ADHD

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Gangguan Hyperactivity Deficit Perhatian, Fidgeting Filip Syndrome, Fidgeting Filip, Psychoorganic Syndrome (POS), Attention Deficit Hyperactivity Disorder

definisi

Sindrom hiperaktif defisit perhatian merangkumi tingkah laku impulsif yang jelas tanpa perhatian yang menampakkan dirinya dalam jangka masa yang lebih lama dalam beberapa bidang kehidupan (tadika/ sekolah, di rumah, masa lapang). ADHD juga boleh berlaku tanpa hiperaktif dalam bentuk ADHD atau sebagai bentuk campuran. Kedua-dua ADHD dan ADHD adalah gambaran klinikal yang jelas, yang dicirikan oleh berbeza gejala ADHD atau TAMBAH.

Orang dengan ADHD atau ADHD tidak dapat memusatkan perhatian mereka dan oleh itu menunjukkan kekurangan kemampuan mereka untuk berkonsentrasi. Ini kekurangan tumpuan biasanya meresap ke semua bidang kehidupan kanak-kanak dan orang dewasa, iaitu tadika, sekolah atau tempat kerja serta keluarga dan masa lapang. The kekurangan tumpuan menjadi sangat jelas dalam fasa-fasa di mana mereka yang terjejas harus mengalihkan perhatian mereka ke kawasan tertentu dalam jangka masa yang lebih lama.

Walaupun dalam kes ADHD bermimpi kemudian mendominasi, bentuk hiperaktif boleh memberi kesan sampingan negatif dalam bentuk kecemasan dan bahkan penolakan yang menyinggung perasaan. Oleh kerana kebolehubahan dan kadang-kadang kemampuan di bawah rata-rata untuk mendapatkan perhatian, kanak-kanak khususnya menghadapi masalah di sekolah. Banyak kanak-kanak ADHD berkembang disleksia dan / atau diskalkulia.

Dalam kedua-dua bentuk ADHD, penghantaran dan pemprosesan maklumat yang salah antara keduanya otak bahagian (hemisfera otak) jelas. Ini seterusnya tidak bermaksud bahawa penghidap ADHD kurang berbakat. Hal yang sebaliknya berlaku: orang dengan ADHD tidak boleh dikecualikan dari kemungkinan berbakat tinggi. Kebarangkalian kehadiran berbakat tinggi harus setanding dengan kebarangkalian bahawa "kanak-kanak atau orang dewasa normal" kemungkinan memilikinya. Kerana gejala sindrom, terutamanya ADHD, a diagnosis berbakat selalunya lebih sukar.

Apa yang boleh menjadi tanda ADHD?

Tanda-tanda ADHD pertama dapat muncul dalam semua keadaan yang memerlukan kepekatan tertentu. Dalam kehidupan seharian, ADHD memperlihatkan dirinya dalam ketidakberdayaan, kealpaan dan ketidakpercayaan yang ketara. Tugas terganggu, arahan tidak diikuti dengan baik.

Mereka yang terjejas bertindak balas secara impulsif dan tidak bertimbang rasa. Suasana sering berubah dan mereka mudah marah, kadang-kadang malah agresif. Kanak-kanak biasanya mempunyai masalah di sekolah, orang dewasa di tempat kerja.

Terdapat juga tingkah laku sosial yang teruk dan tingkah laku yang sesuai dalam konteks sosial. Bentuk ADHD hiperaktif terserlah dengan peningkatan aktiviti dengan dorongan kuat untuk bergerak - kanak-kanak hiperaktif gelisah dan mengganggu pelajaran. Dalam bentuk yang tidak hiperaktif, mungkin hipoaaktif (iaitu kurang aktif), penghidap cenderung tenang dan melamun; di sini kanak-kanak nampaknya hidup dalam dunia mimpi. Tetapi khayalan yang berkembang dan emosi yang ketara juga khas untuk ADHD.