Adrenal Cortex: Penyakit

Apabila kelenjar adrenal terganggu, terlalu banyak atau terlalu sedikit hormon dihasilkan - ini mengakibatkan terlalu banyak atau kurang berfungsi pelbagai organ dengan pelbagai gambaran klinikal.

Hiperfungsi korteks adrenal

Apabila korteks adrenal menghasilkan terlalu banyak aldosteron, ia membawa kepada penyakit Conn (juga dikenali sebagai hyperaldosteronism). Gejala penyakit Conn adalah:

  • Hipertensi
  • kekurangan kalium
  • Sembelit
  • Kelemahan otot
  • Dahaga besar
  • Kencing manis yang kerap

Penyebabnya mungkin adalah tumor jinak pada korteks adrenal (Conn adenoma). Tumor biasanya dikeluarkan, kemungkinan ubat tambahan diberikan.

Sindrom Cushing

Pengeluaran berlebihan dari Kortisol menyebabkan gambaran klinikal hiperadrenokortikisme. Sekiranya penyebabnya secara langsung di korteks adrenal, misalnya tumor, yang keadaan dipanggil Penyakit Cushing.

Tumor di kelenjar pituitari atau tumor malignan lain seperti paru-paru kanser, sebaliknya, sebab Sindrom Cushing. Gejala luaran khas adalah:

  • Muka bulat dan besar
  • Lengan dan kaki nipis
  • Pengumpulan lemak yang kuat di perut dan leher (= truncal obesiti).
  • Jalur merah pada kulit (striae rubrae)

Di samping itu, terdapat gangguan gula metabolisme, dalam beberapa kes kencing manis, dan kerosakan tisu tulang dan otot.

Sekiranya tumor tidak dapat dikeluarkan, pengeluaran berlebihan dari Kortisol dihambat dengan ubat. Secara kebetulan, jangka panjang tinggi-dos rawatan dengan anti-radang dadah mengandungi glukokortikosteroid seperti prednisolon or dexamethasone menghasilkan simptom yang serupa dengan Penyakit Cushing sebagai kesan sampingan - itulah sebabnya mengapa banyak orang takut mengambil kortison, walaupun ini tidak berasas pada dos semasa.

Maskulinisasi dan feminisasi.

Kadang-kadang terdapat androgen- atau estrogen-penghasil, biasanya tumor ganas di korteks adrenal. Pengeluaran hormon yang salah membawa kepada "maskulinisasi" ciri seksual pada wanita (misalnya, ketiadaan haid, pertumbuhan janggut) dan sesuai dengan "feminisasi" pada lelaki (termasuk pengecutan buah zakar, pertumbuhan kelenjar susu). Tumor ini dikeluarkan secara pembedahan.

Hipofungsi korteks adrenal

Apabila korteks adrenal membuat terlalu sedikit Kortisol, yang keadaan dipanggil kekurangan adrenal.

Dalam kekurangan adrenal primer (Penyakit Addison, penyebabnya terletak secara langsung di korteks adrenal: selalunya ia adalah penyakit autoimun, tetapi tumor atau penyakit berjangkit seperti batuk kering juga boleh memusnahkan sel penghasil hormon korteks adrenal.

Dalam bentuk sekunder, penyebabnya adalah hipofungsi dari hipotalamus or kelenjar pituitari. Tumor, radang, rawatan radiasi atau gangguan peredaran darah merosakkan pengeluaran hormon mereka. Akibatnya, gelung kawalan hormon terganggu dan korteks adrenal menghasilkan kortisol tidak sedikit atau terlalu sedikit. Selain rendah darah tekanan dan keletihan, kelalaian, hilang selera makan, dan penurunan berat badan berlaku.

In Penyakit Addison, yang kulit (terutamanya pada puting susu), tempat tidur kuku, dan juga segar parut mempunyai warna yang lebih gelap daripada biasa. Orang yang mempunyai gangguan kelenjar pituitari cenderung diperhatikan kerana pucat mereka kulit.

Pada kebanyakan orang, penyakit ini pada awalnya tidak ketara; hanya dalam keadaan tertekan yang berlaku krisis Addison: kekurangan kortisol menyebabkan penurunan darah tekanan, kejutan, muntah and cirit-birit. Kekurangan adrenokortikal dirawat dengan kortisol dan kortikoid mineral dengan ubat.