Adneksitis

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Keradangan pelengkap rahim seperti ovari dan tiub fallopio Keradangan tiub fallopio, keradangan ovari Bahasa Inggeris: adnexitis Tugas pelengkap rahim adalah membiarkan telur yang subur matang (ovari) dan kemudian mengangkutnya ke uterus, yang berlaku melalui tiub fallopio. Istilah penyakit radang pelvis kini digunakan untuk menggambarkan keradangan ovari dan tiub fallopian (tuba uterina). Sudah tentu, kedua-dua organ, ovari (ovari) dan tiub fallopi (tuba uterina), juga boleh meradang secara berasingan.

Walau bagaimanapun, keradangan terpencil seperti ini sangat jarang berlaku, kerana patogen biasanya mencapai ovari melalui tiub fallopio dan keradangan itu menyebar ke kedua-dua organ. Terdapat satu tiub fallopi dan satu ovari di kedua-dua sisi uterus, supaya penyakit radang pelvis dapat terjadi pada satu atau kedua-dua belah pihak. Keradangan membawa kepada kesakitan dalam ovari, tetapi ini juga boleh menyebabkan banyak sebab lain dan berlaku lebih kerap semasa mengandung.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai topik ini di bawah Kesakitan di ovari semasa mengandung. Dunia Pemeriksaan Organisasi (WHO) mencipta istilah kolektif yang diiktiraf secara antarabangsa yang merangkumi pelbagai keradangan kronik dan akut di pelvis. Penyakit radang panggul (PID) adalah istilah kolektif dan merangkumi keradangan tiub fallopio (salpingitis = keradangan pada tiub fallopioradang ovari (salpingoophoritis = radang ovari) dan, sebagai komplikasi, radang peritoneum (pelveoperitonitis = peritonitisdan radang ligamen suspensi uterus (parametritis). Penyakit radang panggul tergolong dalam penyakit ginekologi yang serius. Walaupun berjaya dalam rawatan, ia juga boleh menyebabkan perkembangan kronik atau kesan lambat, seperti lekatan, a mengandung di luar rahim (kehamilan yang lebih rendah, seperti kehamilan ektopik) Atau kemandulan (kemandulan).

Epidemiologi

Keradangan ovari akut berlaku pada wanita muda yang tidak hamil tetapi aktif secara seksual. Terutama wanita yang mempunyai banyak pasangan seksual yang berbeza, yang aktiviti seksualnya dimulakan lebih awal dan kebersihannya tidak mencukupi mempunyai peningkatan risiko penyakit. Setiap tahun 11-13 daripada setiap 1000 wanita jatuh sakit, di mana kes-kes baru ini terutama dijumpai pada pesakit yang berumur antara 16 hingga 20 tahun.

Punca

Pencetus penyakit radang panggul dalam kebanyakan kes bakteria. Kedua-duanya berasal dari alat kelamin bawah, melalui faraj dan rahim hingga ke tiub fallopio dan ovari. Jalan jangkitan ini hanya boleh dilalui bakteria jika halangan pelindung biasa, seperti tertutup serviks, diangkat.

Ini adalah kes, misalnya, semasa haid (haid), selepas kelahiran atau keguguran dan selepas pembedahan faraj, seperti memasukkan gegelung atau calar pada rahim. Bentuk keradangan yang naik dari bawah (ascending) dijumpai hampir secara eksklusif pada wanita yang matang dan aktif secara seksual. Kemungkinan lain untuk penyebaran keradangan adalah keturunan (jangkitan menurun) dari bakteria dari organ perut.

Sekiranya organ perut yang berdekatan meradang, bakteria sampai ke tiub fallopi atau ovari secara langsung dan menyebabkan radang pelvis di sana, atau bakteria dibawa ke organ melalui sistem limfa dan menyebabkan keradangan pelvis. Sekiranya jangkitan berlaku di kawasan operasi selepas operasi perut seperti penyingkiran lampiran sekiranya berlaku apendiks (usus buntu, bakteria yang telah meresap di sini juga boleh menyebabkan radang pelvis. Chlamydia, gonococcus (gonorea patogen) dan mikoplasma diketahui sebagai bakteria pencetus dalam lebih daripada 75% kes. Dalam kes-kes yang sangat jarang berlaku, jangkitan juga berpunca dari batuk kering.