IKLAN pada orang dewasa

definisi

Istilah "ADS" merujuk kepada sindrom defisit perhatian yang disebut, subjenis ADHD. Ia memanifestasikan dirinya berbeza dari yang biasa ADHD, tetapi mempunyai asal yang sama. Ia juga dikenal sebagai "ADHD dari jenis yang paling tidak diperhatikan ”, di mana fokusnya bukan pada hiperaktif dan impulsif yang khas, tetapi pada kekurangan konsentrasi dan perhatian. Walau bagaimanapun, ini lebih banyak muncul sebagai ketiadaan mental dan kekangan sosial, dan oleh itu kurang jelas daripada jenis hiperaktif. Selalunya bentuk ADHD ini berterusan sehingga dewasa.

Punca

Punca sebenar ADS masih belum jelas. Faktor risiko, gen yang berkaitan dan pencetus lain untuk ADHD terkenal, tetapi mengapa ia menyebabkan gejala pada sesetengah orang dan bukan pada orang lain nampaknya bergantung pada faktor lain yang belum diketahui. Juga belum jelas mengapa sebilangan orang mengalami jenis tanpa perhatian yang tenang dan yang lain adalah jenis hiperaktif impulsif.

Menurut pengetahuan saintifik semasa, ADHD dan subtipenya adalah penyakit multifaktorial. Ini bermaksud bahawa beberapa faktor terlibat dalam perkembangan penyakit ini. Kecenderungan genetik, tetapi juga persekitaran sosial dan pengaruh luaran yang lain berperanan.

Oleh itu, ADS / ADHS boleh diwarisi, tetapi tidak semestinya. Gejala sering dijumpai pada beberapa anggota keluarga. Namun, tidak ada "gen ADHD", sebaliknya interaksi variasi genetik yang berbeza berkaitan dengan persekitaran menyebabkan simptomologi yang sangat berubah-ubah.

Faktor seperti didikan, perkembangan, hubungan sosial dan banyak lagi mempengaruhi penyakit ini. Beberapa pesakit juga menunjukkan perubahan struktur pada otak. Mereka yang terjejas nampaknya dibatasi dalam penghantaran isyarat melalui bahan utusan di berbagai daerah di otak. Walau bagaimanapun, proses ini belum dapat dijelaskan dengan jelas dan tidak sama pada setiap pesakit.

Diagnosis pada orang dewasa

Diagnosis dibuat secara klinikal, iaitu berdasarkan gejala. Kerana ini sering kurang jelas dalam subjenis ADHD dan mudah dikelirukan dengan, misalnya, kemurungan, diagnosis sering dibuat lewat atau tidak sama sekali. Tidak ada ujian makmal atau serupa.

Sekiranya penyakit itu disyaki, diagnosis dibuat setelah dinilai oleh doktor yang berpengalaman. Dalam perbincangan yang luas dengan pesakit, dia akan menanyakan soalan khusus mengenai gejala inti, corak tingkah laku khas dan banyak lagi. Pelbagai ujian keperibadian dan tingkah laku juga tersedia untuk mengesahkan kecurigaan dan menentukan sejauh mana penyakit ini.

Supaya dapat membuat a diagnosis ADHD, terdapat banyak ujian (sendiri), termasuk yang dirancang oleh WHO (Dunia Pemeriksaan Organisasi), yang berdasarkan pada gejala utama ADHD umum. Soal selidik ini kadang kala juga dapat mengesan gejala tersembunyi atau pampasan pada orang dewasa. Walau bagaimanapun, terutama pesakit subtipe ADHD tanpa hiperaktif dan impulsif jatuh ke peringkat walaupun dengan ujian seperti itu, itulah sebabnya pengesahan oleh doktor yang berpengalaman setelah pemeriksaan ekstensif sangat diperlukan.