Ujian ADHD

definisi

An ADHD ujian dirancang untuk menentukan sama ada gejala pesakit disebabkan oleh gangguan defisit perhatian khusus ini. Namun, kerana penyakit ini dapat menampakkan diri dengan berbagai cara dan gejala juga dapat terjadi pada orang yang sihat, tidak ada satu pun ujian yang dapat membuktikan ADHD tidak diragukan lagi, tetapi banyak yang berbeza. Oleh itu, pemeriksaan terperinci mengenai orang tersebut dan pelaksanaan beberapa ujian diperlukan untuk diagnosis.

Apa ujian yang ada?

Yang paling popular ADHD ujian adalah soal selidik dan ujian kendiri yang ditawarkan di Internet. Pelbagai penyedia memberi peluang kepada pesakit atau ibu bapanya untuk menjawab soalan dari rumah dan mendapat hasil segera. Malangnya, hanya sebilangan kecil ujian ini yang boleh dipercayai, kerana ia sering berasal dari sumber yang meragukan dan penyakit ini sangat berubah sehingga banyak pesakit jatuh ke peringkat dengan soalan standard seperti itu.

Untuk diagnosis yang boleh dipercayai, oleh itu doktor menjalankan ujian lain. Dia juga memiliki kuesioner yang diisi, tetapi tidak hanya gejala biasa, tetapi juga masalah dan kelainan lain yang berkaitan. Di samping itu, dalam wawancara pesakit terperinci dia memastikan bahawa gejala sesuai dengan kriteria ADHD dan benar-benar dapat diberikan kepada gangguan defisit perhatian. Sama pentingnya dengan ujian ADHD yang sebenarnya adalah pemeriksaan lanjutan yang mengecualikan sebab-sebab lain untuk gejala dan memberikan maklumat mengenai fizikal dan mental kesihatan pesakit. Oleh itu, ujian kecerdasan, tingkah laku, penglihatan dan pendengaran dan banyak lagi juga merupakan sebahagian daripada diagnostik ADHD.

Doktor apa yang menguji perkara ini?

Bagi kanak-kanak, pakar pediatrik menjalankan diagnosis ADHD, untuk orang dewasa doktor keluarga atau pakar psikiatri. Namun, kerana pemeriksaan fizikal dan psikologi yang menyeluruh diperlukan selain ujian, pakar yang berbeza mungkin diperlukan. Doktor dan disiplin mana yang terlibat dalam ujian ADHD oleh itu bergantung pada pesakit dan penampilan individu penyakitnya.

Ujian untuk kanak-kanak

Ujian yang akan dilakukan dengan anak-anak yang terjejas berfungsi untuk membuat diagnosis atau untuk memantau terapi. Sangat penting bahawa ujian ini dijalankan dengan cara yang berorientasikan kanak-kanak. Walaupun jawapan bertulis untuk soalan oleh ibu bapa dan guru adalah kaedah yang baik untuk mengenal pasti kelainan, kanak-kanak memerlukan situasi ujian yang lebih santai.

Terutama prosedur di komputer biasanya disajikan sebagai permainan untuk mengelakkan memutarbelitkan hasilnya kerana kurangnya motivasi. Soal selidik seperti SDQ (Strengths and Difficulties Questionnaire), Conners Scales atau CBCL (Child Behavior Checklist) oleh itu harus dilengkapkan oleh ibu bapa dan guru dan dirancang untuk tujuan diagnostik. Kanak-kanak yang lebih tua juga dapat menjawab soalan secara bebas.

Ujian ini memberikan maklumat mengenai masalah tingkah laku, aduan emosi dan somatik dan masalah lain yang berlaku pada ADHD. Banyak ujian standard lain berdasarkan corak yang sama, yang sama juga biasa dan digunakan mengikut budi bicara doktor. Sebilangan besar soal selidik ini merangkumi bukan sahaja ADHD tetapi juga banyak penyakit lain yang boleh mempengaruhi tingkah laku dan tumpuan.

Ini bererti bahawa walaupun ADHD tidak didiagnosis tanpa keraguan, sangat mustahil untuk melupakan masalah psikologi yang menyertainya. Selain ujian tingkah laku ini, ada juga ujian perhatian, yang disusun secara berbeza. Salah satu contohnya ialah ujian QB, kaedah berbantukan komputer untuk pengukuran objektif perhatian, impulsif dan hiperaktif.

Ia boleh digunakan dalam diagnostik dan terapi pemantauan. Kanak-kanak itu duduk di depan monitor dan harus bertindak balas terhadap rangsangan yang ditunjukkan. Semasa proses ini, dia memakai ikat kepala dengan reflektor yang menghantar data ke komputer.

Ujian yang setanding juga berdasarkan prinsip ujian reaksi. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak dapat membuktikan apa yang menyebabkan masalah perhatian dan sama ada ADHD. Ujian lain yang popular ialah TAP (bateri uji untuk ujian perhatian), atau bentuk berorientasikan kanak-kanak yang disebut KiTAP.

Di sini juga, anak itu duduk di depan monitor dan seharusnya bertindak balas terhadap rangsangan yang diberikan tanpa terganggu oleh faktor yang mengganggu. Kaedah ini digunakan untuk terapi pemantauan. Terdapat pelbagai jenis ujian lain berdasarkan prinsip yang sama yang boleh digunakan oleh pakar pediatrik, guru, psikologi dan profesional lain dan boleh digunakan mengikut budi bicara mereka.