Adrenal Medulla: Penyakit

Pheochromocytoma adalah tumor yang berlaku di medula adrenal, tetapi juga di bahagian badan yang lain. Selnya menghasilkan berlebihan adrenalin and norepinephrine, mengakibatkan peningkatan teruk darah tekanan.

Individu yang terjejas mengalami serangan seperti sawan tekanan darah tinggi diiringi oleh sakit kepala, pening dan berdebar-debar (gejala pembilasan). Keresahan dan peluh yang banyak juga berlaku. Tumor dikeluarkan secara pembedahan, dan tekanan darah tinggi dirawat dengan ubat.

Hipofungsi medula adrenal

Pelbagai penyakit, seperti kencing manis, ketagihan arak, porfiria (penurunan pembentukan merah darah pigmen hemoglobin), atau amiloidosis (deposit protein yang tidak normal ke seluruh badan) menyebabkan medulla adrenal menghasilkan terlalu sedikit catecholamines. Akibatnya, darah peraturan tekanan terganggu.

Sakit kepala, berdering di telinga atau pening biasa, dan banyak penghidap mudah pingsan. Mereka dibantu oleh tekanan darah-menambah dadah.

Bagaimana saya dapat melindungi dan menyokong kelenjar adrenal saya?

Supaya kelenjar adrenal anda tidak perlu terus berjalan dengan kelajuan penuh, buang sebanyak mungkin tekanan mungkin dari kehidupan seharian anda - jika itu tidak mungkin, sekurang-kurangnya pastikan anda mempunyai masa yang cukup kelonggaran.

Pastikan juga bekalan anda mencukupi magnesium, kalium and vitamin B dan C. Ini akan menjadikan kelenjar adrenal anda berada dalam keadaan terbaik. Ini akan mengekalkan kelenjar adrenal anda dalam keadaan teratas. Adakah anda pernah mencuba yoga?

Terutama latihan "kobra", "busur" dan "tempat duduk separuh berpusing" menyokong pengeluaran hormon adrenal anda. Petua orang lain yang lain: Ginseng akar telah digunakan selama ribuan tahun di China dan Korea sebagai tonik untuk korteks adrenal. Cuba buat infusi teh dari sekeping kecil "tekanan pembunuh ”akar.