Uji Impian ADS | Uji ADS

Uji Impian ADS

Ujian untuk tidak hiperaktif, mungkin "melamun" ADHD jangan tanya hiperaktif atau impulsif, tetapi gejala khas seperti ketiadaan fikiran, kekurangan tumpuan atau kealpaan. Ujian ini untuk "pemimpi" juga bertujuan untuk mengenal pasti masalah yang timbul di sekolah atau di tempat kerja. Tetapi sama seperti tidak boleh ada satu ujian yang jelas ADHD, belum dapat membuat ujian konklusif untuk ADHD. Penyakit ini terlalu kompleks dan berbeza untuk semua orang dapat dikesan dengan satu ujian standard.

Ujian untuk orang dewasa

Seperti pada kanak-kanak, yang biasa ADHD ujian digunakan pada orang dewasa dan diperpanjang jika ADHD yang tidak hiperaktif disyaki. Walau bagaimanapun, walaupun pelbagai kemungkinan gejala sudah sangat luas pada kanak-kanak, keparahan gejala pada orang dewasa lebih banyak berubah. Secara definisi, gangguan itu wujud sejak itu zaman kanak-kanak, jadi pesakit dewasa itu bertahun-tahun untuk mengimbangi, menyembunyikan atau mengubah simptomnya.

Hampir mustahil untuk menentukan perkara ini dengan pasti melalui ujian. Oleh itu, apabila terdapat gangguan defisit perhatian pada orang dewasa, sejumlah besar ujian digunakan, mulai dari soal selidik hingga pemeriksaan fizikal dan ujian psikologi, yang memberikan pelbagai hasil yang berbeza yang kemudian harus ditafsirkan oleh doktor sebagai ADHD. Seperti kanak-kanak, ini merangkumi anamnesis terperinci, soal selidik, ujian tumpuan dan perhatian, pemeriksaan fizikal, penentuan IQ dan banyak lagi.

Prosedur yang sama digunakan seperti ADHD khas, seperti WURS (Skala Penilaian Wender Utah) atau TAP (bateri ujian untuk ujian perhatian). Di samping itu, perhatian lebih diberikan kepada masalah psikologi ADHD, misalnya melalui soal selidik khas atau anamnesis yang bertujuan untuk ini, sementara hiperaktif dan impulsif biasanya dapat diabaikan. Tidak seperti kanak-kanak, doktor juga harus bertanya mengenai strategi pampasan yang digunakan pesakit untuk menutup simptomnya dan mengelakkan situasi yang tidak menyenangkan.

Contoh yang tipikal adalah kekangan sosial untuk mengelakkan masalah dan salah faham interpersonal, seperti yang sering terjadi pada ADHD. Pada orang dewasa, yang diagnosis ADHD oleh itu adalah proses yang kompleks, yang sering melibatkan beberapa doktor. Seperti halnya dengan kanak-kanak, perbincangan terperinci dengan pesakit sama pentingnya dengan ujian sebenar. Seorang doktor yang mengetahui gambaran klinikal dengan lebih baik dapat mengenal pasti gangguan yang kompleks daripada ujian standard, yang kemudian dapat digunakan untuk menyelesaikan dan mengasingkan gangguan dengan lebih baik atau untuk memantau terapi. Para penyunting juga mengesyorkan: Diagnosis ADS pada orang dewasa

Prosedur ujian

Prosedur untuk ujian ADS tidak berbeza dengan prosedur untuk ujian ADHS. Bergantung pada keadaan ujian, mereka yang terlibat mesti melengkapkan soal selidik, menyelesaikan tugas di komputer dan mengikuti arahan doktor semasa pemeriksaan fizikal. Bergantung pada ujian, pesakit diharapkan dapat melakukan sesuatu yang berbeza, misalnya tandakan jawapan yang betul, cepat bertindak balas terhadap tindakan di skrin atau hanya menjawab soalan.

Ujian disusun sesederhana mungkin dan dijelaskan kepada pesakit terlebih dahulu dengan cara yang mudah difahami, untuk mengelakkan hasilnya diputarbelitkan oleh salah faham. Pada anak-anak, banyak ujian dirancang sebagai permainan, kerana kurangnya motivasi juga dapat memperburuk hasilnya. Tugas-tugas itu tidak boleh terlalu sukar agar tidak terlalu banyak mempengaruhi daya tumpuan subjek ujian atau menggagalkannya. Sekiranya ujian itu untuk tujuan diagnostik, ia adalah sebahagian daripada pemeriksaan terperinci dan mengikuti rundingan doktor atau yang serupa. Untuk memantau terapi, pesakit diundang untuk menjalani ujian pada waktu yang tetap setelah minum ubat.