Diagnosis ADS pada orang dewasa

Pengenalan

Diagnosis IKLAN pada orang dewasa adalah proses yang sangat kompleks. Oleh kerana tidak ada bukti sederhana mengenai penyakit ini, perlu diketahui ADHD berdasarkan gejala dan pemeriksaan terperinci pesakit. Ini memerlukan pasukan doktor dan pakar yang berbeza. Sebab-sebab lain untuk gejala mesti dikecualikan dan keparahan penyakit mesti ditentukan. The diagnosis ADS tidak mudah dan tergolong di tangan doktor yang berpengalaman.

Bagaimana ADS didiagnosis pada orang dewasa?

Secara definisi, gejala ADHD spektrum berlaku di zaman kanak-kanak, tetapi mudah diabaikan atau disalahtafsirkan, terutama pada jenis ADHD tanpa hiperaktif dan tanpa impulsif. Penyakit mereka dicirikan oleh masalah sosial dan psikologi. Keterukannya keadaan begitu berubah-ubah sehingga ADHD memanifestasikan dirinya secara berbeza pada setiap individu.

Pesakit itu sendiri sering merasakan simptom tersebut sebagai sifat keperibadian negatif. Oleh itu, diagnosis sering tidak dibuat sama sekali atau hanya pada orang dewasa. Di samping itu, strategi pampasan setelah bertahun-tahun mendapat perhatian dan kekurangan tumpuan menjadikan diagnosis lebih sukar.

Sekiranya terdapat tanda-tanda ADHD, ini biasanya berasal dari persekitaran sosial atau dari doktor yang sudah merawat pesakit untuk penyakit lain yang berkaitan dengan ADHD. The diagnosis ADHD kemudian terdiri daripada perbincangan dengan doktor yang berpengalaman, yang secara khusus akan bertanya mengenai intinya gejala ADHD, mekanisme pampasan khas dan masalah yang berkaitan. Soal selidik, ujian tingkah laku dan temu ramah dengan persekitaran melengkapkan diagnosis.

Walau bagaimanapun, secara menyeluruh pemeriksaan fizikal juga diperlukan untuk menyingkirkan sebab-sebab gejala yang lain. Tepat bagaimana perjalanan doktor berbeza-beza dari pesakit ke pesakit kerana perbezaan dan kerumitan diagnosis. Ini berdasarkan panduan yang disusun oleh komite pakar, yang menggambarkan, misalnya, gejala yang diperlukan.

Dalam kebanyakan kes, masuk akal untuk memasukkan persekitaran sosial langsung. Banyak kes ADHD ditentukan secara genetik (bersama) dan gejala juga dapat dijumpai pada ahli keluarga yang lain. Keluarga dan rakan juga biasanya dapat melaporkan kelainan lebih baik daripada pesakit itu sendiri.

Tidak ada ujian makmal atau serupa untuk ADS. Analisis genetik dapat mengesan gen yang berkaitan dengan ADS pada pesakit, tetapi kerana ini tidak semestinya menyebabkan penyakit dan ujian seperti itu bermasalah dan beretika, ia hanya dilakukan untuk tujuan penyelidikan. Oleh itu, tidak ada bukti penyakit ADS.

Dengan pengalaman yang cukup dan diagnostik yang luas, pakar masih dapat membuat diagnosis yang boleh dipercayai dan merawat pesakit dengan tepat. Pesakit ADS sering mengalami masalah psikologi yang lain. Sebilangan ini disebabkan oleh ADS, yang lain berlaku secara bebas, tetapi dengan frekuensi di atas rata-rata pada kumpulan pesakit ini. Oleh itu, diagnosis di luar ADS adalah penting agar dapat mengenali dan merawat penyakit yang berkaitan.