IKLAN dan keluarga

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Hyperkinetic Syndrome (HKS), Psychoorganic Syndrome (POS), Attention Deficit Disorder, Attention Deficit Syndrome, Fidgety Phil Syndrome, Hyperactivity Syndrome, Attention Deficit Hyperactivity Gangguan, ADHD, Fidgety Phil, Gangguan Tingkah Laku dengan Gangguan Perhatian dan Konsentrasi, minimum otak sindrom, Perhatian - Defisit - Hyperactivity - Disorder (ADHD), Attention Deficit Disorder (ADD). Penyampaian khas ADHD gejala sudah menunjukkan bahawa tingkah laku dan akibatnya boleh menjadi beban yang berat bagi ibu bapa dan seluruh keluarga. Sebaliknya, ibu bapa dan ahli keluarga yang lain juga boleh menawarkan bantuan khusus anak ADD.

Kanak-kanak ADS memerlukan terapi yang disesuaikan dengan keperluan mereka, yang boleh terdiri daripada pelbagai komponen. Tidak semestinya diagnosis ADHD membawa kepada "akhirnya mencari punca" dari banyak masalah, jangan sekali-kali anda menerima tingkah laku "begitu saja". Terutama jika kekurangan perhatian telah didiagnosis, anda harus secara intensif menangani pelbagai bentuk terapi dan secara khusus - bersama-sama dengan doktor yang hadir - membuat konsep terapi multimodal individu.

Multimodal tidak harus disamakan dengan terapi "sangat banyak". Multimodal lebih menuntut kesesuaian individu. Walau bagaimanapun, terapi multimodal individu selalu bermaksud: sokongan keluarga mesti ada!

Sekiranya terapi ubat diperlukan, sokongannya ada, misalnya, dalam memastikan ubat diambil tepat pada waktunya dan berterusan. Sekiranya bentuk terapi psikoterapi atau terapi kuratif dipertimbangkan, asasnya, kandungan yang baru dipelajari mesti dibincangkan berulang kali dengan ahli terapi yang bertanggungjawab. Sebagai peraturan, kandungan yang baru dipelajari memerlukan pelaksanaan, latihan dan penyatuan di rumah. Di sini juga menjadi jelas bahawa bukan hanya anak, tetapi juga ibu bapanya harus mempunyai hubungan kepercayaan dengan doktor, psikologi, ahli terapi, dan lain-lain. Hanya jika kepercayaan adalah asasnya, pelaksanaannya dapat berjalan dengan baik.

Pengumpulan keluarga

Seperti yang telah dijelaskan di bawah Punca ADHD, pengelompokan keluarga dapat dilihat pada beberapa keluarga. Menurut perbincangan: “Siapa yang datang pertama: ayam atau telur? ", Dua pendapat kontroversial dibentuk.

Sebilangan orang menyalahkan pendidikan atas masalah itu, sementara yang lain hanya menerima sudut pandang genetik sebagai model penjelasan. Masalah yang disebabkan oleh asuhan yang salah atau asuhan yang salah kerana masalah? Hari ini kita tahu bahawa dalam kes ADHD yang didiagnosis dengan jelas, pendidikan tidak dapat dikenali sebagai satu-satunya penyebabnya.

Walaupun begitu, pendidikan memainkan peranan penting dalam kes ADHD, dan dalam kes terapi, bahkan peranan utama. Sebagai bentuk rawatan psikoterapi, terapi keluarga termasuk dalam terapi ADS. Ini menyiratkan penglibatan seluruh keluarga anak ADHD dan memastikan dengan cara tertentu pengendalian sindrom yang sesuai juga di persekitaran rumah tangga.

Terapi keluarga juga boleh disarankan jika disertakan gejala ADHD memberi tekanan kepada keluarga. Tujuan terapi keluarga adalah untuk mengambil corak tingkah laku yang telah ditetapkan dan, jika perlu, untuk merancang semula mereka sehingga peningkatan hubungan antara keluarga, iaitu peningkatan hubungan antara anggota keluarga, dapat dicapai. Perubahan tingkah laku dan corak hubungan, yang ditujukan dalam konteks terapi keluarga, memberi kesan positif terhadap kesejahteraan keseluruhan pesakit.

Di sini bukan masalah merawat penyebab sebenarnya, melainkan merawat gejala yang menyertainya dalam arti terapi holistik untuk memberi pesakit kemungkinan besar peluang untuk keluar dari lingkaran setan. Peningkatan hubungan antara keluarga, interpersonal semestinya membawa ketenangan, struktur dan kejelasan ke dalam keseluruhan keadaan dan seterusnya ke dalam kehidupan seharian. Struktur ini penting bagi anak-anak yang mengalami kekurangan perhatian, kerana hanya dengan tersusun mereka mendapat kesempatan untuk memproses dan mengerjakan segala sesuatu demi satu dan satu demi satu. Rasa kenyang rangsangan dan tekanan yang berlebihan sama sekali tidak sesuai.