala rakaman video membantu mengesahkan diagnosis ADHD. Menggunakan rakaman sedemikian, profesional perubatan boleh menunjukkan kepada ibu bapa selepas itu keabnormalan anak mereka dalam ekspresi muka, gerak isyarat dan bahasa badan, atau hilang perhatian.

Selain itu, rakaman tersebut menunjukkan reaksi ibu bapa dalam menangani anak tersebut.

Pembezaan ADHD daripada gangguan lain

Adalah penting untuk membezakan ADHD daripada masalah lain dengan gejala yang sama. Pada peringkat psikologi, ini mungkin mengurangkan kecerdasan atau disleksia, sebagai contoh. Gangguan obsesif-kompulsif juga boleh menyebabkan hiperaktif seperti ADHD.

Banyak salah diagnosis

Pakar percaya bahawa ADHD sering didiagnosis lebih awal pada kanak-kanak. Tidak setiap kanak-kanak yang aktif atau cergas mempunyai ADHD. Sesetengah kanak-kanak mungkin tidak cukup bersenam untuk mengeluarkan tenaga mereka.

Orang lain memerlukan lebih banyak masa penarikan diri dan pemulihan daripada kanak-kanak lain dan oleh itu terlalu teruja. Dalam kes itu, perubahan gaya hidup selalunya cukup untuk meredakan keadaan.

ADHD: Kecerdasan jarang berlaku

Apabila kanak-kanak gagal di sekolah, ia tidak semestinya disebabkan oleh kekurangan kecerdasan. Sesetengah kanak-kanak dengan ADHD mempunyai kecerdasan melebihi purata tetapi menghadapi kesukaran yang besar dalam kelas. Walau bagaimanapun, gabungan "ADHD + bakat" agak jarang berlaku.

Kanak-kanak dianggap berbakat tinggi jika mereka mendapat markah melebihi 130 pada ujian kecerdasan. Kanak-kanak sedemikian biasanya dicirikan oleh keupayaan yang sangat baik untuk menumpukan perhatian, yang tidak wujud dalam ADHD.

ADHD: Kursus penyakit dan prognosis

ADHD bukanlah gangguan yang hanya "berkembang". Dalam sesetengah kanak-kanak, gejala hilang selama bertahun-tahun, tetapi dalam kira-kira 60 peratus ia berterusan sepanjang hayat mereka.

By the way: ADHD tidak mempunyai kesan ke atas jangka hayat. Ini sepadan dengan orang yang tidak mempunyai gangguan hiperaktif kekurangan perhatian.

Prognosis ADHD - akibat tanpa rawatan

Bagi penghidap ADHD, diagnosis yang betul dan rawatan yang sesuai adalah penting, jika tidak, mereka boleh mengalami masalah serius di sekolah atau di tempat kerja, serta dalam hubungan sosial.

 • Ada yang tidak berjaya di sekolah atau belajar profesion yang tidak sepadan dengan kemampuan mental mereka.
 • Risiko kenakalan pada masa remaja adalah lebih tinggi untuk ADHD.
 • Mereka lebih cenderung untuk mengalami kemalangan, termasuk yang serius.
 • Orang yang mempunyai ADHD juga berisiko tinggi untuk mengalami gangguan mental yang lain. Ini termasuk
 • Ketidakupayaan perkembangan
 • Gangguan pembelajaran
 • Gangguan tingkah laku sosial
 • Gangguan Tic dan sindrom Tourette
 • Gangguan kecemasan
 • Kemurungan

Setakat ini, tiada kajian komprehensif mengenai prognosis ADHD. Adalah penting bahawa ADHD diiktiraf dan dirawat dalam masa yang baik. Sokongan profesional membolehkan kanak-kanak meletakkan asas untuk kerjaya profesional mereka.