IKLAN semasa baligh | Gejala ADS

IKLAN semasa baligh

Untuk mendiagnosis sindrom defisit perhatian semasa akil baligh sangat sukar dan sering memberi cabaran besar kepada psikiatri dan psikologi. Sebab utama kesukaran ini adalah beberapa gejala ADHD boleh menjadi normal bagi masa baligh dan tidak mewakili nilai penyakit. Sebab utama kesukaran ini adalah beberapa gejala ADHD boleh menjadi normal bagi masa baligh dan tidak mewakili nilai penyakit.

Sama ada ADS atau perkembangan pubertas normal juga menentukan, antara lain, ketika gejala pertama kali didaftarkan oleh persekitaran. Oleh itu, ADS yang bermula pada masa pubertas agak jarang berlaku. Lebih kerap gejala pertama dari ADHD menjadi jelas pada awal zaman kanak-kanak.

Kanak-kanak berumur antara 5 hingga 10 tahun sudah dapat menunjukkan tanda-tanda ADHD yang pertama. Sekiranya gejala ini meningkat dan masih berlaku semasa akil baligh, maka mungkin ADHD. Sekiranya gejala pertama muncul antara usia 12 dan 16 tahun, ADS agak tidak mungkin, tetapi tidak dapat dikecualikan.

. pakar psikiatri dan psikologi juga mempunyai sejumlah alat diagnostik yang boleh digunakan untuk mendiagnosis ADHD pada masa remaja. Ini adalah soal selidik yang harus dijawab oleh pesakit atau ibu bapa. Soal selidik bertanya mengenai gangguan kepekatan, perubahan emosi, gelisah, “ketidakcekapan” sosial, mudah marah.

Dengan setiap soalan dijawab dengan positif, kecurigaan ADS meningkat. Pada psikiatri kanak-kanak dan remaja hari ini, adalah biasa untuk rawatan bermula dengan ubat sebaik sahaja ADHD didiagnosis pada remaja. Di sini, ubat-ubatan seperti Ritalin biasanya digunakan.

Walau bagaimanapun, perlakuan psikologi tingkah laku oleh kanak-kanak pakar psikiatri atau psikologi penting dan sering dikemukakan oleh pengkritik kerana lebih bermanfaat. Di sini, pertama-tama pesakit harus diperhatikan oleh ahli terapi untuk melihat apakah itu benar-benar kursus patologi atau ciri bukan patologi perkembangan. Selepas itu, sesi psikoterapi biasa diadakan untuk mengatasi tingkah laku pesakit dalam kehidupan seharian yang normal.

Sekiranya ADHD bentuk ringan, yang berlaku semasa akil baligh, ubat tidak diperlukan. Dalam kes ini, jangka masa lebih panjang psikoterapi cukup untuk mengurangkan sekurang-kurangnya gejala ADHD, walaupun tidak menyembuhkannya sepenuhnya. Kadang kala perlu dilakukan rawatan psikoterapi selama beberapa tahun untuk mencapai kestabilan peningkatan. Dalam kes ADHD yang teruk, terapi ubat sangat diperlukan untuk melegakan penderitaan pesakit setiap hari.

IKLAN pada orang dewasa

Gambaran klinikal yang dikenali sebagai sindrom defisit perhatian, yang biasanya diketahui dari psikiatri kanak-kanak, juga berlaku pada orang dewasa. Di satu pihak, ia boleh berlaku akibat ADHD yang tidak dirawat di zaman kanak-kanak, tetapi ia juga boleh menjadi gambaran klinikal baru pada masa dewasa. Berbeza dengan ADHD, komponen hiperaktif hilang dalam ADHD.

Diandaikan bahawa 30-60% gejala yang timbul di zaman kanak-kanak meluas hingga dewasa. Wanita terkena sedikit lebih kerap daripada lelaki. ADS selalunya lebih mudah didiagnosis pada kanak-kanak daripada pada orang dewasa.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa soalan saringan yang dapat membantu mendiagnosis ADHD pada masa dewasa. Terdapat soal selidik penyaringan untuk diagnosis ADHD yang boleh digunakan oleh a pakar psikiatri atau ahli psikologi. Setelah ADHD didiagnosis pada orang dewasa, rawatan mesti dipertimbangkan.

Pada masa ini, rawatan dengan ubat-ubatan agak terkendali dan ini hanya dapat dipertimbangkan dalam kes tekanan tinggi. Lebih sering, tindakan terapi tingkah laku dimulakan, yang dapat dilakukan oleh psikolog atau dapat dilakukan di klinik ADHD khas. Rawatan itu berlaku dalam sesi dan berlangsung selama beberapa bulan.

Salah satu prasyarat adalah pengetahuan pesakit mengenai penyakit ini, yang sering menjadi rintangan pertama. Selalunya pesakit ADS tidak dapat yakin bahawa mereka sakit dan perlu dirawat untuk meringankan penderitaan mereka setiap hari, kerana mereka tidak mengenali penderitaan. Mereka lebih suka mengaitkan masalah itu dengan sifat watak masing-masing dan mungkin betul.

Peluang kejayaan ketika rawatan untuk ADHD bermula pada masa dewasa agak bercampur-campur. Rawatannya sering panjang dan sering dihentikan oleh pesakit. - Adakah anda sering gelisah?

  • Adakah anda sering bertindak balas terhadap perkara mudah? - Adakah anda mengalami perubahan mood? - Adakah anda menghadapi masalah tumpuan?
  • Adakah anda memulakan projek baru dan menghentikannya tidak lama lagi? - Adakah anda menggambarkan diri anda sebagai huru-hara atau orang lain memanggil anda begitu? - Adakah anda menggambarkan bidang kehidupan yang berlainan sebagai masalah?